Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (03/11/2013)


ΠΑΛΛΑΪΚΗ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

     
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με παλλαϊκή συμμετοχή έγινε σήμερα η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, με την ευκαιρία του εορτασμού του θαύματος του Αγίου, με το οποίο διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673.

Στην λιτανεία πήραν μέρος, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος και Αργολίδος κ. Νεκτάριος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και ο Βικάριος της Μητροπόλεως της Αγίας Πετρουπόλεως της Ρωσίας κ. Μιστισλάβος.

Σε προσφώνησή του προς τους χιλιάδες προσκυνητές, τόσο από την Κέρκυρα, όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Λευκορωσία, τη Γεωργία και αλλού, ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε το γεγονός της συγκίνησης που προκαλεί στον κάθε πιστό η ευλογία που μας δίνει ο Θεός να λιτανεύουμε το σκήνωμα ενός Αγίου όπως ο Άγιος Σπυρίδων. Να διαπιστώνουμε ότι η Εκκλησία είναι ζωντανή. Ότι καθώς ο Άγιος βαδίζει ανάμεσα στους ανθρώπους, στους δρόμους της πόλης, βλέπει και επιβλέπει τον τόπο του, οι άνθρωποι τον νιώθουμε οικείο, αλλά και την ίδια στιγμή θυμόμαστε και ζούμε το γεγονός ότι πιστεύουμε στην Εκκλησία που παραμένει κοντά στο λαό ανά τους αιώνες. Σε μια εποχή μάλιστα, όπου οι δυνατοί της κοινωνίας μας, αλλά και του κόσμου δυσκολεύονται να έρθουν κοντά στους ανθρώπους, η Εκκλησία ήταν και θα παραμείνει αυτή που ο λαός θα τη νιώθει πάντοτε στοργική μητέρα. Με την παρουσία του Αγίου και όλων των Αγίων η Εκκλησία απλώνει το χέρι της σε όσους έχουν ανάγκη, είτε υλική είτε πνευματική, και δείχνει τι σημαίνει πίστη. Αυτή η πίστη αποτυπώνεται στα πρόσωπα των προσκυνητών, στα πρόσωπα όλων εναποθέτουν ελπίδες για αλλαγή στην πορεία της ζωής μας όχι στους ανθρώπους, αλλά στο Θεό και το παράδειγμα των Αγίων. Αυτή η πίστη αποτελεί τελικά και την βάση για να βρει η ζωή μας νόημα και σκοπό.

Πριν τη λιτανεία έγινε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο, ο οποίος σε σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας, για την δυνατότητα που έδωσε τόσο στον ίδιο, όσο και στους άλλους Αρχιερείς, να πάρουν δύναμη από τον Άγιο, να είναι και αυτοί προσκυνητές της χάριτος που ο Άγιος φέρει και του τρόπου με τον οποίο διδάσκει την ζωή κοντά στο Θεό και ευχήθηκε κάθε καλό τόσο στον Μητροπολίτη όσο και στους Κερκυραίους πιστούς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ο οποίος επεσήμανε την υπομονή και την καρτερία του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία μπορεί να γίνει παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους. Δεν ήταν μία θεωρία η στάση του Αγίου, αλλά ένα παράδειγμα που αναδεικνύει το ήθος του, ακέραιο και αληθινά χριστιανικό. Η υπομονή του Αγίου εκφράστηκε με την σταθερότητα στα δόγματα της πίστης και το Ευαγγέλιο, με το ότι δεν έσπευσε να υιοθετήσει καινούριες ιδέες σε μία εποχή που ο χριστιανισμός δοκιμάζονταν από την αίρεση του Αρείου, αλλά κράτησε, παρά τις αντιρρήσεις και τις επιθέσεις πολλών, ακέραιο το φρόνημά του. Αυτή η υπομονή φάνηκε και στις άλλες δοκιμασίες της ζωής του, όπως όταν πέθανε η γυναίκα του και η κόρη του και δεν γόγγυσε εναντίον του Θεού. Φάνηκε και από το γεγονός ότι όχι μόνο δίδασκε το ποίμνιό του να υπομένει με καρτερία κάθε δυσκολία, αλλά προσευχόταν και συμπαραστεκόταν με κάθε δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πιστών. Η υπομονή του Αγίου ήταν έκφραση της βαθιάς αγάπης προς το Θεό. Το παράδειγμα αυτό του Αγίου ας αποτελέσει για όλους μας, σε μία εποχή που καθόλου δεν κάνουμε υπομονή, αλλά σπεύδουμε με ταχύτητα να υιοθετήσουμε κάθε καινούρια ιδέα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πολυποίκιλη κρίση, η οποία είναι δείγμα της απουσίας του αληθινού ευαγγελικού ήθους από τον κόσμο.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής κ. Γκερέκου, ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου, Αντιπεριφερειάρχες και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως