Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2013

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (15/01/2013)

ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, εορτή του Αγίου Αντωνίου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει εις τον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου πόλεως.

Το Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, εορτή του Αγίου Αθανασίου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει εις τον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κουσπάδων.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013, εορτή του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας, ο Σεβασμιώτατος το μεν απόγευμα της παραμονής της εορτής, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, θα προεξάρχει της λιτανεύσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου και εν συνεχεία θα χοροστατήσει στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παντοκράτορα Καμπιέλου, τη δε ημέρα της εορτής Σάββατο 19 Ιανουαρίου το πρωί, θα ιερουργήσει στην εορτάζουσα ενορία Αγίου Αρσενίου Λευκίμμης.

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, εορτή του Αγίου Ευθυμίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα ιερουργήσει στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Παλαιοκαστριτίσσης


“Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ, ΜΑ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ”
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΥ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ")

Παρουσιάσθηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στη Λάρισα το βιβλίο του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού με τίτλο «Η αγάπη είναι απλή μα θέλει κόπο-Δρόμοι για τη σύγχρονη οικογένεια», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε θέατρο «ΟΥΗΛ».

Το βιβλίο που αναφέρεται σε προβλήματα που αφορούν στη σχέση των ζευγαριών, στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια, έγινε περιζήτητο, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η δεύτερη έκδοσή του.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο συγγραφέας, κατάγεται και μεγάλωσε στη Λάρισα, καταθέτει τις προτάσεις του με εκκλησιαστικό και επιστημονικό λόγο, αλλά κυρίως με μια ...αφοπλιστική αλήθεια και τόσο γι αυτόν όσο και για το βιβλίο του, μίλησαν η φιλόλογος κ. Όλγα Αλεξίου-Ζιώγα και ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας, παρουσιάζοντας ο καθένας τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, αλλά και τα συμπεράσματα που απορρέουν από την ανάγνωσή του, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις ζωής και τις κατευθύνσεις, που δίνει ο συγγραφέας μέσα από αυτό.

Αναλυτικότερα η κ. Αλεξίου-Ζιώγα, κατά την ομιλία της ανάφερε για τον συγγραφέα, ότι μέσα στο βιβλίο του τονίζει την σημαντικότητα της απόφασης επιλογής συντρόφου και δημιουργίας οικογένειας ως ευλογία, σταυρό και ανάσταση. «Η απουσία του Θεού στη ζωή του ζευγαριού είναι διελκυστίνδα, χωρίς νικητή...» επεσήμανε ο ίδια και συμπλήρωσε ότι: «Οι προβληματισμοί του συγγραφέα αποτελούν ναυαγοσωστικά σκάφη, μπροσούρα για όλους εμάς που γίναμε γονείς, και εγχειρίδιο για τους ενδιαφερόμενους γονείς.

Η αληθινή αγάπη είναι αυταπάρνηση και απεραντοσύνη. Το εγώ υποτάσσεται στο εμείς από επιλογή γιατί η αγάπη είναι ελευθερία.

...Θέλει άλλο φως ουράνιο να χυθεί άπλετα στο έσω μας, και να ζήσει ψέματα, εφιάλτες, σκοτάδια, ονείρατα πλαστά, και αυτό το φως της αγάπης να οδηγεί τα βήματά μας στη φάτνη του στοχασμού, της ταπείνωσης και την υποψίας των ουράνιων στα ορατά αυτού του κόσμου».

Ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η οικογένεια είναι ευλογία. Πως όμως γίνεται ταυτόχρονα σταυρός και φορτίο; Στο βιβλίο, ο γνωστός για τις εποικοδομητικές του προσεγγίσεις στο χώρο των ανθρωπίνων σχέσεων και της οικογένειας, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, αναλύει με γλαφυρότητα τους δρόμους για μια ευλογημένη σύγχρονη οικογένεια."Η αγάπη είναι απλή μα θέλει κόπο"! Μία αλήθεια η οποία περιγράφει τι είναι αληθινά η οικογένεια. Μία κοινωνία ανθρώπων που θέλουν να δίνουν και να παίρνουν αγάπη, με απλούς τρόπους και αυτονόητη απλότητα, μα που δυσκολεύονται πολύ, γιατί όλα θέλουν κόπο. Και ζούμε σε μία εποχή η οποία έχει μάθει τον κόπο να τον αφήνει στην άκρη και είναι δύσκολο να πείσουμε τους εαυτούς μας και, κυρίως, τα παιδιά μας, ότι δεν είναι μόνο δικαίωμα η αγάπη, αλλά επιλογή και κόπος που ομορφαίνει και νοηματοδοτεί τη ζωή μας...

Λέμε είναι σε κρίση σήμερα η οικογένεια. Τι είναι όμως κρίση; Είναι να βρεθεί κανείς ενώπιος νέων συνθηκών, σε σταυροδρόμι που προβληματίζεται τι να πράξει ή είναι συνώνυμη της αποτυχίας, της φθοράς και της καταστροφής;

Αν αποδεχτούμε τη δεύτερη ερμηνεία που χρήζει ωστόσο σημασιολογικής αμφισβήτησης, τι φταίει; Η αποϊεροποίηση και θεσμοθέτηση του γάμου; Η απουσία πνεύματος θυσίας και μετάνοιας στο γάμο; Το ότι ταΐζουμε το εγώ με αποτέλεσμα να απουσιάζει η ευθύνη και η αγάπη;».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, μιλώντας για το έργο του κατά την εκδήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο αυτό δεν θα είχε γραφτεί αν τα αυτονόητα τηρούνταν και βιώνονταν στις ανθρώπινες σχέσεις. Πώς όμως να τηρηθούν σε έναν κόσμο που δεν θέλει να δει τους εχθρούς της αγάπης ή υποτιμά την σημασία της παρουσίας τους, με αποτέλεσμα να καθιστά την προσευχή της Εκκλησίας στο Θεό να βοηθήσει ώστε να μην την καταπιούν επιτακτική ανάγκη;

Είναι απλή η αγάπη μα θέλει κόπο. Κι αυτό γιατί σήμερα οι εχθροί της, το «έχω δίκιο», το «έχω δικαίωμα» και το «δεν με καταλαβαίνει κανείς» έχουν γίνει σύμβολα του ατομοκεντρικού τρόπου ζωής μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε ότι όταν είμαστε αποφασισμένοι και καταβάλουμε κόπο, μπορούμε και να χαρούμε την αγάπη ως την δωρεά και την ευλογία του Θεού. Και μια και αναφερόμαστε στην οικογένεια, αυτοί οι τρεις εχθροί-πειρασμοί μας περιμένουν κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, τόσο στις σχέσεις των γονέων μεταξύ τους, όσο και με τα παιδιά τους, όπως και στη σχέση των παιδιών μεταξύ τους. Και προχωρά η οικογένεια στο χρόνο της καθημερινότητας μέσα από μικρότερες ή μεγαλύτερες ήττες από τους εχθρούς της αγάπης. Σπανιότερες και δυσκολότερες είναι οι νίκες. Γιατί την ώρα της μάχης, δύσκολα θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα αυτό. Ότι υπάρχει αυτή η προσευχή της Εκκλησίας ως σημείο αναφοράς στο Θεό, που ενισχύει και αναπληρώνει τα ελλείποντα της δικής μας προσπάθειας.

Θέλει κόπο η αγάπη. Θέλει να σταθείς την ώρα της απογοήτευσης επειδή ο άλλος δεν είναι αυτός που θέλεις, αυτός που μέσα σου προγραμμάτισες να είναι, αυτός που θεωρείς αυτονόητο ότι έτσι πρέπει να συμπεριφερθεί, να σκεφτεί, να πράξει έναντί σου ή απλώς μέσα σου αποφάσισες ότι είναι δεδομένος για σένα και ότι δεν χρειάζεται να αναβαπτίζεις την αγάπη σου αλλάζοντας το «έχω δίκιο» με το «αναγνωρίζω το δικό σου δίκιο και θέλω να είσαι χαρούμενος», το «έχω δικαίωμα» με το «παραιτούμαι από το θέλημά μου και βάζω την αγάπη πιο πάνω από αυτό», το «δεν με καταλαβαίνει κανείς» με το «θέλω να σε καταλάβω, γιατί σε αγαπώ». Ίσως αδιανόητοι δρόμοι και τρόποι για την εποχή μας. Μπορεί να φαντάζουν ως δρόμοι παραίτησης. Όμως η αγάπη δεν έχει ορίζοντα το «εδώ και τώρα», αλλά έναν χρόνο που απλώνεται και διαρκεί.

...Ο Θεός να φυλάξει την αγάπη. Κι εμείς ας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Νίκες και ήττες, λάθη και σωστά ας τα βάζουμε στο δισάκι μας και ας πορευόμαστε με ταπείνωση, αλλά και επίγνωση ότι ο κόσμος αυτός δεν θα αλλάξει χωρίς την αγάπη. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, η πρόταση και η διακονία της Εκκλησίας στη ζωή του καθενός μας. Επαφίεται στον καθέναν μας να την αποδεχτούμε, να κοπιάσουμε και να αφήσουμε το Χριστό μας να συμπληρώσει ό,τι μας λείπει
».

     

(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Χαιρετισμούς κατά την εκδήλωση -την οποία οργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, οι εκδόσεις «Αρχονταρίκι» και το βιβλιοπωλείο «Νέα Σκάλα»- απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επαίνεσε τον συγγραφέα για την όλη προσπάθεια του και για τη διακονία του μέσα στην Αγία μας Εκκλησία και αναφέρθηκε στην αγάπη που πρέπει να έχουμε όλοι μέσα στη καθημερινότητα μας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης και ο εκδότης κ. Νικόλαος Σαμπαζιώτης. Παρέστησαν ακόμα ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αίθουσα του ΟΥΗΛ, την οποία ευγενώς παραχώρησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ενώ ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Λαρίσης κ. Κωνσταντίνος Ξενόφος απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου.


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013, η τοπική μας Εκκλησία εορτάζει με την πρέπουσα λαμπρότητα την μνήμη του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας, με το εξής λατρευτικό πρόγραμμα:

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, παραμονή της εορτής στις 4.15 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου μπροστά από την Αναγνωστική Εταιρία προς τον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Καμπιέλου και εν συνεχεία θα τελεστεί ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Την Αγιώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013, θα τελεστεί το πρωί η ακολουθία του όρθρου και εν συνεχεία Θ. Λειτουργία.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, θα τελεστεί Ιερά Παράκληση του Αγίου Αρσενίου, και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων.
Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως