Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (03/10/2013)


     
 
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και την συμμετοχή των μελών και των υπευθύνων της κάθε δραστηριότητας, η επίσημη έναρξη των εργασιών και συναντήσεων:

α) του Φροντιστηρίου Στελεχών και κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως και πραγματοποιήθηκε το πρώτο φροντιστηριακό μάθημα με Θέμα: «Παράδοση και ανανέωση στην Εκκλησία και την Κατήχηση» με ομιλητή τον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα διοριστήρια των κατηχητών των ενοριών.

β) της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής «ο Άγιος Αρσένιος», στην οποία οι μαθητές διδάσκονται τόσο την Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση όσο και την ντόπια, αλλά και στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει την παροχής αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων, οι κάτοχοι των οποίων μπορούν να διδάξουν σε Ωδεία και άλλες σχολές, όπως επίσης και να αναλάβουν ιεροψάλτες ή χοράρχες σε ναούς. Ήδη η σχολή αριθμεί δέκα πτυχιούχους, από τους οποίους κάποιοι ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις και για την απόκτηση διπλώματος βυζαντινής μουσικής. Παράλληλα, λειτουργεί και η Χορωδία της Σχολής, η οποία οργανώνει και συμμετέχει σε συναυλίες για την διάδοση της εκκλησιαστικής μουσικής και παράδοσης.

γ) της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κερκύρας.

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε προς τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή, στην οποία χρειάζεται υπομονή η όποια διακονία της Εκκλησίας στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει από την μία η ανάγκη για κάλυψη των υλικών αναγκών και από την άλλη η απόπειρα των ιδεολογικά καθοδηγούντων την κοινωνία να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία στη συνείδηση των πολλών και ιδιαιτέρως των νέων. Γιʼ αυτό η όποια προσπάθεια, κληρικών και λαϊκών, στην κατήχηση, δηλαδή στην εκμάθηση και βίωση βασικών στοιχείων της εκκλησιαστικής ζωής, στην μουσική, που διασώζει την ιστορική παράδοση του λαού μας, αλλά και στην επιστήμη, αποτελεί σημείο αναφοράς για το χριστιανικό έργο.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την αύξηση του αριθμού των όσων διακονούν στο κατηχητικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, για την ποιότητα των εκδηλώσεων που η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων οργανώνει και για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίζει, όπως επίσης και για την πρόοδο των μαθητών της σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής, που αποτυπώνει τον ζήλο όλων όσων εργάζονται στο ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκε πατρικώς την περαιτέρω καρποφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 ξεκινούν οι κατηχητικές συναντήσεις της τοπικής Εκκλησίας με γενικό θέμα «ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ ΚΙ ΕΣΥ», ενώ το Γραφείο Νεότητος κυκλοφόρησε νέο κατηχητικό βοήθημα με πλούσιο υλικό για την κατήχηση υπό το γενικό τίτλο: «ΚΑΡΠΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΩΝ: ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΖΩΗ ΜΑΣ», για να βοηθήσει με σύγχρονο τρόπο το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας έγινε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο πρόσωπο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, με αφορμή την συμπλήρωση 182 χρόνων από τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα της «Ο Καποδίστριας και η Αγγλική αποικιοκρατία στα Επτάνησα». Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και συγγραφέας, ενώ έγινε συζήτηση με την συμμετοχή των Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Δρ. Θεολογίας και Φιλολόγου, και του κ. Στέφανου Πουλημένου, δημοσιογράφου, εκδότου και πρώην νομάρχου Κέρκυρας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Δονάτος.

Από την εισήγηση και τη συζήτηση το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί το αμέριστο ενδιαφέρον του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος τα Επτάνησα να μπορέσουν να γίνουν αρχικά αυτόνομο κράτος και στη συνέχεια να πορευθούν προς την Ένωση με την Ελλάδα, την έντονη διαμαρτυρία του για την αποικιακή πολιτική και τακτική της Αγγλίας, η οποία δεν σεβάστηκε τη συμφωνία του 1815, που προέβλεπε αυτονομία στα Επτάνησα και όχι υποταγή σε ένα αποικιακό καθεστώς, χωρίς ελευθερία και αυτοδιάθεση, αλλά και τον προβληματισμό του Καποδίστρια για την μετέπειτα πορεία της Ελλάδας ανάμεσα στις συμπληγάδες των Μεγάλων Δυνάμεων.

Όπως επισημάνθηκε από τους συνομιλητές ο Καποδίστριας ήταν ρεαλιστής, αλλά την ίδια στιγμή ήταν αποφασισμένος να διεκδικήσει τόσο για τα Επτάνησα όσο και για την Ελλάδα ελευθερία, ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση, χωρίς τυφλή υποταγή στα κελεύσματα των Ισχυρών, αλλά με αξιοποίηση των αντιθέσεων μεταξύ τους προς ελληνικό όφελος, αλλά και των όποιων γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων οι ιστορικές συγκυρίες επέτρεπαν, καθώς και αξιοποίηση του ελεύθερου φρονήματος των Ελλήνων, ώστε να μην υποταχθούν στις Ξένες Δυνάμεις.

Σε παρέμβασή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι ο Κυβερνήτης υπήρξε χαρισματικός διπλωμάτης και ευφυής άνθρωπος. Με πνεύμα θυσίας, αυταπάρνησης και διακονίας προσέφερε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Ελλάδας, στηριγμένος στο βαθύ σεβασμό και στην βίωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι στις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες, τις οποίες βιώνουμε, χρειάζεται στήριγμα σε αξίες και πρότυπα όπως η μορφή του Κυβερνήτη, για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τη διάθεση για κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία και ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου και η Πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Ειρήνη Μαλαχά.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας,το κέντρο ΟΥΝΕΣΚΟ Κέρκυρας και η ¨Ενωση Χριστιανών Επιστημόνων, ενώ την στήριξαν φορείς του τόπου, μεταξύ των οποίων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

• Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα λειτουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στην εορτάζουσα ενορία των Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ:

Ξεκινούν την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2) και ώρα 9 το βράδυ, οι συνάξεις των Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων που διεξάγονται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Το θέμα του χειμερινού εξαμήνου είναι «ΕΡΩΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΘΕΟΥ: αναζητώντας το νόημα της ζωής». Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως