Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (11/10/2012)

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και την συμμετοχή των μελών και των υπευθύνων της κάθε δραστηριότητας, η επίσημη έναρξη των εργασιών και συναντήσεων:

α) του Φροντιστηρίου Στελεχών και κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως και πραγματοποιήθηκε το πρώτο φροντιστηριακό μάθημα με Θέμα: «Εκοσμίκευση και ορθόδοξη παράδοση. Οι ποιμαντικές προσαρμογές στη νεότητα» με ομιλητή τον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα διοριστήρια των κατηχητών των ενοριών.

β) της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής «ο Άγιος Αρσένιος», στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται τόσο την Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση όσο και την ντόπια, αλλά και στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει την παροχής αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων, οι κάτοχοι των οποίων θα μπορούν να διδάξουν σε Ωδεία και άλλες σχολές, όπως επίσης και να αναλάβουν ιεροψάλτες ή χοράρχες σε ναούς,

γ) της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κερκύρας.

Σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε προς τους συμμετέχοντες και τόνισε την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής του λαϊκού στοιχείου στην πνευματική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας. παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ο κόσμος αντιμετωπίζει, η Εκκλησία οφείλει να δείχνει στους ανθρώπους το Χριστό και την ελπίδα στην Πρόνοιά Του. Και αυτό θα γίνει μέσα από την κατήχηση, η οποία αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους και τους βοηθά να ενταχθούν στη ζωή της Ενορίας, αλλά και να γνωρίζουν τα όσα πιστεύουν, μέσα από την εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην μουσική, δια της οποίας όσοι μαθαίνουν, εντρυφούν στα βιώματα των Πατέρων που συνέγραψαν τα ποιητικά κείμενα της υμνογραφίας, αλλά και στο αυθεντικό βίωμα προσευχής που αυτά γεννούν μέσα από την μελοποίησή τους, ενώ οι επιστημονικές εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να καταρτίζονται, να προβληματίζονται και να διαλέγονται με την πραγματικότητα.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη ο λόγος του Θεού να διαδίδεται ποικιλοτρόπως και να τρέφει τις ψυχές των ανθρώπων, για να υπάρχει καλλιέργεια και πνευματική πρόοδος, ενώ συνεχάρη όλους όσους κοπιάζουν στις ιεραποστολικές και πνευματικές προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησαν και ο υπεύθυνος του Φροντιστηρίου Στελεχών Αρχιμ. Χρυσόστομος Κουτσούρης και η πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Μαλαχά.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

 • Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ιερούργησε στην εορτάζουσα ενορία των Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου.

 • Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στα πλαίσια της Ρωσικής Εβδομάδας, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και έλαβε μέρος στις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.


  ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ:

  Με θέμα «Το γράμμα και το πνεύμα των νόμων και η χριστιανική παράδοση» συνεχίζονται την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2) και ώρα 9.15 το βράδυ, οι συνάξεις των Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων που διεξάγονται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Το θέμα του χειμερινού εξαμήνου είναι «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ: προϋποθέσεις για την χριστιανική ζωή στο σήμερα». Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


  ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

  Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, η οποία ήταν αφιερωμένη από την τοπική μας Εκκλησία στο νεανικό έργο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων και Νεανικών Συντροφιών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεώς Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, αφού προηγουμένως με το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αγιασμός και διαβάστηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, έλεγε τα εξής:

  «Για μία ακόμη χρονιά η τοπική μας Εκκλησία ξεκινά τον αγώνα της ώστε τα παιδιά μας να μάθουν και να ζήσουν τις αλήθειες της πίστεώς μας. Και έρχεται το ξεκίνημα αυτό σε μία πραγματικότητα όπου όλοι πλέον αναζητούμε ελπίδα, αναζητούμε στηρίγματα, αναζητούμε λόγο για να αντέξουμε στην μεγάλη κρίση την οποία διερχόμαστε. όλοι μας απογοήτευσαν. Ο κόσμος, ο πολιτισμός, οι ιθύνοντες, οι διανοούμενοι δεν μπόρεσαν να μας πούνε την αλήθεια τόσο για τον κόσμο όσο και για την δική μας θέση μέσα σ’ αυτόν. Μόνο η Εκκλησία παραμένει η σταθερή εκείνη αξία που θα κρατήσει ακέραιη την αλήθεια, δηλαδή το πρόσωπο του Χριστού, και θα προσφέρει την χαρά που η σχέση με τον Κύριό μας δίδει «παντί τω πιστεύοντι».

  Οι κατηχητικές συναντήσεις σ’ αυτό αποσκοπούν. Στο να καταδείξουν την χαρά, την οποία έχει μέσα της η ζωή της αγιότητας. η ζωή της πίστεως. η ζωή κοντά στο Χριστό και στους άλλους ανθρώπους. Την χαρά της πνευματικής και ασκητικής διαστάσεως, η οποία γεννά άλλες προτεραιότητες στον άνθρωπο. Και μέσα από αυτήν την χαρά ο άνθρωπος, και ιδίως ο νέος, λαμβάνει την ελπίδα ως αντίδοτο στις κακές ειδήσεις της τηλεοράσεως, στο άγχος και την λύπη πού η κρίση έχει φέρει.

  Για να ζήσουμε την ελπίδα, χρειάζεται να μάθουμε για την πίστη. Και σ’ αυτό αποσκοπούν οι κατηχητικές μας συνάξεις. Καλούμε, λοιπόν, όλους σας, τόσο τούς μεγαλυτέρους όσο και τους νεώτερους, να αξιοποιήσουμε κάθε πνευματική ευκαιρία που τόσο η Ιερά Μητρόπολη όσο και η κάθε ενορία προσφέρουν όχι μόνο σε όσους πιστεύουν, αλλά και σε όλους όσους προβληματίζονται και έχουν την διάθεση να γνωρίσουν, ακόμη και αν δεν θελήσουν να αποδεχτούν την αλήθεια του Χριστού.

  Ελάτε λοιπόν όλοι, ιδίως εσείς, αγαπητά μου παιδιά, να συναντήσουμε τον Κύριό μας, να μάθουμε για την ζωή της Εκκλησίας και να προχωρήσουμε με θάρρος και χαρά πνευματική στις δυσκολίες της εποχής μας».  Εκ του Γραφείου Τύπου
  της Ιεράς Μητροπόλεως
 •