Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (13/08/2012)

ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΦΕΤΟΣ
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Ολοκληρώθηκαν στην Κέρκυρα το απόγευμα της Δευτέρας 13 Αυγούστου 2012 οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διέσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σε ανάμνηση του θαύματος τελέστηκε η καθιερωμένη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου το πρωί της Σαββάτου 11 Αυγούστου 2012, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, καθώς και επισκόπων και κληρικών από Ουκρανία και τη Λευκορωσία, οι οποίοι, επικεφαλής πλήθους προσκυνητών, βρέθηκαν στην Κέρκυρα για να τιμήσουν τον Άγιο. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, όπως και πλήθος πιστών.

(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Κατά την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, σύμφωνα με το τυπικό, τέλεσε δέηση μπροστά στο παλαιό φρούριο της πόλης, όπου είχε γίνει η πολιορκία της Κέρκυρας, ενώ σε προσφώνησή του προς του πολυπληθείς προσκυνητές αναφέρθηκε στην ανάγκη να ζητήσουμε και πάλι χείρα βοηθείας από τον Άγιο σε μία εποχή βαθιάς κρίσης, σε μία εποχή όπου περικυκλωνόμαστε από την θλίψη και τις δυσκολίες, όπου κυριαρχεί η αγωνία, γιατί επιλέξαμε να ζούμε χωρίς Θεό και να καταστήσουμε είδωλα της ζωής μας τα υλικά αγαθά. Πολιορκημένοι από τα προβλήματά μας χρειάζεται να ξαναβρούμε τον αληθινό προσανατολισμό μας και ο Άγιος πάντοτε εισακούει τις προσευχές και μας ανακουφίζει από τις αγωνίες μας, αρκεί να ξαναβρούμε την οδό της πίστης.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στον Εσπερινό της παραμονής, την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012, ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ο οποίος τόνισε πως ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει το δρόμο για τη βίωση της αληθινής σχέσης με το Θεό. Αυτή η σχέση δεν είναι θεωρία, αλλά εμπειρία. Και διαφυλάττοντας την πόλη της Κέρκυρας έδειξε ότι οι Άγιοι δεν λησμονούν τον κόσμο, αλλά μέσα στη δόξα του Θεού, στην οποία βρίσκονται, κρατούν ακέραιη την αγάπη για τον άνθρωπο.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Χαρακτήρισε το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος ως ένα από τα λεγόμενα «πολιουχικά» θαύματα, με τα οποία οι άγιοι που προστατεύουν πόλεις αποδεικνύουν τη ζωή που δίνει η πίστη. Αυτή η ζωή αποτελεί την πρόσκληση της Εκκλησίας για τον καθένα μας και τον κόσμο σήμερα, στην εποχή της κρίσης και της δοκιμασίας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το πρωί της 11ης Αυγούστου, στην Θεία Λειτουργία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος , ο οποίος επεσήμανε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ότι οι λειτουργικές συνάξεις προς τιμήν των Αγίων αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία ζει και προσφέρει νόημα και χαρά στον άνθρωπο, μέσα από την παράδοση, την πίστη, την λαμπρότητα στην οποία εισάγει τους πιστούς και αυτός ο δρόμος αποτελεί όχι μόνο πνευματική αναψυχή, αλλά και έκφραση ακέραιης ελπίδας. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, ακόμη κι αν έφυγε απ’ αυτόν τον κόσμο, παραμένει ακέραιος και συνεχίζει να θαυματουργεί, για να επιβεβαιώνεται η πίστη των ανθρώπων στο Θεό και να φανερώνεται η οδός της σωτηρίας και της αιωνιότητας, την οποία ο καθένας καλείται να εγκολπωθεί.

Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας, ο οποίος τόνισε ότι η πίστη στο Θεό δεν είναι υπέρλογο ούτε παράλογο γεγονός, αλλά δωρεά του ιδίου του Θεού στον άνθρωπο που τον αναζητά. Ο Άγιος Σπυρίδωνας απέδειξε στη ζωή του ότι η πίστη του ήταν ενεργή. Και ο Θεός μας άφησε το σκήνωμά του για να θυμόμαστε την ανάσταση, όπως επίσης και να διδασκόμαστε από τη ζωή του αγίου, την αγάπη, την μνήμη του Θεού, την διακονία για την Εκκλησία και να ελέγχουμε τους εαυτούς μας, κατά πόσον η πίστη μάς δίνει νόημα στη ζωή μας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου 2012 τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, ο οποίος, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι όπως ο Χριστός νίκησε τον διάβολο θεραπεύοντας το σεληνιαζόμενο παιδί, έτσι και ο Άγιος, χάρις στην πίστη στο Χριστό, την προσευχή, τη νηστεία και την ασκητικότητα, νίκησε το κακό με τις ποικίλες μορφές του, θεραπεύοντας τους αρρώστους, ανακουφίζοντας τους πονεμένους και δίνοντας την μαρτυρία της Εκκλησίας εναντίον των αιρέσεων. Και η νίκη κατά του κακού δεν σταμάτησε στην εν τω κόσμω ζωή του Αγίου, αλλά συνεχίστηκε και μετά θάνατον, όταν με τις προσευχές και τις μεσιτείες του προφυλάσσει χάριτι Θεού εκείνους που τον επικαλούνται και την πόλη του την Κέρκυρα. Το κακό πλημμυρίζει τον κόσμο στις μέρες μας. Ωστόσο, έχουμε όπλο πνευματικό, την πίστη στο Χριστό και τη σχέση μας με τους Αγίους και τη ζωή τους, που μας καθιστούν νικητές κατά της απελπισίας που τα δαιμόνια γεννούν στη ζωή μας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τον Εσπερινό το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου 2012, κατά την οποία τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κωνσταντάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, και με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012, στην οποία λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας μας καλεί σε μία ζωή υπέρβασης της υποκρισίας, νίκης κατά της διπροσωπίας και υιοθέτησης του πνευματικού τρόπου ζωής, σε αντίθεση με τους σύγχρονους δυνάστες, οι οποίοι υποκριτικά διακηρύσσουν το ενδιαφέρον τους για εμάς, στην ουσία όμως μας υποδουλώνουν με κακία και απορρίπτουν και τον πολιτισμό μας και την ταυτότητά μας, αφού πρώτα συνέβαλαν τα μέγιστα στην βαθιά πνευματική κρίση, η οποία είναι η ρίζα της οικονομικής. Ο Άγιος μας δείχνει το δρόμο της αλήθειας και της γνησιότητας και από αυτόν το δρόμο θα ξεκινήσει η αναγέννησή μας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε οικονόμο τον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γρηγόριο Γκισδάκη, έγγαμο, πατέρα δύο παιδιών και εφημέριο της ενορίας Κυράς Χρυσικού.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Αυγούστου, οπότε και τελέστηκε η ακολουθία της Παρακλήσεως και το σκήνωμα του Αγίου επανατοποθετήθηκε στην λάρνακα (μπάσματα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος παρέμεινε ανοιχτός μέρα-νύχτα καθόλη την διάρκεια του εορτασμού, για να χαιρετήσουν οι πιστοί το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, το οποίο παρέμεινε όρθιο «στην θύρα» του τέμπλου.


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τρίτη 14 Αυγούστου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Πλατυτέρας Κερκύρας και θα προεξάρχει της καθιερωμένης λιτανείας του Μαντουκιού. Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως