Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01/10/2012)

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, η Εκδήλωση «Διάλογος με την Ιστορία», με αφορμή την επέτειο μνήμης της δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και άλλους φορείς του Νησιού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε το πρωί με την τέλεση του μνημοσύνου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας όπου βρίσκεται ο τάφος του, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του 27 Σεπτεμβρίου 1831, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών αλλά και των σχολείων του νησιού, που συμμετείχαν με τους σημαιοφόρους των. Στο τέλος του μνημοσύνου αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Γεωργίου.

         
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Ελληνίδα Μάνα», με ομιλητές την κα Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία, παιδίατρο και Πρόεδρο της Ιατροχειρουργικής Εταιρίας Κέρκυρας και τον κ. Θύμη Θεόκλητο, Ιστοριοδίφη-Συλλέκτη. Συμμετείχε η κα Ναταλία Καποδίστρια, η οποία απήγγειλε το ποίημα του Δ. Σολωμού «Η Ελληνίδα Μάνα». Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι χορωδίες του ΟΤΕ και της Κορακιάνας.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,
ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Αγαπητοί μου,

Με βαθιά συγκίνηση συγκεντρωθήκαμε και φέτος στον ιερό αυτό χώρο της ιστορικής Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του πρώτου Κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους, για να προσευχηθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του Ιωάννου Καποδίστρια, ο οποίος με το έργο και τη ζωή του συνέβαλε στην αναγέννηση ενός ολόκληρου έθνους.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος. Ήταν ξημέρωμα, την ώρα που ο ευλαβής πολιτικός πήγαινε από Όρθρου βαθέως στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο.

Ο Κερκυραίος κόμης Καποδίστριας πίστευε ότι ο Ελληνισμός θα αναγεννηθεί μόνον αν παραμείνει ριζωμένος στις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες. Διάβαζε κάθε μέρα την Αγία Γραφή και αρχαίους συγγραφείς, όπως ο Πλούταρχος. Είχε πάντα μαζί του την εικόνα της Παναγίας της Πλατυτέρας και τόνιζε την ανάγκη να γαλουχηθούν τα ελληνόπουλα με την Ορθόδοξη Πίστη και τη ακατάλυτη συνέχεια του Ελληνισμού. Όταν έγραφε προς τους ξένους διπλωμάτες υπογράμμιζε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Έθνους μας: «Το Ελληνικόν Έθνος σύγκειται από των ανθρώπων, οίτινες από της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν έπαυσαν ομολογούντες την Ορθόδοξον Πίστιν και την γλώσσαν των Πατέρων αυτών λαλούντες».

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, παρά την παραμονή και την επιτυχή δράση του στους θαλάμους και τους διαδρόμους της αδίστακτης διπλωματίας των Μεγάλων Δυνάμεων, προσπάθησε να εισαγάγει το ήθος στη διπλωματία. Αντιτάχθηκε στα σχέδια της Ιεράς Συμμαχίας για την κατάπνιξη των απελευθερωτικών κινημάτων διαφόρων λαών. Έχοντας τον πόνο για τη ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, διαφώνησε με ισχυρούς άνδρες της εποχής όπως ο Αυστριακός Καγκελλάριος Μέττερνιχ.

Αν και τον άφησαν να κυβερνήσει μόνο τριάμισυ χρόνια, ο Καποδίστριας πρόλαβε να πραγματοποιήσει ένα τεράστιο αναγεννητικό έργο για τον τόπο μας και την ιστορική του συνέχεια γιατί ήταν έντιμος, ικανός και πατριώτης.

Η ανεξάντλητη προσωπικότητα και το αξεπέραστο έργο του ας αποτελέσουν για όλους μας και ιδίως για τα νέα παιδιά μας που σήμερα παρευρίσκονται στην εκδήλωση μνήμης και αύριο θα πάρουν στα χέρια τους την τύχη του τόπου μας, όχι μόνο ιερή παρακαταθήκη, αλλά λαμπρό φάρο και οδοδείκτη στις δυσκολίες του αντιμετωπίζουμε σήμερα ως έθνος.

Ας είναι αιωνία του η μνήμη!

Ο Μητροπολίτης
+ Ο Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην ενορία των Συναράδων.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας, συνεχίζει για δέκατη χρονιά την λειτουργία συνάξεως για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους αποφοίτους Λυκείου. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012. Το θέμα του χειμερινού εξαμήνου είναι «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ: προϋποθέσεις για την χριστιανική ζωή στο σήμερα» και θα προσεγγισθεί υπό το πρίσμα του πατερικού και απολογητικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως