Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/12/2008)


Κέρκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2008


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2008


Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Κάθε φορά που καλούμαστε να εορτάσουμε την Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού αυθόρμητα ένα ερώτημα έρχεται στα χείλη και τις καρδιές μας: «Γιατί ο Θεός να γίνει άνθρωπος;»

Το εκκοσμικευμένο πνεύμα της εποχής μας προσπερνά και το Πρόσωπο του Χριστού και το ερώτημα της ενανθρωπήσεως και την απάντησή του, υποτάσσοντας τα πάντα στη λογική του καταναλωτισμού. Επειδή ο Χριστός γεννήθηκε, εμείς μπορούμε να αγοράζουμε αγαθά, να τηρούμε έθιμα, να καταπραΰνουμε για λίγο τις τύψεις και τις ενοχές που αισθανόμαστε εξαιτίας των αμαρτιών και του τρόπου ζωής επιδεικνύοντας φιλανθρωπία, να αναπαυόμαστε, να ταξιδεύουμε, να διασκεδάζουμε. Ενίοτε πηγαίνουμε και στην εκκλησία η θυμόμαστε την παιδική μας αθωότητα με την προσφορά δώρων και το άκουσμα των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Δεν έγινε όμως άνθρωπος ο Χριστός για να μένουμε στα υλικά. «Ο Χριστός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν» (Μέγας Αθανάσιος), διατρανώνει η πατερική μας παράδοση και μας καλεί να εντρυφήσουμε στο βαθύτερο νόημα της εορτής. Η ενανθρώπηση αποτελεί για τον κόσμο και τον άνθρωπο την αφετηρία για έναν άλλο τρόπο ζωής. Υπάρχουμε για να θεοποιηθούμε, να βαδίσουμε δηλαδή τον δρόμο της σχέσεώς μας με τον Θεό και να κοινωνήσουμε στο πρόσωπό Του την ζωή που νικά τον θάνατο. Την ζωή που νικά τη φθαρτότητα και την ματαιότητα, που μεταμορφώνει τον κόσμο και την ύπαρξή μας σε Βασιλεία του Θεού. Στο πρόσωπο του Χριστού συναντούμε την αγάπη που υπερβαίνει την ιδιοτέλεια και την εκμετάλλευση. Η ύπαρξή μας ανοίγεται σε έναν κόσμο που γίνεται ο Παράδεισος. Δηλαδή σε έναν κόσμο όπου χωρίς να αρνούμαστε αυτή τη ζωή, βλέπουμε με μάτια πνευματικά την πληρότητα της υποστάσεώς μας. Ότι δεν είμαστε μόνο για τα πρόσκαιρα, αλλά και για τα αιώνια.

Για να έχει νόημα η ενανθρώπηση η Εκκλησία μας καλεί να δείξουμε προς τον Θεό την εμπιστοσύνη που δείχνει το παιδί προς στους γονείς του. Να παραδώσουμε δηλαδή τον τυφλό εγωισμό μας, την εξάρτησή μας από την ύλη, την στόχευσή μας στις απολαύσεις του παρόντος κόσμου «και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ». Να γευθούμε τη χαρά της υιοθεσίας μας από τον Θεό, που σημαίνει να αναγνωρίζουμε στο Πρόσωπο του Χριστού τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, αλλά και να ζούμε την Εκκλησία στην οποία Εκείνος γεννιέται ως την εστία και την πνευματική μας οικογένεια. Να αφήσουμε κατά μέρος την τυραννία του θελήματός μας που γεννά υπερηφάνεια, αλλά και ανασφάλεια, και να σπουδάσουμε το θέλημα του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας μας. Στην Θεία Λειτουργία. Στην αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Στο Ευαγγέλιο και τη ζωή των Αγίων. Να αφήσουμε τελικά την πίστη να είναι πιο πάνω από τις αγωνίες μας.

Ζούμε σε μία εποχή που μεριμνά για πολλά. Λησμονεί όμως ότι «ενός έστι χρεία» (Λουκ. 10,42). Και η χρεία είναι το πρόσωπο του Χριστού. Είναι η σχέση μαζί Του. Είναι η πορεία μας προς τον ουρανό. Ας ξαναγίνουμε λοιπόν τα παιδιά Του, ανανεώνοντας την χάρη και την ευλογία που λάβαμε τη στιγμή του Βαπτίσματος και της Εισόδου μας στην Εκκλησία. Και να ζήσουμε με τον τρόπο που ένα παιδί γνωρίζει να χαίρεται την σχέση μ’ αυτούς που το αγαπούν. Με εμπιστοσύνη, αγάπη και πνευματική ασφάλεια.

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να δίδει υγεία, φωτισμό και την χάρη Του σε όλους!


Μετά πατρικών ευχών και θερμής εν Κυρίω γεννηθέντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Εκ του Γραφείου Τύπου