Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (18/04/2013)

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΣΕ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

   
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Εν όψει του Πάσχα η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας διοργάνωσε Γενική Ιερατική Σύναξη την Τρίτη 16 Απριλίου. Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Κατά την σύναξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έδωσε ποιμαντικές κατευθύνσεις σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ζήτησε από τους ιερείς να συσστρατευθούν ώστε τόσο το πνευματικό μήνυμα της πασχαλίου περιόδου, όσο και η φιλανθρωπία και η αγάπη να δοθούν στο λαό του Θεού ως παρηγοριά για τις πολές δυσκολίες που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει.

Κύριος ομιλητής στη σύναξη ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος έκανε εισήγηση με θέμα: «Η κένωση του Χριστού επί του Σταυρού και η κένωση των ιερέων». Ο ομιλητής, αναφερόμενος σε πολλά πατερικά χωρία, ιδίως από τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, κατέδειξε την ανάγκη ο ιερέας να μην λησμονεί την κένωση του Χριστού, την θυσία, την παραίτηση χάριν της αγάπης από την παντοδυναμία της θεότητας και την πρόσληψη έως θανάτου της ανθρωπίνης φύσεως. Ο ιερέας δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να φέρει στον εαυτό του τα στίγματα του Κυρίου, να θυσιάζεται για το λαό του, να ταπεινώνεται και να δίνει όλο του τον εαυτό στην διακονία του Ευαγγελίου.

Ο ομιλητής συνοψίζοντας το όλο θέμα, κατέληξε: «Αυτή η κένωση του Χριστού φτάνει μέχρι θανάτου. Ταπείνωσε τόσο τον εαυτό του που θυσιάστηκε για να σώσει την ανθρωπότητα. Ταπεινώθηκε τόσο ώστε πέθανε διά σταυρού και μάλιστα ανάμεσα σε δύο κακούργους... Ωστόσο η κενωτική κίνηση ορίζει για όλους μας, και τον τρόπο της ζωής του Ιερέως. H ζωή του Ιερέως είναι κενωτική και το τέλειο παράδειγμα μίμησης είναι η κένωση του Χριστού. Με άλλα λόγια, η ζωή του Ιερέως είναι θυσία. Δηλαδή να δώσεις και να προσφέρεις το καλύτερο από τον εαυτό σου».


ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ο ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ

 
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επισκέφτηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου το 1ο Λύκειο Κέρκυρας.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές του 1ου Λυκείου μέσα σε ένα κλίμα εγκαρδιότητας και χαράς, για την πραγματική ευτυχία, για τα βαθειά αισθήματα της καρδιάς, για την θυσιαστική αγάπη που πηγάζει από την βαθειά σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι σε μια εποχή όπου όλα τα πρότυπα ζωής και πολιτισμού φαίνεται να μας έχουν απογοητεύσει η πίστη παραμένει η αλήθεια και η ζωή. Ζήτησε από τους μαθητές να κρατήσουν την πίστη στο Χριστό ως τον δρόμο που θα τους βοηθήσει αληθινά στη ζωή τους και να μην απογοητεύονται.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους, καθηγητές και μαθητές, για τις επικείμενες εορτές του Αγίου Πάσχα και για πρόοδο στα μαθήματα και τη ζωή τους,


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος θα τελέσει την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στις 7 το απόγευμα αρχικά στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, Εʼ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής πόλεως.

Το απόγευμα της Κυριακής και ώρα 6.30 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος συνεχίζονται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί όπου χοροστατεί και ομιλεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους αποφοίτους Λυκείου που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Το θέμα του Εαρινού εξαμήνου είναι «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ: προϋποθέσεις για την χριστιανική ζωή στο σήμερα» Βʼ, ενώ αυτή τη Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 η αφορμή θα δοθεί από το θέμα: «Το λογικό μας, η διάνοια και η Ανάσταση». Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Ιερά Μητρόπολις διοργανώνει συναυλία με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος με την Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της τοπικής Εκκλησίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ» και την Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 8 το βράδυ. Η συναυλία θα αποτελέσει συνάντηση του ιεροψαλτικού ύφους που συνηθίζεται στην Κέρκυρα, τόσο του βυζαντινού όσο και του πολυφωνικού, με σκοπό την εισαγωγή στο πνευματικό νόημα των αγίων ημερών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως