Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (11/04/2012)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
& ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΣΧΑ

Μεγάλη Πέμπτη
8.00-10.30 π.μ. Εσπερινός - Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου
Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.
7.00-11.00 μ.μ. Ακολουθία των Αγίων Παθών
Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Μεγάλη Παρασκευή
8.30 π.μ.-12.30 μ.μ. Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών - Εσπερινός Αποκαθηλώσεως
Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.
8.00 μ.μ. Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.
10.00 μ.μ. Έξοδος του Επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.
Στους Ναούς της πόλεως η έξοδος των Επιταφίων γίνεται σύμφωνα
με το πρόγραμμα που παρατίθεται στην επόμενη σελίδα.

Μέγα Σάββατο
6.00-8.30 π.μ. Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στους Ναούς της Πόλεως.
9.00 π.μ. Λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος σε ανάμνηση θαύματος απαλλαγής της νήσου από την σιτοδεία.
11.00 π.μ. Εσπερινός - Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ
10.00 μ.μ. (περίπου) Υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Λιστόν - Λιτανεία προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πόλεως.
11.00 μ.μ. Έναρξη Μεσονυκτικού
11.45 μ.μ. Μετάβαση στην Πλατεία για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.
12.00 μ. Ανάσταση.

Κυριακή του Πάσχα
7.30 π.μ. Έξοδος των Αναστάσεων (σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ιερών Ναών)
8.00 π.μ. Όρθρος και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία
Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ι.Χ.Π. «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ» και τον ΝΑ.Σ.ΚΕ.
6.30 μ.μ. Λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γαρίτσης.
7.30 μ.μ. Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Τρίτη του Πάσχα
6.00 μ.μ. Μπάσματα ιερού σκηνώματος Αγίου Σπυρίδωνος


ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΩ ΑΓΙΩ ΠΑΣΧΑ 2012

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Χθες συνεθαπτόμην σοι, Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι» (Κανόνας της Αναστάσεως). Μέσα στον θάνατο της καθημερινότητάς μας, μέσα στην αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην πατρίδα και την κοινωνία μας, η Εκκλησία μας επιμένει να αναφωνεί: «Ανασταινόμαστε μαζί με τον Χριστό και εμείς»! Δεν είναι προτροπή η ευχή. Είναι η βεβαιότητα της πίστεώς μας! Είναι η μαρτυρία των Αγίων μας ανά τους αιώνες! Είναι το βίωμα της μετοχής μας στην ζωή της Εκκλησίας, στην Θεία Λειτουργία, στα μυστήρια, την αγάπη! Είναι η μαρτυρία και η ελπίδα της παραδόσεώς μας! Είναι η μέγιστη αξία την οποία φέρουμε στις ψυχές μας!

Ανέκαθεν ο άνθρωπος προσπαθούσε με τον ορθό λόγο να ερμηνεύσει τη ζωή. Να δώσει απάντηση στο μεγάλο ερώτημα γιατί ερχόμαστε στον κόσμο αυτό και γιατί πεθαίνουμε. Γιατί να είναι κυρίαρχος ο θάνατος με τις ποικίλες μορφές του στην καθημερινότητά μας, με το μίσος, την κακία και την διάλυση της αγάπης, με την εκμετάλλευση του συνανθρώπου η την αδιαφορία γι’ αυτόν, με την κυριαρχία των παθών στο εγώ μας, με την μοναξιά, με την ασθένεια, την δοκιμασία, τον πόνο και τελικά, την έξοδο από την εγκόσμια πραγματικότητα. Άλλοι θεώρησαν ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη, γεννιέται τυχαία και πεθαίνει γιατί ο χρόνος είναι αδυσώπητος για τον καθέναν. Άλλοι ελπίζουν σε μία μεταθανάτια πραγματικότητα, από όπου όμως ποτέ δεν θα επανέλθουν στον κόσμο. Άλλοι μιλούν για μετενσάρκωση, δηλαδή για μεταμόρφωση της ψυχής του ανθρώπου σε κάποια άλλη ύπαρξη. Άλλοι μιλούν για εξαφάνιση του ανθρώπου, για μηδενισμό του, γιατί δεν παραδέχονται την ύπαρξη της ψυχής.

Η χριστιανική πίστη όμως διακηρύττει: «Ανασταινόμαστε μαζί με το Χριστό και εμείς»! Δεν είμαστε μόνο ύλη. Είμαστε σώμα και ψυχή. Και δεν πορευόμαστε προς το άγνωστο η προς το μηδέν η προς κάποια άλλη μορφή εγκόσμιας ζωής, αλλά προς την κοινωνία με τον Αναστημένο Χριστό. Εκείνος θα μας ξαναδώσει το πρόσωπό μας. Εκείνος θα μας δώσει την χαρά της συνάντησης μαζί Του και με τους Αγίους μας. Εκείνος θα φωτίσει τις ψυχές μας και θα μας κάνει να ζήσουμε την αγάπη ως τον μόνιμο και μοναδικό σκοπό και τρόπο της υπάρξεώς μας. Και αυτή η αναστάσιμη πορεία ξεκινά από την καθημερινότητά μας. Αρκεί να θάβουμε κάθε τι που μας χωρίζει από Εκείνον, γιατί αυτός είναι ο κατεξοχήν θάνατος, ο πνευματικός. Και έχοντας αναστηθεί πνευματικά από την ζωή αυτή, θα έρθει η ώρα που θα βιώσουμε και την αιώνια ανάσταση, όταν «έσχατος εχθρός καταργείται ο θάνατος» (Α’ Κορ. 15, 26 ), στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού.

Εκείνος, ταυτόχρονα, θα μας συνδράμει ώστε να αντέξουμε στους θανάτους αυτής της ζωής, στο άγχος, την αγωνία και τα ερωτηματικά που η πραγματικότητα θέτει, μονόπλευρα όμως, υλικά, πρόσκαιρα. Το ζητούμενο στην ζωή μας είναι η σχέση μας με τον Χριστό. Δυσκολίες και δοκιμασίες περάσαμε πολλές φορές και στο παρελθόν. Αντέξαμε γιατί είχαμε πίστη ότι δεν θα νικηθούμε από την υλική ανάγκη, αλλά θα κρατήσουμε τα αιώνια ως προτεραιότητά μας. Και αναστηθήκαμε από την φθορά και την ανελευθερία, γιατί οι καρδιές μας ανήκαν στον αναστημένο Χριστό. Αυτήν την οδό ας ξαναβρούμε στο σήμερα, όλοι μαζί. Με τον κόπο, την εργασία μας, την αλλαγή νοοτροπίας μας, την ταφή των αμαρτιών, των παθών, του εγωκεντρισμού μας. Πρωτίστως όμως με την ελπίδα και το φως της Αναστάσεως, όπως βιώνεται στη ζωή της Εκκλησίας!

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα σε όλες και όλους σας! Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη!

Ευχέτης σας προς τον Αναστάντα Κύριό μας,

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ & Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ

†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΕκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως