Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (16/11/2012)

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου. Σε ανάμνηση του γεγονότος και προς δοξολογία του Θεού ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Θεία Λειτουργία σήμερα Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. Κατ’ αυτή συλλειτούργησαν και πολλοί ιερείς της τοπικής Εκκλησίας, όπως επίσης και ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Ευποιίας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κέρκυρα.

Στη Θεία Λειτουργία τον λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος επεσήμανε την ιδιότητα του Επισκόπου ως πνευματικού πατέρα, ο οποίος «τετραυμάτισται υπέρ των τέκνων αυτού», «βαστάζει τα ασθενήματα των αδυνάτων» και «δέδοται αυτώ γνώναι τα μυστήρια της Βασιλείας του Θεού», εκφράζοντας τα αισθήματα και τις σκέψεις του ιερού κλήρου και του λαού για το πρόσωπο του Επισκόπου και μεταφέροντας στον Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο τις ευχές όλων για μακροημέρευση, υγεία και διατήρηση του χαρίσματος της πνευματικής πατρότητας.

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες, τους άρχοντες και το λαό του Θεού για την αγάπη, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την συμπλήρωση ενός κύκλου δέκα χρόνων επισκοπικής διακονίας, σε έναν τόπο ευλογημένο και σε έναν λαό με αρχοντιά και αγάπη. Επεσήμανε ότι η δική του αποστολή είναι να παραμένει πατέρας και να αγαπά τους πάντες, αλλά και ότι χωρίς τη βοήθεια και συμπαράσταση κλήρου και λαού κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει. Τόνισε ότι τα δέκα χρόνια είχαν πολλές χαρές και λίγες δοκιμασίες που ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια της πίστης στο Θεό και την συμπαράσταση του λαού του Θεού, που του έχει δοθεί αφειδώλευτα, ενώ εξέφρασε και την αγωνία του για την κρίση που ο τόπος και η κοινωνία μας διέρχεται, κυρίως σε πνευματικό, αλλά και σε υλικό επίπεδο. Επεσήμανε, τέλος, ότι αυτή η επέτειος είναι αφορμή δοξολογίας προς το Θεό, ευχαριστίας και προσευχής προς τους αγίους της Κέρκυρας και την ίδια στιγμή αφετηρία νέων προσπαθειών ώστε η Εκκλησία να παραμείνει κοντά στο λαό και τις ανάγκες του.

Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και οι λαϊκοί συνεργάτες προσέφεραν στο Σεβασμιώτατο ως αντίδωρο αγάπης μία ποιμαντορική ράβδο.

Το απόγευμα της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» η τοπική Εκκλησία διοργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση ειδικού λευκώματος για τα Μοναστήρια της Κέρκυρας, που κυκλοφορείται από τις εκδόσεις ΤΟΠΙΟ, με κείμενα των π. Γεωργίου Μεταλληνού, μοναχού Μωυσή Αγιορείτη, π. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, π. Μεθοδίου Κρητικού, π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Μοναχής Ευφημίας, καθηγ. Παναγιώτη Σκαλτσή και καθηγ. Νικολάου Ξιώνη και φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη. Τον τόμο προλογίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων Αλφέγιεφ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι π. Τιμόθεος Γεωργίου, ηγούμενος της Ι. Μ. Πλατυτέρας Κέρκυρας, η μοναχή Ευφημία, ηγουμένη της Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου και ο επιμελητής Δ. Ταλιάνης, ενώ εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει χορωδία ιεροψαλτών κατά το κερκυραϊκό ύφος υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Μπογδάνου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αναφορά στη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, ο οποίος θα κάνει και έναν σύντομο απολογισμό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως