Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/03/2012)

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ Δ’ ΤΟΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος συμμετείχε στην παρουσίαση του Δ’ τόμου των Έργων του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, που έγινε στην Αθήνα, στη Στοά του Βιβλίου, το βράδυ της Δευτέρας 26 Μαρτίου 2012. Για το έργο μίλησαν ακόμη ο Υπουργός Παιδείας καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Σπυροπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.(Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο romfea.gr)

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, διαβάζοντας αποσπάσματα από άρθρα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ως Μητροπολίτου Δημητριάδος, διέγνωσε τον προφητικό χαρακτήρα του στοχασμού του, την επικαιρότητα των λόγων και την δικαίωσή τους μετά από σχεδόν 30 χρόνια, καθώς και την αδυναμία της ελληνικής πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας να διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβαινε στην ελληνική κοινωνία, κάτι που ο Χριστόδουλος, άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος, ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία, αλλά και για τη νεολαία, είχε διαπιστώσει. Αυτός ήταν και ο αγώνας του για την Εκκλησία, από τα χρόνια της ποιμαντορίας του ως Μητροπολίτης Δημητριάδος και, βέβαια, με την Αρχιεπισκοπική του δεκαετία. Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι μόνο η Εκκλησία μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάνηψης της κοινωνίας και να διαφυλάξει την ενότητα των Ελλήνων, εμπνέοντας έναν γνήσιο πατριωτισμό. Παρέθεσε, τέλος, κάποιες από τις αναμνήσεις του για την μαχητικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης του επί πολλά χρόνια.


Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΝΑΖΑΡΕΤ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012, του Ευαγγελισμού, στον Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας. Στη συνέχεια τέλεσε την Δοξολογία για την εθνική επέτειο και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, ενώ παρακολούθησε μαζί με τους ιερείς την μαθητική παρέλαση που έγινε.


Το απόγευμα της Κυριακής 25 Μαρτίου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, κατά τον οποίο μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, με θέμα «Ο ευλογημένος διάλογος της Ναζαρέτ».

Ο ομιλητής επεσήμανε τα τρία χαρακτηριστικά του διαλόγου της Παναγίας με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, που ήταν: πρώτον η χαρά για την ενανθρώπιση του Θεού Λόγου και η χαρά για την συμμετοχή ολόκληρου του ανθρωπίνου Γένους στο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία αποκάλυψε τον κρυπτό της καρδίας άνθρωπο, δηλαδή τον άνθρωπο της χαράς, της προσευχής, της ηρεμίας και της πραότητας. Αυτός είναι και ο δρόμος της αληθινής χαράς που ζει η Εκκλησία, να μπορεί ο άνθρωπος μέσα από την κοινωνία με το Χριστό να ζήσει την αληθινή χαρά. Το δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν το ίδιο το μυστήριο της παρουσίας του Θεού, που ενανθρωπίζει για να οδηγήσει τον άνθρωπο στο Θεό, δίδοντας μήνυμα και αποκαλύπτοντας τρόπο λύτρωσης από το κακό, τη λύπη, το θάνατο. Το τρίτο στοιχείο του διαλόγου ήταν η ανταπόκριση του ανθρώπου στην πρόσκληση και την αγάπη του Θεού με ελευθερία και διάθεση εμπιστοσύνης στο Θεό και άνοδο προς Αυτόν. Καλείται ο άνθρωπος να πει το ΝΑΙ στο θέλημα του Θεού και να βιώσει τον δρόμο και τον τρόπο της Παναγίας. Η συγκατάθεση της Παναγίας στην κλήση του Θεού βιώνεται στο μυστήριο της Εκκλησίας και μέσα στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε, προς τα εκεί πρέπει να στραφεί τόσο ο άνθρωπος όσο και ο κόσμος, για να αλλάξει η ζωή μας. Ο διάλογος αυτός, επεσήμανε ο ομιλητής καταλήγοντας, ανάμεσα στην Παναγία και τον Άγγελο, μας δείχνει την ανάγκη να συζητούμε τόσο με το Θεό στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία, με πνεύμα κατάφασης στην αλήθεια και στο νόημα της ζωής. Να συζητούμε χωρίς φόβο και χωρίς να συμβιβαζόμαστε. Και η Παναγία έτσι θα δώσει δύναμη και ζωή στην πατρίδα μας και στη ζωή μας.

Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός θα διεξαχθεί την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, Ε’ των Νηστειών, και ώρα 6 το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας π. Σεβαστιανό Τοπάλη, με θέμα «Μηνύματα από την Μεγάλη Εβδομάδα».


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 στον κύκλο φοιτητών, νέων επιστημόνων και εργαζομένων, που γίνεται στις 9.15 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), με γενικό θέμα « Η ψυχή στην ασκητική παράδοση και στη σύγχρονη επιστήμη» θα συζητηθεί το θέμα: «Τα σαρκικά πάθη». Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος:

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαρτίου 2012 θα προεξάρχει της ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο τόσο στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όσο και κατόπιν στον Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 θα τελέσει 40θήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της μακαριστής καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Ευφημίας Κανονίου Θεονύμφης μοναχής.

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, Ε’ των Νηστειών, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων.Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως