Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2014

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (09/09/2014)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς και τέλεσης των αγιασμών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα τελέσει τον Αγιασμό στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας στις 9.00 το πρωί, στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο στις 9.30 το πρωί και στο 4ο Λύκειο στις 10.00 το πρωί.


ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Φέτος συμπληρώθηκαν τριακόσια χρόνια από τη γέννηση το 1714 μίας μεγάλης πνευματικής προσωπικότητας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στο πρόσωπό του αποτυπώθηκε ο τρόπος με τον οποίο η παράδοσή μας βλέπει την παιδεία. Ο Πατροκοσμάς, όπως ονομάστηκε, αγωνίστηκε για την ίδρυση και λειτουργία σχολείων σε μία περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν μόνο για την επιβίωσή τους, καθώς ήταν υπόδουλοι σε έναν ισχυρό κατακτητή. Ο Πατροκοσμάς αγωνίστηκε για να πείσει τους Έλληνες να μορφωθούν όχι απλώς με το να πάρουν γνώσεις, αλλά με το να καλλιεργηθούν πολύπλευρα. Μήνυμα του σπουδαίου αυτού Διδασκάλου και Φωτιστή, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό τέλος, μη θέλοντας να απαρνηθεί την πίστη, την μαχητικότητα και αγάπη του για την αλήθεια, ήταν το «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται!».

Είναι σπουδαίος αυτός ο λόγος. Μας χρειάζεται ψυχή σημαίνει να είμαστε αποφασισμένοι όχι απλώς να γεμίζουμε το νου μας με γνώσεις, αλλά να έχουμε όρεξη, μεράκι, να βάζουμε καρδιά σε κάθε προσπάθειά μας. Μας χρειάζεται ψυχή σημαίνει να θέλουμε να αγωνιστούμε να αποκτήσουμε ήθος, να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας στην αρετή και στην καλοσύνη, να ανοιχτούμε στον διπλανό μας και να προσπαθήσουμε να συνυπάρξουμε με όλους, όσο διαφορετικοί κι αν είναι από τον καθένα μας. Μας χρειάζεται ψυχή σημαίνει να πιστεύουμε πως δεν σταματούν την ύπαρξή μας η φθορά και ο θάνατος, αλλά έχουμε πλαστεί για να ζούμε αιώνια!

Την ίδια στιγμή μας χρειάζεται Χριστός. Όχι απλώς η πίστη σε έναν ξεχωριστό δάσκαλο, προφήτη, επαναστάτη, ούτε σε μία προσωπικότητα που ανήκει στο παρελθόν, αλλά στον Υιό του Θεού ο Οποίος είναι παρών στη ζωή μας. Μας χρειάζεται Χριστός σημαίνει ότι καλούμαστε να γνωρίσουμε τι Εκείνος ζητά από εμάς. Και αυτό είναι ένα: η αγάπη. Μας χρειάζεται Χριστός σημαίνει ότι παίρνουμε δύναμη στη ζωή μας να μην νικηθούμε από τις διάφορες προκλήσεις και τους πειρασμούς της ζωής, που θέλουν να μας κρατήσουν κλεισμένους στον εαυτό μας, αδιάφορους για τους άλλους, υποταγμένους σε πάθη και κακίες. Μας χρειάζεται Χριστός σημαίνει ότι αφού κάνουμε εμείς αυτό που μπορούμε σε ο,τι αφορά στη γνώση και στις επιλογές της ζωής μας, αφήνουμε σε Εκείνον να δείξει το θέλημά Του, τι είναι καλύτερο για μας και να μας ενισχύσει στις χαρές και στις λύπες μας.

Η Εκκλησία μας, καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, σας εύχεται να διδάσκεστε από αυτό το μήνυμα! Να αναζητήσετε στη σχολική ζωή σας αλήθειες και Αλήθεια! Και να έχετε δική σας άποψη για τον κόσμο! Ακόμη κι αν κάποιοι μέσα σας δεν πείθεσθε από τους λόγους του Πατροκοσμά, τολμήστε να ανακαλύψετε ποιά πρόταση ζωής κομίζουν! Και είμαστε βέβαιοι ότι θα ωφεληθείτε πραγματικά, διότι θα έρθετε σε επαφή με έναν τρόπο που αν τον ακολουθήσουμε ως κοινωνία, θα μπορέσει να μας ξαναδώσει την πραγματική μας ταυτότητα και θα μας εφοδιάσει με πίστη, μαχητικότητα και αγάπη, τα κατεξοχήν νεανικά χαρακτηριστικά!

Καλή κι ευλογημένη σχολική χρονιά σε όλους και όλες!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΔΩΡΩΝ

Με ιδιαιτέρα χαρά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει ότι θα έχουμε την ευλογία στον τόπο μας να δεχθούμε μετά από 21 χρόνια τα Τίμια Δώρα των Μάγων τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους. Τα Τίμια Δώρα θα φιλοξενηθούν στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης από την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 έως την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 6 στο Λιστόν, επί της οδού Νικηφόρου Θεοτόκη. Κάθε μέρα θα τελούνται στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Θεοδώρας οι ιερές ακολουθίες, ενώ ο ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 7 το πρωί ως και μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μπορέσουμε να προσκυνήσουμε όλοι αυτά που οι Μάγοι προσέφεραν στο Χριστό, εκφράζοντας έτσι την προσευχή μας, την ευγνωμοσύνη μας αλλά και την θέρμη της πίστεώς μας στον Κύριό μας! Παρακαλούμε λοιπόν για την συμμετοχή σας τόσο στην υποδοχή όσο και στις ιερές ακολουθίες.


ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως