Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01/04/2013)

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

       
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου διεξήχθη στην Κέρκυρα, το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013 η τέταρτη συνάντηση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων με γενικό θέμα «Εκκλησία και Νεελληνική Ταυτότητα». Εισηγητής ήταν ο γνωστός ερευνητής, εκδότης και συγγραφέας κ. Γιώργος Καραμπελιάς, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση, κοινοτισμός και νεοελληνική ταυτότητα».

Ο εισηγητής επεσήμανε ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα ήρθε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε ως συνάντηση λαών και προσώπων, αλλά επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η λογική της πολυπολιτισμικότητας, της κατάργησης δηλαδή των εθνικών ταυτοτήτων και της μετατροπής των ανθρώπων σε ατόμων, δηλαδή σε άκριτων καταναλωτών. Ανέφερε ότι ο Ελληνισμός πάντοτε στηριζόταν στην κοινοτική παράδοση, δηλαδή στη δημοκρατικότητα και την συμμετοχή όλων στη ζωή της κοινότητας και του κράτους. Με παραδείγματα από την αρχαία Ελλάδα, τη χριστιανική παράδοση, το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία κατέδειξε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, η οποία υπήρξε κοινοτική και περιέγραψε την αλλοτρίωση την οποία η Δύση επεχείρησε και συνεχίζει να επιχειρεί να πραγματοποιήσει στον Ελληνισμό. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ελέγχου και καθυπόταξης της Επανάστασης του 1821 με τα δάνεια της Αγγλίας, τα οποία αποπληρώθηκαν ουσιαστικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, την κατάργηση του κοινοτικού συστήματος από την Βαυαροκρατία και την απόπειρα οργάνωσης ενός κράτους το οποίο δε είχε σχέση με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα και την δύναμη της ελληνικής παράδοσης, ενώ τόνισε ότι ο Έλληνας ποτέ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην εκσυγχρονιστική δυτική λογική, την οποία πάλι οι Γερμανοί σήμερα επιχειρούν να επιβάλουν με βίαιο τρόπο στο λαό μας.

Επεσήμανε την ανάγκη για ανασυγκρότηση του Ελληνισμού, η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πρόσληψη της παράδοσης με σύγχρονο τρόπο. Τόνισε ότι η επανεύρεση του τρόπου της κοινότητας μέσα από τον τρόπο που λειτουργεί σε κοινωνικό επίπεδο η Εκκλησία, αλλά και η οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστικό σύστημα, η επιστροφή του Έλληνα στη σχέση με τη γη και την αγροτική ζωή, με σύγχρονες μεθόδους που θα λειτουργούν και οικολογικά, ένα μοντέλο αποταμίευσης και λιτότητας και όχι άκριτου δανεισμού, ο διάλογος με την πνευματικότητα και η διάσωση της ιστορικής μνήμης αποτελούν βάσεις και τρόπους αντίστασης στην βιαιότητα εφαρμογής του αποικιοκρατικού μοντέλου, το οποίο βιώνουμε.

Κατέληξε προτρέποντας όλους να πάψουμε να είμαστε ξενόδουλοι ως προς τη νοοτροπία και κάνοντας υπομονή στις δυσκολίες να βρούμε το δικό μας ελληνικό τρόπο, ο οποίος περνά μέσα από την ταυτότητά μας, για να μπορέσουμε σταδιακά να ξεφύγουμε από ένα μοντέλο το οποίο δεν μας ταιριάζει. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε τόσο προς Δύση όσο και προς Ανατολή και εδώ έγκειται η μεγάλη πάλη του Ελληνισμού, για να ξαναβρούμε το αυτεξούσιό μας.

Προσφωνώντας τον ομιλητή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η Εκκλησία εξακολουθεί να διασώζει το αντιστασιακό πνεύμα με τη ζωή της και ότι με πίστη στ Θεό και αγκάλιασμα της παράδοσής μας θα διατηρήσουμε την ιδιοπροσωπία μας μέσα στην αλλοτρίωση, όπως έγινε τόσο στην Τουρκοκρατία, όσο και στη Βενετοκρατία, ευχαριστώντας τον ομιλητή για τον δυναμισμό και την πνευματική και ιστορική τροφοδοσία με αλήθειες που προσφέρει στην πατρίδα μας.

Μετά την εισήγηση επακολούθησε πολύ ενδιαφέρων διάλογος.

Η τελευταία συνάντηση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα διεξαχθεί την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως με ομιλητή τον κ. Σαράντο Καργάκο, με θέμα «Γλώσσα, παράδοση και νεοελληνική ταυτότητα».


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως