Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2014

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/12/2014)ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2014


Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Σε έναν από τους ωραιότερους πατερικούς λόγους για την εορτή των Χριστουγέννων ο ερχομός του Χριστού στον κόσμο παρομοιάζεται με την είσοδο ενός παντοδύναμου βασιλιά σε μία πόλη και την εγκατάστασή του σε κάποια από τις οικίες της. Η πόλη αυτή αξιώνεται της μεγαλύτερης τιμής που θα μπορούσε να λάβει και πλέον ούτε εχθρός ούτε ληστής μπορεί να επιτεθεί και να την καταστρέψει. Βασιλιάς είναι ο Χριστός. Σπίτι είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Και μετά την ενανθρώπηση του Κυρίου οι εχθροί και οι ληστές του ανθρωπίνου γένους δεν μπορούν να το βλάψουν (Μέγας Αθανάσιος, Λόγος περί ενανθρωπήσεως 9). Αυτό εορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Την τιμή την οποία ο Θεός μας παρέσχε, όχι μόνο να μας δημιουργήσει, αλλά και να γίνει ένας από εμάς. Την άμυνα την οποία μας προσφέρει εναντίον κάθε εχθρού και ληστή. Εχθρός μας είναι η αμαρτία. Είναι η φθορά. Είναι ο θάνατος. Ληστές είναι το κακό και ο διάβολος. Και είναι η παρουσία του ίδιου του Κυρίου μας εκείνο το πνευματικό αντίδοτο, το οποίο μας καθιστά ατρώτους, εφόσον και εμείς το θελήσουμε.

«Άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε» (Ψαλμ. 48, 13). Αρνηθήκαμε την κοινωνία με τον Θεό και θεοποιήσαμε τον εαυτό μας. Ελεύθερα επιλέξαμε την φθορά και τον πνευματικό θάνατο, δηλαδή τον χωρισμό μας από τον Θεό, το θέλημά Του και την αγάπη Του. Ζούμε αρνούμενοι την τιμή να είμαστε «τέκνα Θεού» (Ιωάν. 1, 12). Και παρ’ όλα αυτά, ο Θεός ουδέποτε έπαψε να μας αγαπά. Και προσλαμβάνει το «ημέτερον φύραμα» (Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως), για να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο, το οποίο μας χωρίζει από Αυτόν και να μας δώσει την δυνατότητα ελεύθερα να επιστρέψουμε. Να ξαναβρούμε την τιμή, την οποία μόνοι μας εγκαταλείψαμε, και να μην νικηθούμε από κάθε δύναμη η οποία μας ωθεί να παραμένουμε «εις χώραν μακράν» (Λουκ. 15, 13). Και δεν είμαστε μόνοι. Αν θελήσουμε να ακολουθήσουμε την ζωή της Εκκλησίας, τότε ο Χριστός έρχεται να κατοικήσει «στον οίκο της ψυχής μας, παρότι πριν εκείνος έχει ερημωθεί και καταπέσει από το βάρος των αμαρτιών και δεν υπάρχει κατάλληλο μέρος για να μείνει» (Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως). Διότι τότε Τον αναγνωρίζουμε ως τον δικό μας βασιλιά. Και Αυτός, «όπως καταδέχτηκε ως βρέφος να τοποθετηθεί σε σπηλιά και φάτνη αλόγων ζώων, έτσι καταδέχεται να έλθει στη φάτνη και της δικής μας υπάρξεως» (Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως).

Ζούμε σε μία πραγματικότητα στην οποία οι άνθρωποι ζητούμε από τον Θεό να αποδείξει την ύπαρξή Του και την δύναμή Του κάνοντας σημεία. Την ίδια στιγμή ο κόσμος μας, παρά το πολυπληθές των ανθρώπων και την πρόοδο του νου μας, είναι έρημος από αγάπη και γνήσια κοινωνία του ενός με τον άλλο, ενώ εορτάζουμε τα Χριστούγεννα και κάθε εορτή της πίστεως αφήνοντας κατά μέρος το ίδιο το γεγονός και τον Πρωταγωνιστή Του. Και όμως, η ενανθρώπηση αποτελεί σημείον μέγα. Είναι το θαύμα της αγάπης του Θεού και της τιμής προς εμάς. Είναι η αρχή της νίκης κατά της φθοράς και του θανάτου. Είναι η αρχή της ελπίδας για κάθε δυσκολία της ζωής μας, η οποία δεν είναι μόνο υλική. Εν τη ταπεινώσει Του ο Κύριος μας δείχνει ότι η βασιλεία Του είναι «πάντων των αιώνων» (Ψαλμ. 144, 13), διότι δεν στηρίζεται στην εξουσία της βίας, της επιδείξεως, της τιμωρίας, αλλά στην προσφορά της χαράς, της αγάπης, της σωτηρίας. Και αυτός ο τρόπος νικά κάθε φθορά.

Ας στραφούμε λοιπόν προς Αυτόν και ας κατανοήσουμε την τιμή την οποία μας προσέδωσε. Τιμώντας κάθε συνάνθρωπό μας και επικοινωνώντας εκ της καρδίας μας μαζί του. Με σεβασμό σε κάθε έργο του Θεού εν τω κόσμω. Κυρίως όμως καθιστώντας τον εαυτό μας φίλο του Νηπιάσαντος, νηπιάζοντας στην κακία και μετανοώντας για κάθε αμαρτία. Ζώντας τελικά την τιμή στην Εκκλησία, στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και ζητώντας από Αυτόν τον αγιασμό και την σωτηρία μας.

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να δίδει υγεία, φωτισμό και την χάρη Του σε όλους!

Μετά πατρικών ευχών και θερμής εν Κυρίω γεννηθέντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΕκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως