Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (23/10/2013)


       
     
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΕΛΕΣΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ

Η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τελέστηκε στην Κέρκυρα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 στην Κέρκυρα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. Λειτουργός ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Σε σύντομη προσφώνησή του προς το εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος υπενθύμισε ορισμένα στοιχεία από τον βίο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, τονίζοντας την αγάπη που ο Κύριός μας έδειξε προς τα μέλη της οικογένειας στην οποία μεγάλωσε και έζησε ο Ίδιος, καθώς ο Ιωσήφ, ο φυσικός πατέρας του Αγίου Ιακώβου, τον προστάτευσε από την πρώτη στιγμή της προσλήψεως από Αυτόν της ανθρώπινης φύσης.

Ο Άγιος Ιάκωβος συνέταξε κατά την παράδοση την πρωτοχριστιανική θεία λειτουργία του βασισμένος στα λόγια του Κυρίου «Λάβετε φάγετε» και «Πίετε εξ αυτού πάντες». Αποτυπώνει σ’ αυτή την ενότητα και την αγάπη των πρώτων χριστιανών. Την ανακαίνιση της ζωής και του κόσμου, όπως την βίωναν μέσα από την κοινωνία με το Χριστό. Ο Χριστός ήταν η προτεραιότητα της ύπαρξής τους. Η αγιότητα ο στόχος τους. Και μέσα στη Θεία Λειτουργία αποτυπώνεται τόσο ο λόγος του Θεού όσο και η αναφορά της Ευχαριστίας. Οι πρώτοι χριστιανοί άκουγαν τα αποσπάσματα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και άκουγαν το κήρυγμα, για να μπορούν να ελέγχουν τη ζωή τους, αλλά και να παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτήν, αποφάσεις μετανοίας. Στη συνέχεια οι πιστοί προσεύχονταν για όλο τον κόσμο και έφερναν ό,τι μπορούσε ο καθένας, από τα πρόσφορα των πιστών μέχρι την καθαρή καρδιά. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ακόμη την ωραία συνήθεια του ασπασμού της καταλλαγής, της συγχωρητικότητας τον οποίο έδιναν οι πρώτοι χριστιανοί πριν τη Θεία Κοινωνία.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σήμερα έχουμε αλλοτριωθεί σε σχέση με την πρώτη κοινότητα. Απομακρυνθήκαμε από τις εντολές του Χριστού και αλλοτριωθήκαμε απομακρυνόμενοι από την μετοχή μας στη Θεία Κοινωνία. Ενώ εξωτερικά και τυπικά τελούμε τις ιερές ακολουθίες, στην ουσία δεν μετέχουμε στην Ευχαριστία ψυχή τε και σώματι. Γι’ αυτό χρειάζεται ο καθένας να αλλάξει τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Με την συχνή συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία ο Χριστός γίνεται το κέντρο της ζωής και της ύπαρξής μας. Κι αυτή η αλλαγή στην πνευματική μας πορεία μπορεί να γίνει η αφετηρία για την αλλαγή και της ζωής μας κατά κόσμον. Πολλά μπορεί ο άνθρωπος να θέλει ή να φοβάται. Μόνο με την κοινωνία όμως με το Χριστό μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία και γι’ αυτό η πρωτοχριστιανική θεία λειτουργία υπενθυμίζει την ανάγκη για μία άλλη προσέγγιση του κόσμου και της ζωής μας.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την λειτουργία εκτός του Αγίου Βήματος, όπως ήταν το έθος της πρώτης Εκκλησίας, ενώπιον των πιστών.


ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με το θέμα «Πίστη και Επιστήμη: σύγκρουση ή παράλληλη πορεία;» συνεχίστηκε ο κύκλος επιμόρφωσης των Στελεχών Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, στα πλαίσια του Φροντιστηρίου που λειτουργεί για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Η συνάντηση έγινε το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2013 και σ’ αυτήν εισηγητής, με πλούσιο προβληματισμό και παραδείγματα, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Γεωργίου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης οι κατηχήτριες πρεσβυτέρα Αντωνία Τριαντάφυλλου και Μαρία Κάλλου παρουσίασαν υποδειγματικά μαθήματα πάνω στην δημιουργία του κόσμου (Παλαιά Διαθήκη) και την αναδημιουργία του ανθρώπου (με αφορμή το θαύμα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού).Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως