Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (10/09/2012)

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ 10ου ΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων εν όψει της νέας ιεραποστολικής χρονιάς 2012-2013, διοργάνωσε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» το 10ο Ιερατικό Συνέδριο, με θέμα του «Η οικογένεια στην εποχή της κρίσης».

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος του Ιδρύματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκτάριο, στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, τους ιερείς και διακόνους, καθώς και τους μοναχούς και τις μοναχές που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος με θέμα «Η οικογένεια στην εποχή της κρίσεως και η ποιμαντική μας διακονία». Ο Σεβασμιώτατος ότι μέχρι να ξεσπάσει η κρίση τα προβλήματα της οικογένειας ήταν κυρίως ηθικά και πνευματικά, ενώ η κοινωνία της ευμάρειας συνέδραμε μέσω της τηλεόρασης και της διαφήμισης ώστε να μην υπάρχει σταθερότητα στην οικογένεια, αλλά κλίμα φιλαυτίας και διάλυσης. Η αποστολή της Εκκλησίας και των ποιμένων τους μέχρι που ξέσπασε η κρίση ήταν να επισημαίνει το πνευματικό κενό στις σχέσεις των μελών της οικογένειας και να δείχνει το δρόμο για την ένταξη στην εκκλησιαστική ζωή. Με την κρίση όμως τα πράγματα άλλαξαν. Στα προβλήματα της οικογένειας προστέθηκαν το άγχος της επιβίωσης, η αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες, η απελπισία και τα χρέη που κάνουν τις σχέσεις των μελών της να έρχονται σε αδιέξοδο. Η Εκκλησία, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, οφείλει, μέσω της αναζωπύρωσης της λειτουργίας των ενοριών της, να βοηθήσει τις οικογένειες σε τρεις κατευθύνσεις: να εμπνεύσει την νοικοκυροσύνη στη διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού και να οδηγήσει στην απεξάρτηση από τη λογική της ικανοποίησης κάθε επιθυμίας. Δεύτερον, να προτείνει και να προβάλλει την έννοια της αλληλεγγύης και της αγάπης μεταξύ των μελών της οικογένειας, ζητώντας την αφιέρωση περισσότερου χρόνου στη γνήσια επικοινωνία. Και η τρίτη κατεύθυνση είναι η προβολή της εμπιστοσύνης στο Θεό και την πρόνοιά Του και όχι το στήριγμα στα υλικά αγαθά και τις ηδονές. Αυτές οι κατευθύνσεις οδηγούν σ’ αυτό που ονομάζουμε μετάνοια, ενώ ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους ιερείς να ενισχύσουν μέσω των Φιλοπτώχων Ταμείων όσο είναι εφικτό τις εμπερίστατες οικογένειες. Κατέληξε, επισημαίνοντας ότι το νέο ιεραποστολικό έτος θα είναι αφιερωμένο στην ποιμαντική της οικογένειας, στα πλαίσια και της ενοριακής ζωής, αλλά και της προσωπικής προσπάθειας κάθε ιερέα.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στη συνέχεια, μίλησε με θέμα «Οι διαγεννεακές συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια» ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχίατρος και συγγραφέας. Ο ομιλητής τόνισε την δυσκολία των γονέων να αποδεχθούν το πέρασμα των παιδιών τους στην εφηβεία και την ενηλικίωση, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένα τέτοιο πέρασμα προϋποθέτει την τακτοποίηση των αποχωρισμών και την ανεξαρτητοποίηση, την κατάκτηση της ταυτότητας (ποιος είμαι, τι πιστεύω και ποιες αρχές έχω) και την διαγραφή των χρεών του παρελθόντος (ελευθερία και προσωπική ευθύνη για τα λάθη, αλλά και υπέρβασή τους). Ο ομιλητής έκανε έναν παραλληλισμό με την κοινωνία της κρίσης και επεσήμανε ότι στην πατρίδα μας μέσα από την κρίση συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε αποχωριστεί μύθους (όπως το ότι οι Ευρωπαίοι μάς αποδέχονταν για το ιστορικό μας παρελθόν και παραθεωρούσαν το παρόν μας), ότι είχαμε χάσει την ταυτότητά μας (αρνούμενοι την ιδιοπροσωπία, τις αξίες και την ιστορία μας και παραδίδοντας τον εαυτό μας στην καταναλωτική ευμάρεια), ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να τακτοποιήσουμε τα χρέη μας (μάθαμε να ζούμε και είμαστε εξαρτημένοι από τα δανεικά). Τόσο η οικογένεια, όσο και η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και η ποιμαντική προσπάθεια της Εκκλησίας θα πρέπει να στοχεύσει στην καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης έναντι της ζωής, ελευθερίας και βίωσης αξιών ως κριτηρίων για την ταυτότητά μας, αρκεί να ξαναβρει την προφητική διάσταση του λόγου της και να προβάλλει τόσο πνευματικά όσο και φιλάνθρωπα την πρόταση ζωής της.

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Δορμπαράκης, Θεολόγος, φιλόλογος και συγγραφέας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η ποιμαντική των εφήβων και των γονέων τους». Ο ομιλητής επεσήμανε ότι το κύριο πρόβλημα της εφηβείας είναι η έλλειψη ψυχικής ταυτότητας, η οποία γεννά ανασφάλεια, ενώ τόνισε ότι τόσο οι γονείς όσο και η κοινωνία δεν έχουμε μάθει να ακούμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τις αντιρρήσεις των νέων, με αποτέλεσμα το χάσμα να επιτείνεται. Ο διάλογος αποτελεί πρόκληση για ταπείνωση όλων όσων νομίζουμε ότι είμαστε αυθεντίες, ενώ η προσέγγιση των νέων απαιτεί ειλικρίνεια, σεβασμό στην ελευθερία τους και νίκη κατά της υποκρισίας. Χρειάζεται να βλέπουμε το νέο, όπως και κάθε άνθρωπο στη σύνολη διάσταση της προσωπικότητας και της ζωής και όχι αποσπασματικά, είπε ο π. Γεώργιος και με πλούσια παραδείγματα από τη ζωή και την διδασκαλία σύγχρονων γερόντων και ασκητών κατέληξε λέγοντας ότι η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει την πνευματική διάσταση στη συνάντηση και στα προβλήματα των γενεών.

Τρίτος εισηγητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η ποιμαντική αξιοποίηση του θεσμού της Σχολής Γονέων». Ο ομιλητής παρουσίασε το επί δεκαετία συντελούμενο έργο των Σχολών Γονέων της τοπικής Εκκλησίας, το οποίο μαρτυρεί πλούσια ποιμαντική φροντίδα, αλλά και ρεαλισμό, με σκοπό τη βοήθεια από κάθε πλευρά της οικογένειας, προτρέποντας τους ιερείς να στηρίξουν περαιτέρω το θεσμό. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις σχολές Γονέων: η μία στην πόλη, η δεύτερη στη Νότια Κέρκυρα με έδρα τη Λευκίμμη και η τρίτη στη βόρεια Κέρκυρα, με έδρα τους Αυλιώτες.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Κατόπιν έγινε εκτενής συζήτηση πάνω στις εισηγήσεις, ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα, έγινε χωρισμός των ιερέων σε ομάδες συζητήσεως ανά αρχιερατικές περιφέρειες, συζητήθηκαν περαιτέρω οι εισηγήσεις και τα πορίσματα ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια του Συνεδρίου το απόγευμα. Σχόλια πάνω στα πορίσματα έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος και έκλεισε το Συνέδριο καλώντας τους ιερείς να αγωνιστούν, παρά τις δυσκολίες της κρίσης, να σχετιστούν με τις οικογένειες των ενοριτών τους και, με όσο πιο σύγχρονα ποιμαντικά δεδομένα, να βοηθήσουν τόσο πνευματικά όσο και υλικά


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου οι ιερείς προέβησαν σε εθελοντική αιμοδοσία, ενισχύοντας την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εν όψει της νέα σχολικής χρονιάς ο Σβεσμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απηύθυνε προς τους μαθητές των σχολείων του Νομού Κέρκυρας το κάτωθι μήνυμα:

Ἀγαπητοί μου μαθητές καί μαθήτριες,

Ἕνα σπουδαῖο γεγονός, ἀνάμεσα στά ἄλλα, συνέβη τό καλοκαίρι πού πέρασε. Οἱ ἐπιστήμονες ἀνακάλυψαν αὐτό πού ὀνομάστηκε «τό σωματίδιο τοῦ Θεοῦ» καί ἔδωσαν τήν εὐκαιρία σέ πολλούς, ἴσως καί ἀνάμεσά σας, νά ἀναρωτηθοῦν γιά μία ἀκόμη φορά ἄν χρειάζεται ἡ πίστη στό Θεό. Κάποιοι εἶπαν μέ ὑπερηφάνεια ὅτι ὁ κόσμος δέν ἔχει ἀνάγκη ἀπό τήν ὕπαρξη τοῦ Θεοῦ γιά νά ἑρμηνευτεῖ, ἐνῶ ἄλλοι τόνισαν ὅτι ἔγινε ἕνα ἀκόμη βῆμα ὥστε ὁ ἄνθρωπος νά σταθεῖ στά πόδια του καί νά ἐμπιστευθεῖ περισσότερο τόν ἑαυτό του, τίς δυνάμεις του, τήν ἱκανότητά του νά γνωρίζει τήν ἀλήθεια, χωρίς νά ἀφήνει τόν ἑαυτό του νά δίνει ἑρμηνεῖες πού ξεφεύγουν ἀπό τά ὅρια τῆς λογικῆς.

Ἀνεξαρτήτως τῶν ἐπιτευγμάτων τῆς ἐπιστήμης καί τῶν γνώσεων πού αὐτή μᾶς προσφέρει, καθρέφτης τῶν ὁποίων εἶναι καί τά μαθήματα πού κάνετε στό σχολεῖο σας, ἀξίζει γιά μία ἀκόμη φορά, στήν ἀρχή τῆς νέας σχολικῆς χρονιᾶς, νά προβληματιστοῦμε γιά τό τί ἀληθινά μᾶς δίνει ἡ γνώση τοῦ κόσμου καί ἄν αὐτή ἡ γνώση εἶναι ἀρκετή γιά νά δώσει νόημα στή ζωή μας. Ἡ Ἐκκλησία χαίρεται μέ ὁποιαδήποτε ἐπιστημονική πρόοδο. Ἄλλωστε, ποτέ δέν μίλησε γιά ἕναν Θεό ὁ ὁποῖος χρειάζεται τό ἐργαστήριο τῆς ἐπιστήμης γιά νά ἀποδειχτεῖ ἡ ὕπαρξή Του. Τό ἀντίθετο. Ἄν ὁ Θεός χωροῦσε στά δικά μας μέτρα δέν θά ἦταν Θεός. Ἡ Ἐκκλησία ὅμως μᾶς καλεῖ νά δοῦμε τόν κόσμο μας ὅπως εἶναι καί νά ἀναρωτηθοῦμε γιατί εἶναι ἔτσι, ἰδίως τά τελευταῖα χρόνια. Μήπως γιατί ἀπουσιάζει ὁ Θεός ἀπό τίς καρδιές ὅλων ὅσων τόν κατευθύνουν, ὀργανώνουν τήν οἰκονομία του, ἐκμεταλλεύονται τίς ἀνάγκες καί τίς ἀδυναμίες τῶν ἀνθρώπων καί μᾶς ἐγκλωβίζουν στά ἀδιέξοδα τοῦ νά μήν ἀγαποῦμε κανέναν ἄλλο ἐκτός ἀπό τόν ἑαυτό μας, τό μυαλό μας, τίς πληροφορίες πού λαμβάνουμε, τά ἀγαθά πού ἔχουμε; Μήπως ὁ κόσμος μας εἶναι παραδομένος στήν κρίση, γιατί ἀρκεῖται στό νά ἀναζητᾶ ἑρμηνεῖες μέ τό μυαλό καί ἔχει ἀφήσει στήν ἄκρη τήν ψυχή; Γιατί δέν θέλει νά δεχτεῖ ὅτι ἡ ζωή δέν σταματᾶ στό θάνατο, ἀλλά προχωρᾶ στήν ἀνάσταση καί στήν αἰώνια σχέση μέ τό Θεό;

Οἱ ἐπιστήμονες μπορεῖ νά ἀνακάλυψαν «τό σωματίδιο τοῦ Θεοῦ». Οὔτε μπόρεσαν ὅμως οὔτε θά μπορέσουν νά ἀνακαλύψουν γιατί ὁ Θεός δημιούργησε τόν κόσμο, γιατί τόν ἀγαπᾶ, γιατί τόν θέλει νά βρίσκει νόημα μέσα ἀπό τή σχέση μαζί Του. Κι αὐτός εἶναι ὁ δρόμος μιᾶς ἄλλης γνώσης, αὐτῆς πού σπουδάζουμε στή ζωή τῆς Ἐκκλησίας. Τήν γνώση τῆς πίστης σᾶς ὑπενθυμίσαμε σήμερα μέ τήν προσευχή πού κάναμε στόν Ἁγιασμό. Καί τίς δύο γνώσεις σᾶς εὐχόμαστε νά σπουδάσετε καί στό σχολεῖο, μέ τήν βοήθεια ὅλων ὅσων ἐργάζονται μαζί σας, ἀλλα καί στή ζωή σας, μέσα ἀπό τήν ἀναζήτηση τῶν καρδιῶν σας. Καλή κι εὐλογημένη σχολική χρονιά σέ ὅλους καί ὅλες!

Μετά πατρικῶν εὐχῶν καί τῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως