Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (24/12/2012)(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΔΩΡΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΟ ΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Στο κατάμεστο μέχρι τέλος αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» διεξήχθη η χριστουγεννιάτικη γιορτή των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, οργανωμένη από το Γραφείο Νεότητος της τοπικής Εκκλησίας. Η γιορτή είχε ως κεντρικό της θέμα: «Χριστού τα Γενέθλια. Τι να σου προσφέρουμε Χριστέ;».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη, η οποία απέδωσε ύμνους από την μεγάλη εορτή της Χριστού Γεννήσεως, παιδιά από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Ελένη Μπέλλου» της Ιεράς Μητροπόλεως, νέοι και νέες από τις Ενορίες Αγίας Κυριακής Χρυσηίδος, Οδηγητρίας Αλεπούς, Οδηγητρίας Πέλεκα, Αγίου Δημητρίου Άνω Παυλιάνας, Αγίας Σοφίας πόλεως, Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου, Αγίου Σπυρίδωνος Κοτσέλα, Αγίων Πάντων πόλεως, Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Κοινοπιαστών, που έδωσαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο μηνύματα για τα Χριστούγεννα με μουσική, απαγγελίες, δρώμενα και χρήση πολυμέσων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη τα παιδιά και όλους όσους συμμετείχαν και τόνισε ότι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε όλοι στο Θεό είναι να ξαναβρούμε το δόμο για την πίστη. Η Εκκλησία είναι η ελπίδα μας. Και μέσα από αυτή την ελπίδα μπορούμε να παλέψουμε στους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε και να αντέξουμε, όχι ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά όλοι μαζί, με κριτήριο την αγάπη για το Θεό.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι η γιορτή αποτέλεσε μία ευκαιρία να βγει προς τα έξω η προσπάθεια που οι Ενορίες, οι ιερείς, τα λαϊκά στελέχη και οι γονείς κάνουν για να είναι ζωντανή η παρουσία της Εκκλησίας στους νέους. Παρακάλεσε όλους να μη λησμονήσουν ότι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν έχουν νόημα και να πυκνώσουν με την συμμετοχή τους τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία και να ενισχύσουν τα έργα της αγάπης της τοπικής Εκκλησίας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, στις 5 μ. μ. θα τελεσθεί στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Πανηγυρικό εις την Γέννηση του Χριστού θα εκφωνήσει ο Αρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Κοινοπιαστών.

Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα αγιώνυμο Ι. Ναό στο Σκριπερό.


ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΘΗΚΕ

Για την εορτή των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απευθύνει στον κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεως το κάτωθι μήνυμα:

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Δεύτε αγαλλιασώμεθα τω Κυρίω το παρόν μυστήριον εκδιηγούμενοι» (Στιχηρόν του Εσπερινού της εορτής των Χριστουγέννων). Η Γέννηση του Χριστού φέρνει χαρά μεγάλη στην Εκκλησία μας και στον κόσμο. Μπορεί η εποχή μας να είναι παραδομένη στην αγωνία της λύπης για την κρίση την οποία διερχόμαστε, ωστόσο η Εκκλησία μας δεν παύει να εορτάζει τα Χριστούγεννα και να μας καλεί να συμμετάσχουμε στην χαρά της. Γιατί με τη γιορτή αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, ανοίγει ο δρόμος για να εξέλθουμε από την κρίση, η οποία ξεκινά από τις καρδιές μας.

Εορτάζουμε για να θυμήσουμε στους εαυτούς μας ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας, ο Οποίος δεν μας λησμονεί. Μπορεί να αποστατούμε καθημερινά από το θέλημά Του και να παραδιδόμαστε στην αμαρτία, στο κοσμικό φρόνημα, στο κλείσιμο στον εαυτό μας, όμως Εκείνος μας συγχωρεί. Και είναι η ενανθρώπηση του Υιού Του το ορατό σημείο της συγχωρήσεως που ήδη μας έχει παράσχει. Ενανθρωπίζει ο Χριστός, γίνεται «παιδίον νέον», γιατί τα παιδιά γνωρίζουν να αγαπούν και να συγχωρούν ο,τι κι αν υφίστανται, καθώς η καρδιά τους είναι αθώα και ανεξίκακη. Και ο Χριστός λησμονεί την παρακοή των ανθρώπων και μας εισάγει στον τρόπο της Βασιλείας των Ουρανών, στην αγάπη και την συνάντηση όλων μας με τον Θεό, η οποία ξεκινά με την αποδοχή του σκοπού της δημιουργίας μας: να γίνουμε και εμείς «τέκνα Θεού». Να αποδεχθούμε την δωρεά του «κατ’ εικόνα Θεού» και να αγωνιστούμε να γίνει πράξη το «καθ’ ομοίωσιν».

Εορτάζουμε για να θυμήσουμε στους εαυτούς μας ότι πλαστήκαμε ελεύθεροι από κάθε δουλεία, τόσο πνευματική όσο και φυσική. Και ελεύθερος είναι αυτός που δεν έχει στην καρδιά του μίσος. Ελεύθερος είναι αυτός που δεν βιώνει τον διχασμό της κακίας, η οποία τον χωρίζει εξαιτίας των παθών από τον συνάνθρωπο. Ελεύθερος είναι αυτός που αγαπά. Που εμπιστεύεται, εκτός από τον κόπο και τον αγώνα του, τον Θεό για κάθε ανάγκη της ζωής του, χωρίς να ηττάται από αυτήν. Σε αντίθεση με τον σύγχρονο πολιτισμό, ο οποίος θεωρεί ελευθερία την απιστία και την αθεΐα, την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας, εμείς γινόμαστε τα παιδιά εκείνα τα οποία βλέπουμε στο πρόσωπο του ενανθρωπήσαντος Χριστού τον Πατέρα που δεν θα μας αφήσει στις δυσκολίες μας. Γιατί η συγχώρεση που μας παρέχει, συνοδεύεται από την πρόνοιά Του για μας. Και αυτή η πρόνοια ελευθερώνει.

Εορτάζουμε, τέλος, γιατί ζούμε την πατρότητα και την συγχωρητικότητα του Θεού στην Εκκλησία. Δεν είμαστε μόνοι μας! Η οδός της συμφιλιώσεως με τον Θεό γίνεται, ταυτόχρονα, οδός συμφιλιώσεως και με τον συνάνθρωπο. Στη ζωή της Εκκλησίας, όπως ο Χριστός, έτσι κι εμείς γινόμαστε παιδιά ως προς την κακία και μαθαίνουμε να συγχωρούμε όσους μας οφείλουν! Μεταδίδουμε έτσι ένα άλλο ήθος στον κόσμο που δεν συγχωρεί. Δείχνουμε στους Ισχυρούς, οι οποίοι με την εξουσία τους, οικονομική, στρατιωτική, πολιτική, τιμωρούν τους λαούς και τους ανθρώπους, αλλά και στον καθέναν ότι ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που μπορεί να νικήσει την επιθυμία για επιβολή και ανωτερότητα, ότι ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει με αρχοντιά και μεγαλοκαρδία τον άλλο, ότι ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που επιλέγει στη ζωή του να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ενανθρωπήσαντος και όχι την σκληρότητα του Ηρώδη.

Είναι μυστήριον η Ενανθρώπηση του Θεού. Είναι μυστήριον η εκούσια πτώχευση του Θεού με την πρόσληψη της πεπτωκυίας φύσεώς μας. Είναι μυστήριον η συγγνώμη που μας παρέχει. Είναι μυστήριον η αγάπη και η ελευθερία την οποία λαμβάνουμε από το «παιδίον Ιησούν». Είναι μυστήριον η επιμονή της Εκκλησίας μας να μας καλεί στην χαρά της εορτής. Είναι μυστήριον, τελικά, το πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει εντός του εάν εμπιστευθεί την παρουσία του Θεού, εάν αποβάλει την σκληρότητα της καρδιάς και των παθών, εάν δεν καταβληθεί από την λαίλαπα της κρίσεως και με εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού αποφασίσει ότι θέλει και μπορεί να αντέξει στις δοκιμασίες. Και η Εκκλησία μας καλεί να διηγηθούμε «αγαλλόμενοι» αυτό το μυστήριο και να παλέψουμε, τόσο προσωπικά όσο και όλοι μαζί, να το ζήσουμε, ξεκινώντας «σήμερον» τον αγώνα να καταστήσουμε οικεία την συγχωρητικότητα που μας διδάσκει ο Χριστός μας. Να μοιραστούμε τη χαρά και να νικήσουμε κάθε λύπη.

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να δίδει υγεία, φωτισμό και την χάρη Του σε όλους!

Μετά πατρικών ευχών και θερμής εν Κυρίω γεννηθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως