Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2015

Αρχείο Ειδήσεων 2014

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (29/01/2015)ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2015

Κέρκυρα, 29 Ιανουαρίου 2015


Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και
μαθητές, αγαπητοί μου αδελφοί,

Εκκλησία και Σχολείο εορτάζουμε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών κρατώντας μία παράδοση η οποία έρχεται από τα χρόνια του Βυζαντίου. Πυλώνες αυτής της παραδόσεως είναι η σύνδεση της γνώσεως, την οποία μας προσφέρουν τα γράμματα και η παιδεία, με το βίωμα, την εμπειρία της παρουσίας του Θεού μέσα στις καρδιές μας, την οποία μας προσφέρει η ζωή της Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα παιδιά μάθαιναν γράμματα με αναγνωστικά τους το Ψαλτήρι της Παλαιάς Διαθήκης και τους ύμνους της Εκκλησίας, τους οποίους συνέθεσαν οι μεγάλοι Πατέρες της πίστεώς μας.

Αυτή η παράδοση βρήκε την κορυφαία έκφρασή της στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Και οι τρεις ήταν πρωταγωνιστές της γνώσεως. Σπούδασαν στα πανεπιστήμια της τότε εποχής την σοφία του κόσμου και τους ζητήθηκε από τους δασκάλους τους να μείνουν στις σχολές τους, για να διδάξουν και τις επόμενες γενιές. Οι ίδιοι όμως προτίμησαν να ζήσουν την ζωή της ασκήσεως και του μοναχισμού, την ζωή της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και υπερασπίστηκαν την αλήθεια της πίστεως απέναντι στις ποικίλες προκλήσεις τόσο των αιρέσεων όσο και της εξουσίας της εποχής τους, η οποία στήριζε ιδέες που έρχονταν σε αντίθεση με την αυθεντικότητα και το φως του χριστιανισμού.

Έμειναν λοιπόν στην ιστορία του λαού μας ως οι αυθεντικοί εκφραστές μιας παραδόσεως η οποία θέλει τον άνθρωπο να μαθαίνει γράμματα, να έχει γνώσεις, όχι μόνο για να αποκατασταθεί επαγγελματικά, αλλά για να γίνει άνθρωπος στην καρδιά του. Να ενδιαφερθεί για τον συνάνθρωπό του. Να μην πιστέψει ότι η ζωή μπορεί να έχει νόημα χωρίς τον Θεό. Να μην φοβηθεί την δύναμη των ισχυρών, την απόρριψη, το κακό, τον θάνατο, αλλά με την χαρά της πίστεως να πορευθεί αναζητώντας την Αλήθεια που είναι ο Χριστός.

Καθώς τιμούμε αυτές τις τρεις μεγάλες μορφές, αξίζει στις μέρες μας όλοι να ξαναδούμε την ζωή και τον τρόπο που η παιδεία μας πορεύεται. Να θυμηθούμε ότι χρέος μας είναι να βρούμε το «ΑΠΌΘΕΤΟΝ ΚΆΛΛΟΣ» (ΓΡΗΓΌΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΌΓΟΣ) πίσω από κάθε γνώση, δηλαδή το βαθύτερο νόημά της, το οποίο συνδέεται με την αγάπη, την πρόοδο του νου και της καρδιάς και την ανθρωπιά. Και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τους πνευματικούς θησαυρούς της παραδόσεώς μας, διότι τα προβλήματά μας δεν έχουν να κάνουν μόνο με την υλική μας επιβίωση, αλλά, κυρίως, με τον προσανατολισμό στην ζωή μας.

Μικρότεροι και μεγαλύτεροι λοιπόν ας αντλήσουμε δύναμη και νόημα από την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και Σχολείο και Εκκλησία ας συνεργαζόμαστε για να δίδουμε από κοινού αξίες και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ζωή μας.

Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως