Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (20/03/2012)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με επιτυχία και με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων έγινε την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 το πέμπτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει φέτος η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής ήταν ο γνωστός συγγραφέας, μελετητής και εκδότης κ. Γιώργος Καραμπελιάς, ο οποίος παλεύει για έναν υγιή πατριωτισμό. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η Εκκλησία στον Αγώνα του 1821. Γρηγόριος ο Ε’ και Αλέξανδρος Υψηλάντης».


Με την παράθεση στοιχείων ο ομιλητής επεσήμανε ότι η Εκκλησία, εκτός από την συμβολή της στην διάσωση της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης κατά την διάρκεια τόσο της τουρκοκρατίας, όσο και της φραγκοκρατίας στον ελλαδικό χώρο, συμμετείχε με όλες της τις δυνάμεις στην Επανάσταση του 1821. Τόνισε ότι η απόπειρα ορισμένων αναθεωρητών της ιστορίας να διαγράψουν την προσφορά της Εκκλησίας αποτελεί αντιεπιστημονική και σκόπιμη επίθεση κατά της θρησκευτικής πίστης, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του Νεοέλληνα. Το θέμα δεν είναι απλώς ιδεολογικό. Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια μερίδας ιστορικών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και συγγράφουν την Ιστορία όχι με βάση τα γεγονότα και τις πηγές, αλλά με βάση τις δικές τους επιλογές και σκοπιμότητες. «Την ιστορία δεν την δημιουργούν τα γεγονότα και τα πρόσωπα, αλλά ο ιστορικός», τονίζουν αυτοί οι ιστορικοί, οι οποίοι κάνουν θόρυβο στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν αυτό που ονομάζουμε «περιθωριοποίηση και ιδιωτικότητα της θρησκείας», στάση ακραιφνώς προτεσταντική. Η ορθόδοξη παράδοση, τόνισε ο ομιλητής, στηρίζεται στην συλλογικότητα, στο σώμα του Χριστού, στην ενορία, δηλαδή όχι σε ατομικές μορφές θρησκευτικότητας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ υπήρξε μία λιτή και ασκητική προσωπικότητα, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, όταν ξέσπασε η Επανάσταση και προτίμησε να μαρτυρήσει τόσο για την πίστη όσο και για την πατρίδα. Πρόλαβε όμως να αποτρέψει μαζικές σφαγές στην πόλεις της Ιωνίας, καθώς κατάφερε να πείσει τον θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων της Κωνσταντινούπολης να μεσολαβήσει στον σουλτάνο, ώστε να μην επεκταθούν οι αρχικές σφαγές που οδήγησαν στο θάνατο 10.000 Έλληνες. Πολλοί Επίσκοποι σφαγιάστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Διονύσιος Καλλιάρχης Μητροπολίτης Εφέσου, στενός συνεργάτης του Γρηγορίου, αναμορφωτής της παιδείας στη Θεσσαλία πριν γίνει από Μητροπολίτης Λαρίσης Μητροπολίτης Εφέσου.

Ο αφορισμός του Υψηλάντη ήταν ένα τέχνασμα του Γρηγορίου για την αποφυγή περαιτέρω αντιποίνων, ενώ ούτε ο ίδιος ο Υψηλάντης δεν τον έλαβε υπ’ όψιν του σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στους αγωνιστές και ανέγνωσε ο ομιλητής. Επίσης, ο κ. Καραμπελιάς διάβασε άλλη επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, με την οποία προέτρεπε τους Έλληνες να αγωνιστούν στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις και μόνο για την ελευθερία τους και να μην ελπίζουν στιες ξένες δυνάμεις, ενώ επεσήμανε την βαθιά πίστη τόσο του ιδίου, όσο και των αγωνιστών που απετέλεσε κινητήριο δύναμη στην προσπάθεια για ελευθερία.

Ο ομιλητής κατέληξε την εισήγησή του επισημαίνοντας ότι το χρέος όλων μας είναι να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας, να αντισταθούμε στις κάθε λογής επιθέσεις εναντίον της ιστορίας και της συλλογικής μας μνήμης και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της αληθινής επανάστασης έναντι όλων όσων μας προτρέπουν σε αναξιοπρέπεια στην εποχή μας. Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε το πραγματικό βίωμα του 1821 , το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο, σε ό,τι αφορά στην ελευθερία, διότι ο Ελληνισμός δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τις εξαρτήσεις στις Ξένες Δυνάμεις.

Στον διάλογο που ακολούθησε ο κ. Καραμπελιάς έκανε εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στην κρίση που βιώνουμε, τονίζοντας ότι εάν αντισταθούμε θα είναι πρόσκαιρη η ήττα μας από την οικονομική καταιγίδα που μας έχει επιβληθεί.


Σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σε μια εποχή ανελευθερίας χρειάζεται να διατηρήσουμε ακμαία την πίστη μας στο Θεό και την πρόνοιά Του, αλλά και να αναζητήσουμε την πραγματική μας ταυτότητα, η οποία έγκειται στην διάσωση των αξιών του Γένους μας και την μετάδοσή τους στις νέες γενιές. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η τοπική Εκκλησία προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, το οποίο αγκαλιάστηκε από πλήθος ενδιαφερομένων και ιδίως νέων επιστημόνων, κάτι που είναι παρήγορο στις ημέρες μας.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Αργυρός και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής κ. Δένδιας.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η τελευταία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.


Ο ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ


Με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Καραγιώργο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και θέμα ομιλίας «Ζωή πλήρης Σταυρού», έγινε το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου 2012 ο Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.


ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ιερατικό Σεμινάριο για την κατάρτιση 35 νέων κληρικών πάνω στο θέμα του κηρύγματος στη θεία λατρεία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Το σεμινάριο το οποίο περιελάμβανε 7 συναντήσεις, με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, όπως επίσης και με υποδειγματικά κηρύγματα από την πλευρά των συμμετεχόντων αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία επιμόρφωσης για τους νεώτερους κληρικούς.


Την Δευτέρα 19 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επέδωσε τα αποφοιτήρια σε όσους συμμετείχαν, επισημαίνοντας την ανάγκη οι νεώτεροι να γνωρίζουν ποιοι είναι το περιεχόμενο και πώς μπορεί να μεταδοθεί το μήνυμα του λόγου του Θεού, σε μια εποχή πνευματικής δίψας, συγχαίροντας για την προσπάθεια.


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


40 φιάλες αίμα συγκέντρωσε η Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, μετά από εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η τοπική Εκκλησία την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου πόλεως. Σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τους εθελοντές αιμοδότες, κληρικούς και λαϊκούς, που δείχνουν ευαισθησία σε μια εποχή μεγάλων ελλείψεων σε αίμα. Η προσπάθεια αυτή σώζει ζωές, τόνισε ο κ. Νεκτάριος και ευχαρίστησε το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τον υπεύθυνο αιμοδοσίας κ. Τζιλιάνο για την συνεργασία.


ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στο Ναό Αγίων Πάντων πόλεως αύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 6 το απόγευμα θα ολοκληρωθούν οι συναντήσεις τόσο του Φροντιστηρίου Στελεχών όσο και της Σχολής Γονέων Κέρκυρας που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας για ένατη χρονιά. Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της τοπικής Εκκλησίας θα παρουσιάσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος θα επιδώσει και τα αποφοιτήρια σε όσους και όσες συμμετείχαν.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στον κύκλο φοιτητών, νέων επιστημόνων και εργαζομένων, που γίνεται στις 9.15 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), με γενικό θέμα « Η ψυχή στην ασκητική παράδοση και στη σύγχρονη επιστήμη» θα συζητηθεί το θέμα: «Πότε σιωπώ και πότε μιλώ;». Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως