Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (28/01/2013)

ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου και των μαθητών του Νησιού μας.

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στην εορτάζουσα ενορία των Καστελλάνων Μέσης.

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2013 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στην ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Κωτσέλα..


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2013


Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και μαθητές, αγαπητοί μου αδελφοί,

Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, μας θυμίζει ξανά την μεγάλη ανάγκη όλοι μας να δούμε το θέμα της μορφώσεως όχι μόνο στην προοπτική της αποκτήσεως γνώσεων για τον κόσμο, τον πολιτισμό, την ιστορία, την επιστήμη, αλλά και στην προοπτική της οικοδομής σχέσεως αγάπης και ζωής με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Στην γλώσσα και τον στοχασμό των Τριών Ιεραρχών η οδός αυτή ονομάζεται «Θεογνωσία», δηλαδή επίγνωση Ποιός είναι ο Τριαδικός Θεός, πόσο προνοεί για μας και τι μας διδάσκει με τον ερχομό Του στον κόσμο στο πρόσωπο του Χριστού. Έχει να κάνει με την ανταπόκριση όλων μας στην πρόσκληση του Θεού να ζήσουμε με όπλο μας αξίες πνευματικές. Την πίστη στον Θεό, την ελπίδα σ’ Αυτόν και την αγάπη τόσο προς Εκείνον, όσο και προς τον συνάνθρωπο.

Αυτή η οδός περνά και μέσα από την συνάντηση του Σχολείου με την Εκκλησία. Αν στο παρελθόν ζήσαμε με την αίσθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας εμπιστοσύνη στον πολιτισμό, τις ιδέες και τις δυνάμεις μας, σήμερα η ψευδαίσθηση αυτή διαγράφεται από το προσκήνιο με τον ερχομό της μεγάλης κρίσεως. Και δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση χωρίς αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Αυτά τα στοιχεία πηγάζουν από την διδασκαλία της Εκκλησίας, την οποία έζησαν και μας παρέδωσαν ως πρότυπο οι Τρεις Ιεράρχες. Σε μια κοινωνία στην οποία η σύγχυση, ο φόβος και τα μεγάλα προβλήματα μας σπρώχνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας, να αναπτύξουμε εχθρότητα απέναντι στους άλλους και ιδίως τους ξένους, να λησμονήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι εικόνα Θεού, ο δρόμος της Θεογνωσίας που χάραξαν οι Τρεις Ιεράρχες αποτελεί την Ελπίδα για τους νέους ανθρώπους, που τώρα καλούνται να βρούνε την Αλήθεια και το νόημα της ζωής

Αυτόν τον δρόμο σας προτείνουμε να τον ζήσετε μέσα από την συνάντηση Σχολείου και Εκκλησίας. Και να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας. Προσευχόμαστε, αγωνιζόμαστε και θέλουμε, μέσα και από την σπουδή της ζωής και της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών, να βρούμε όλοι μαζί τα πνευματικά στηρίγματα που θα μας οδηγήσουν σε μία ελπιδοφόρα πορεία!

Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα!
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ«ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας εκδήλωση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, για την παρουσίαση του έργου του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη: «Ιωάννης Α. Καποδίστριας - Ο Άγιος της Πολιτικής» που περιλαμβάνει 137 ανέκδοτες επιστολές του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος. Πρόκειται για την έκδοση ενός πρωτότυπου επιστημονικού έργου, το οποίο διαφωτίζει πτυχές του βίου και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο συγγραφέας του κ. Ι. Κορνηλάκης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τον σχολιασμό των επιστολών του Ι. Καποδίστρια με μεγάλη μαεστρία είναι ειδικευμένος ερευνητής και αφιερωμένος στην μελέτη του Καποδιστριακού Αρχείου.

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων είναι συνδιοργανώτρια στην εν λόγω εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και η οποία συμπίπτει με την επέτειο της γεννήσεως του Ιωάννη Καποδίστρια σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο και την 185η επέτειο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδος από εκείνον. Η είσοδος είναι ελεύθερη και εκτός από το επιστημονικό μέρος θα έχει ευρύτερες πνευματικές και πολιτιστικές διαστάσεις και οπτικές.

Η παρουσία στην εκδήλωση θα τιμήσει τη μνήμη του πρώτου Κερκυραίου Κυβερνήτη της Ελλάδος σε μια εποχή που τα πρότυπα και οραματισμός είναι απολύτως απαραίτητα για την αναγέννηση της χώρας μας.Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως