Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (05/11/2012)

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις για το Πρωτοκύριακο, ημέρα ανάμνησης της θαυματουργικής διάσωσης της νήσου από την πανώλη, την οποία έκανε ο Πολιούχος και προστάτης του Νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, επίσκοπος Τριμυθούντος ο Θαυματουργός, με την παρουσία σύσσωμου του λαού του νησιού, των Αρχών, των επισκεπτών που ήρθαν να προσκυνήσουν τον Άγιο.

Στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το οποίο προεξήρχε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ακολούθησε η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα, παρουσία των Αρχών και πλήθους κόσμου, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, και εν συνεχεία η λιτάνευση αυτού στους δρόμους της πόλεως.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες εκ των Επτανήσων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, επεσήμανε ότι σε μια εποχή απώλειας της ταυτότητας, του προσανατολισμού μας, της ελευθερίας μας, είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός μας δεν μπορεί να μας δώσει ελπίδα. Η πίστη στο Θεό, όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος, αποτελεί όμως την αδιάψευστη μαρτυρία ότι καμία νόσος, ούτε σωματική ούτε πνευματική, δεν μένει αγιάτρευτη όταν ο άνθρωπος δεν απελπίζεται, αλλά πορεύεται πνευματικά. Προέτρεψε, μάλιστα, όλους να ατενίσουν το σκήνωμα του Αγίου και να πάρουν δύναμη. Ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Μετά το πέρας της λιτανεύσεως του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ακολούθησε η εναπόθεση του και πάλι στην μεγάλη ασημένια λάρνακα, εντός του Ι. Βήματος.


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, άγει των ονομαστηρίων του την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, εορτή του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως. Λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται ο λαός μας ο Σεβασμιώτατος αποφάσισε να κρατήσει μόνο το εκκλησιαστικό μέρος της εορτής και να μη δεχθεί επισκέψεις στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ δεν θα παραθέσει επίσημο γεύμα για την εορτή του στους φορείς του τόπου. Αντί δώρων ο Σεβασμιώτατος παρακαλεί όσους το επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως, από το οποίο βοηθιούνται αυτή τη στιγμή 90 οικογένειες σε μηνιαία βάση. Το ίδιο θα κάνει και εκείνος, προσφέροντας το αντίτιμο του επισήμου γεύματος σε τρόφιμα στο Παντοπωλείο.

Το πρόγραμμα των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων θα έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, 6.30 το απόγευμα εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, 7.30-11 το πρωί Όρθρος και θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.


ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ


Ξεκίνησαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου το απόγευμα, τα Εσπερινά Κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Των Ομιλιών προηγήθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού. Θέμα των φετινών Ομιλιών του Σεβασμιωτάτου είναι: «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ».


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως