Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (05/09/2013)


ΤΟ 11ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων εν όψει της νέας ιεραποστολικής χρονιάς 2013-2014, διοργάνωσε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» το 11ο Ιερατικό Συνέδριο, με θέμα του «Η ποιμαντική της Ασκήσεως σήμερα».
        
        
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος του Ιδρύματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκτάριο, στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, τους ιερείς και διακόνους, καθώς και τους μοναχούς και τις μοναχές που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος με θέμα «Για μια νέα ποιμαντική της ασκήσεως σήμερα». Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στην εποχή μας έχει λησμονηθεί η ασκητικότητα, βασικό χαρακτηριστικό της πνευματικής μας παράδοσης. Παρουσίασε τέσσερα στοιχεία της ζωής εν ασκήσει που είναι η συναίσθηση της αμαρτωλότητας και της κυριαρχίας των παθών στην ύπαρξή μας δια του ιδίου θελήματος και ο αγώνας για την εκκοπή του, η επιθυμία ένταξής του χριστιανού στην εκκλησιαστική ζωή με τη βοήθεια πνευματικού πατέρα, τα πνευματικά όπλα της παράδοσής μας (νηστεία, εγκράτεια, προσευχή, Θεία Ευχαριστία, αγώνας κατά των εμπαθών λογισμών, ελεημοσύνη, συγχωρητικότητα) και η αγάπη ως κλειδί για την ασκητική ζωή.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι ο πολιτισμός μας σήμερα αδιαφορεί για την ασκητικότητα γιατί έχει υποκαταστήσει την έννοια της ψυχής με την εγκεφαλική λειτουργία και την γνώση, ενώ η αμαρτία θεωρείται δικαίωμα του καθενός. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πολιτισμός μας έχει περιορίσει την θρησκευτικότητα στα όρια μιας πίστης προτεσταντικού τύπου, χωρίς πνευματικό αγώνα και θεωρεί την άσκηση τυπολατρία. Στα πλαίσια αυτά η απάντηση της Εκκλησίας πρέπει να είναι η πνευματική εργασία με πρότυπο το μοναστηριακό ήθος, ο τονισμός της αλήθειας για την πνευματική κατάσταση του κόσμου και των ανθρώπων, η καλλιέργεια ενός φρονήματος αντιστάσεως στις ποικίλες μορφές του κακού και η μελέτη των ασκητικών λόγων και παραδόσεων που μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του έσω ανθρώπου, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά και σε επίπεδο κοινωνίας. Μία από τις αιτίες της κρίσης που διερχόμαστε είναι και ο θρίαμβος του ιδίου θελήματος, που μας οδήγησε στον αποπροσανατολισμό από τα ουσιώδη και στην αδυναμία να λειτουργούμε με πνεύμα θυσίας.

Ζήτησε, τέλος, από τους ιερείς να κατανοήσουν ότι ο ρόλος της Εκκλησίας πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Στην ουσία η Εκκλησία καλείται δια των ενοριών της να λειτουργήσει όχι εξουσιαστικά, αλλά ως ο τρόπος που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρούνε νόημα στη ζωή τους, να αντιμετωπίσουν τις υπαρξιακές ανησυχίες τους και να βοηθήσουν με αγάπη ο ένας τον άλλο να συνεργαστούν και να συμπορευθούν.

Στο συνέδριο έγιναν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη από τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπο Σωτηρόπουλο, με θέμα: «Άσκησις: χάρισμα ή προσωπικό κατόρθωμα». Ο εισηγητής τόνισε ότι ο δρόμος της άσκησης προϋποθέτει τον προσωπικό κόπο του ανθρώπου, όμως η άσκηση είναι χάρισμα του Θεού στον καθέναν μας. Γιατί μόνο η χάρις καρπογονεί την αγωνία του ανθρώπου να αρέσει στον Δημιουργό του. Αυτή η μεγάλη αλήθεια προστατεύει τον χριστιανό από την υπερηφάνεια, του δίδει την δυνατότητα να στοχεύει στην εκκλησιαστική πορεία και όχι στην φιλοδοξία και τον εγωισμό και τον κάνει ευγνώμονα στο Θεό για ό,τι του δίδεται.

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Κωνσταντά, με θέμα: «Προς μια αναδιοργάνωση της Ενορίας με βάση το πρότυπο των μοναστηριών». Ο εισηγητής επεσήμανε την ανάγκη ο ιερέας και η ενορία να μιμηθούν το λειτουργικό ήθος, την μελέτη και την πνευματική καλλιέργεια που συναντά κανείς στη ζωή των μοναχών και να διδάσκει στον άνθρωπο το θέλημα του Θεού όπως αυτό αποτυπώνεται στα πολύτιμα κείμενα της πατερικής και λειτουργικής παράδοσής μας. Ο ιερέας καλείται να αισθάνεται την ευθύνη ότι όλοι οι άνθρωποι της ενορίας είναι παιδιά του και να κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για την ευόδωση του έργου του.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, έγινε χωρισμός των ιερέων σε ομάδες συζητήσεως ανά αρχιερατικές περιφέρειες, συζητήθηκαν περαιτέρω οι εισηγήσεις και τα πορίσματα ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια του Συνεδρίου το απόγευμα. Σχόλια πάνω στα πορίσματα έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος και έκλεισε το Συνέδριο καλώντας τους ιερείς να αγωνιστούν με δυναμικό τρόπο στην ζωή του τόπου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε εθελοντική αιμοδοσία από τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Κέρκυρας.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

- Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της Ενορίας Υπεραγίας Θεοτόκου Λαμποβιτίσσης Άφρας, ενώ το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2013, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει εις τον εορτάζοντα Ιερό Ναό Υ. Θ. Φανερωμένης Των Στερεωτών (Παναγίας των Ξένων).


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως