Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (20/12/2012)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

     

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε, εν όψει των Χριστουγέννων, τις Δικαστικές Φυλακές Κέρκυρας, όπου μοίρασε δέματα αγάπης συγκεντρωμένα από τις Ενορίες της τοπικής Εκκλησίας προς τους κρατουμένους. Εξάλλου την ίδια ημέρα το απόγευμα θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Κέρκυρας, με σκοπό να ευχηθεί στους ασθενείς, τους τροφίμους αλλά και τους εργαζόμενους για τις άγιες ημέρες.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί, θα επισκεφθεί το Ψυχιατρείο, το Δημοτικό Γηροκομείο και το Γηροκομείο των Ρωμαιοκαθολικών και την Πολυκλινική.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, στις 5 μ. μ. θα τελεσθεί στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Πανηγυρικό εις την Γέννηση του Χριστού θα εκφωνήσει ο Αρχιμ. Σπυρίδων Σκορδίλης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Κυνοπιαστών.

Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα αγιώνυμο Ι. Ναό στο Σκριπερό.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ», στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση των νέων της Μητροπόλεώς μας για τα Χριστούγεννα, με θέμα: «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ;». Με την συμμετοχή των κατηχητικών σχολείων και των νέων από τις Ενοριακές Συντροφιές τα παιδιά μας θα παρουσιάσουν μηνύματα για την μεγάλη εορτή, στηριγμένα στην λατρευτική παράδοση της πίστεώς μας.

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Οδηγητρίας Λευκίμμης οι νέοι των ενοριών της περιοχής παρουσιάζουν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2012, στις 12μ.μ. στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για τον κλήρο, το λαό και τις Αρχές της Κέρκυρας.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2012

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, «Δεύτε αγαλλιασώμεθα τω Κυρίω το παρόν μυστήριον εκδιηγούμενοι» (Στιχηρόν του Εσπερινού της εορτής των Χριστουγέννων). Η Γέννηση του Χριστού φέρνει χαρά μεγάλη στην Εκκλησία μας και στον κόσμο. Μπορεί η εποχή μας να είναι παραδομένη στην αγωνία της λύπης για την κρίση την οποία διερχόμαστε, ωστόσο η Εκκλησία μας δεν παύει να εορτάζει τα Χριστούγεννα και να μας καλεί να συμμετάσχουμε στην χαρά της. Γιατί με τη γιορτή αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, ανοίγει ο δρόμος για να εξέλθουμε από την κρίση, η οποία ξεκινά από τις καρδιές μας.

Εορτάζουμε για να θυμήσουμε στους εαυτούς μας ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας, ο Οποίος δεν μας λησμονεί. Μπορεί να αποστατούμε καθημερινά από το θέλημά Του και να παραδιδόμαστε στην αμαρτία, στο κοσμικό φρόνημα, στο κλείσιμο στον εαυτό μας, όμως Εκείνος μας συγχωρεί. Και είναι η ενανθρώπηση του Υιού Του το ορατό σημείο της συγχωρήσεως που ήδη μας έχει παράσχει. Ενανθρωπίζει ο Χριστός, γίνεται «παιδίον νέον», γιατί τα παιδιά γνωρίζουν να αγαπούν και να συγχωρούν ο,τι κι αν υφίστανται, καθώς η καρδιά τους είναι αθώα και ανεξίκακη. Και ο Χριστός λησμονεί την παρακοή των ανθρώπων και μας εισάγει στον τρόπο της Βασιλείας των Ουρανών, στην αγάπη και την συνάντηση όλων μας με τον Θεό, η οποία ξεκινά με την αποδοχή του σκοπού της δημιουργίας μας: να γίνουμε και εμείς «τέκνα Θεού». Να αποδεχθούμε την δωρεά του «κατ’ εικόνα Θεού» και να αγωνιστούμε να γίνει πράξη το «καθ’ ομοίωσιν».

Εορτάζουμε για να θυμήσουμε στους εαυτούς μας ότι πλαστήκαμε ελεύθεροι από κάθε δουλεία, τόσο πνευματική όσο και φυσική. Και ελεύθερος είναι αυτός που δεν έχει στην καρδιά του μίσος. Ελεύθερος είναι αυτός που δεν βιώνει τον διχασμό της κακίας, η οποία τον χωρίζει εξαιτίας των παθών από τον συνάνθρωπο. Ελεύθερος είναι αυτός που αγαπά. Που εμπιστεύεται, εκτός από τον κόπο και τον αγώνα του, τον Θεό για κάθε ανάγκη της ζωής του, χωρίς να ηττάται από αυτήν. Σε αντίθεση με τον σύγχρονο πολιτισμό, ο οποίος θεωρεί ελευθερία την απιστία και την αθεΐα, την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας, εμείς γινόμαστε τα παιδιά εκείνα τα οποία βλέπουμε στο πρόσωπο του ενανθρωπήσαντος Χριστού τον Πατέρα που δεν θα μας αφήσει στις δυσκολίες μας. Γιατί η συγχώρεση που μας παρέχει, συνοδεύεται από την πρόνοιά Του για μας. Και αυτή η πρόνοια ελευθερώνει.

Εορτάζουμε, τέλος, γιατί ζούμε την πατρότητα και την συγχωρητικότητα του Θεού στην Εκκλησία. Δεν είμαστε μόνοι μας! Η οδός της συμφιλιώσεως με τον Θεό γίνεται, ταυτόχρονα, οδός συμφιλιώσεως και με τον συνάνθρωπο. Στη ζωή της Εκκλησίας, όπως ο Χριστός, έτσι κι εμείς γινόμαστε παιδιά ως προς την κακία και μαθαίνουμε να συγχωρούμε όσους μας οφείλουν! Μεταδίδουμε έτσι ένα άλλο ήθος στον κόσμο που δεν συγχωρεί. Δείχνουμε στους Ισχυρούς, οι οποίοι με την εξουσία τους, οικονομική, στρατιωτική, πολιτική, τιμωρούν τους λαούς και τους ανθρώπους, αλλά και στον καθέναν ότι ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που μπορεί να νικήσει την επιθυμία για επιβολή και ανωτερότητα, ότι ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει με αρχοντιά και μεγαλοκαρδία τον άλλο, ότι ο αληθινά δυνατός είναι αυτός που επιλέγει στη ζωή του να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ενανθρωπήσαντος και όχι την σκληρότητα του Ηρώδη.

Είναι μυστήριον η Ενανθρώπηση του Θεού. Είναι μυστήριον η εκούσια πτώχευση του Θεού με την πρόσληψη της πεπτωκυίας φύσεώς μας. Είναι μυστήριον η συγγνώμη που μας παρέχει. Είναι μυστήριον η αγάπη και η ελευθερία την οποία λαμβάνουμε από το «παιδίον Ιησούν». Είναι μυστήριον η επιμονή της Εκκλησίας μας να μας καλεί στην χαρά της εορτής. Είναι μυστήριον, τελικά, το πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει εντός του εάν εμπιστευθεί την παρουσία του Θεού, εάν αποβάλει την σκληρότητα της καρδιάς και των παθών, εάν δεν καταβληθεί από την λαίλαπα της κρίσεως και με εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού αποφασίσει ότι θέλει και μπορεί να αντέξει στις δοκιμασίες. Και η Εκκλησία μας καλεί να διηγηθούμε «αγαλλόμενοι» αυτό το μυστήριο και να παλέψουμε, τόσο προσωπικά όσο και όλοι μαζί, να το ζήσουμε, ξεκινώντας «σήμερον» τον αγώνα να καταστήσουμε οικεία την συγχωρητικότητα που μας διδάσκει ο Χριστός μας. Να μοιραστούμε τη χαρά και να νικήσουμε κάθε λύπη.

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να δίδει υγεία, φωτισμό και την χάρη Του σε όλους!

Μετά πατρικών ευχών και θερμής εν Κυρίω γεννηθέντι αγάπης,


Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ γεννηθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ 2013

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, καθώς εισερχόμαστε στον νέο χρόνο, μας καλεί για μία ακόμη φορά να εντρυφήσουμε στο νόημα της ζωής μας. Ζητά από εμάς να μην απελπιστούμε από τις ποικίλες δοκιμασίες, τις οποίες βιώνουμε, τόσο προσωπικά, όσο και συλλογικά, να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα όποια λάθη μας, αλλά και να αντλήσουμε δύναμη από την πίστη στον Δοτήρα του χρόνου, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ώστε Εκείνος να γίνει η πυξίδα της ζωής μας, Εκείνον να ακολουθούμε και από Εκείνον να λαμβάνουμε θάρρος.

Ταυτόχρονα, ανατρέχοντας στο ημερολόγιο του χρόνου, καλούμαστε να κατανοήσουμε μία μεγάλη αλήθεια: κάθε ημέρα η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη Αγίων της. Ο στολισμός του χρόνου με τα πρόσωπα τα οποία ευαρέστησαν τον Θεό με τη ζωή τους, αλλά και γίνονται για τον καθένα μας πρότυπα, μας δείχνει ότι η ανθρώπινη Ιστορία πορεύεται προς την Βασιλεία του Θεού. Ότι δεν είναι οι δοκιμασίες, οι λύπες, τα προβλήματα, ο θάνατος που κυριαρχούν στην ύπαρξή μας, αλλά η δυνατότητα και η ευλογία της αγιότητας μέσα στο χρόνο. Και είναι αμέτρητο πλήθος οι Άγιοι. Κατάγονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Άλλοι ήταν πλούσιοι, άλλοι φτωχοί. Άλλοι ήταν μορφωμένοι, άλλοι απλοϊκοί. Άλλοι ήταν όσιοι και ασκητές. Άλλοι οικογενειάρχες. Άλλοι κληρικοί, άλλοι λαϊκοί. Άλλοι νέοι και άλλοι ηλικιωμένοι. Όλοι τους όμως είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την δίψα και την αγάπη για τον Θεό, την οποία εξέφρασαν και εκφράζουν μέσα από την ζωή της Εκκλησίας.

Τρία στοιχεία της ζωής των Αγίων ας αποτελέσουν και για εμάς αφορμή γόνιμου προβληματισμού στην είσοδό μας στον νέο χρόνο. Είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πίστη στον αληθινό Θεό και απόλυτη εμπιστοσύνη και παράδοση στο θέλημά Του. Ελπίδα σ’ Αυτόν στις δυσκολίες της ζωής και, την ίδια στιγμή μνήμη των εσχάτων, ότι η ζωή δεν σταματά με το τέλος του βιολογικού χρόνου του ανθρώπου, αλλά συνεχίζεται αιώνια, υπέρ τον χρόνον, μέσα από την κοινωνία του προσώπου με τον Χριστό. Αγάπη, τόσο προς τον συνάνθρωπο χωρίς διακρίσεις, όσο και προς τον Θεό, η οποία γίνεται θυσία, μαρτύριο, ομολογία, προσφορά, προσευχή, άσκηση. Αυτός ο τρόπος κάνει τους Αγίους να νικούν την διάσταση του χρόνου και να τιμώνται για πάντα από την Εκκλησία μας και όλους εμάς που είμαστε μέλη της.

Δοκιμαζόμαστε σκληρά σήμερα. Κι αυτό γιατί επενδύσαμε σε ανεπαρκή οράματα. Γιατί παρασυρθήκαμε από «τους κοσμοκράτορες του σκότους του αιώνος τούτου» (Εφεσ. 6,12) και θελήσαμε να υποκαταστήσουμε την πίστη στον Θεό με την πίστη στον εαυτό μας και στα επιτεύγματά μας. Την ελπίδα σε Εκείνον με την ελπίδα στους «υιούς των ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ. 145, 3). Την αγάπη σε Εκείνον και τον συνάνθρωπο με την αγάπη για τον εαυτό μας, τις ηδονές του βίου και την φιλοδοξία να γίνουμε θεοί από μόνοι μας και να έχουμε την δόξα από τους ανθρώπους. Η δυνατότητα και η ευλογία της αγιότητας αποτελούν την μοναδική γνήσια πρόταση ζωής, η οποία δίνει αληθινό νόημα στον χρόνο και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της πορείας μας. Αρκεί να την υιοθετήσουμε και να προσπαθήσουμε γι’ αυτήν με την καρδιά μας.

Ας βάλουμε αρχή μετανοίας όσοι αγαπούμε την Εκκλησία και την ζωή της. Και ας γίνουμε «το φως του κόσμου» (Ματθ. 5,14) για όσους είναι καλοπροαίρετοι.

Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως