Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (14/03/2012)

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Ελισαίος βρέθηκε στην Κέρκυρα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία της Δευτέρας Κυριακής των Νηστειών.

Ο καθηγούμενος π. Ελισαίος είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και να μιλήσει στο πολυπληθές εκκλησίασμα με την ευκαιρία της μνήμς του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα, όπου ανέπτυξε το θέμα «Η Πνευματική ταυτότητα των χριστιανών». Τόνισε ότι ο Χριστός αποτελεί την πνευματική ταυτότητα των πιστών, όπως Αυτός βιώνεται μέσα στην Εκκλησία και ότι χρειάζεται στις δυσκολίες της ζωής και της εποχής μας προς Εκείνον να απευθυνόμαστε μέσα από την προσευχή και τη λειτουργική ζωή, να κρατούμε ζωντανό το ήθος της γιορτής που η πίστη μας έχει ως κυρίαρχο στοιχείο της και να μην αποκάμουμε όσες κι αν είναι οι δοκιμασίες. Αυτό είναι και το μήνυμα του Αγίου Όρους: πνευματικό θάρρος, κοινωνία με το Χριστό και προσευχή η οποία μας βοηθά να νικήσουμε το πνεύμα του θανάτου που μας αποκόπτει από το Θεό και τον συνάνθρωπό μας.(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 το πρωί ο π. Ελισαίος μίλησε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» σε γενική ιερατική σύναξη που συνκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας ανέπτυξε το θέμα « Η χαρά στην πνευματική ζωή του ιερέως» . Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η διακονία του ιερέα στον κόσμο είναι η ίδια και ταυτόχρονα διαφορετική με την ζωή των μοναχών. Η ομοιότητα έχει να κάνει με την τέλεση των ακολουθιών και της Θείας Ευχαριστίας, αλλά η διαφορά έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των ανθρώπων από τους ιερείς, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιερατική οικογένεια, όπως και άλλα εγγενή προβλήματα της ιερατικής διακονίας. Οι ιερείς μπορούν να διατηρούν τη χαρά που η σχέση με το Χριστό φέρνει όταν έχουν επίγνωση της τιμής που ο Χριστός και η Εκκλησίας του έχουν προσφέρει, με την απόδοση σ’ αυτούς όχι μόνο του ιερατικού, αλλά και του προφητικού και βασιλικού αξιώματος, όταν διακονούν με προθυυμία, μελέτη, εσωτερικό αγώνα το λόγο του θεού κηρύττοντάς τον όσο μπορούν στα πλαίσια της ενορίας τους και μη λησμονώντας ότι ο λόγος αυτός έχει φρεσκάδα και δίνει χαρά στον άνθρωπο, όταν εργάζονται τα έργα της αγιότητας, χωρίς να φοβούνται για την άνρηση, την διαφορία, ακόμη και την αποδοκιμασία των άλλων, όταν επιλέγουν τη ζωή της ασκήσεως, με την έννοια του κόπου και της νίκης κατά των μεριμνών της ζωής.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την απογοήτευση την οποία αισθάνεται ενίοτε ο κληρικός όταν βλέπει το έργο του να μην αποδίδει καρπούς ή νασυναντά μεγάλες δυσκολίες, ο π. Ελισαίος τόνισε ότι η ιερατική ζωή είναι σαν την βρύση που βγάζει συνεχώς νερό , ακόμη κι αν κανείς δεν πίνει από αυτό. Η χαρά του ιερέα έγκειται στο να μπορεί να αναβλύζει εκ της καρδίας του ποταμούς ύδατος ζώντος και αυτό έχει να κάνει με τη σχέση του με το Χριστό. Κατέληξε ζητώντας από τους ιερείς να εργάζονται ώστε να αναζωπυρώνεται το χάρισμά τους, ενώ τόνισε ότι οι Αγιορείτες αισθάνονται ευγνωμοσύνη στους κληρικούς του κόσμου, διότι αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός και ως κυματοθραύστες λειτουργούν έναντι όλων των κατηγοριών που οι άνθρωποι σήμερα διατυπώνουν εναντίον του μοναχισμού και εναντίον του Όρους και γι’ αυτό η προσευχή είναι πιο έντονη για τους ιερείς που διακνούν τον κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον γέροντα Ελισαίο για τους πολύτιμους λόγους του, επεσήμανε ότι ο ίδιος καυχάται εν Κυρίω για τους ιερείς της Μητροπόλεως, που σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο για τον λαό μας δίνουν όχι μόνο την πνευματική, αλλά και την κοινωνική και φιλανθρωπική μαρτυρία της πίστεως και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια που συντελείται στην Ιερά Μητρόπολη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου ο γέροντας Ελισαίος μίλησε στο κατάμεστο Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνάντηση φοιτητών και επιστημόνων, αλλά και άλλων ενδιαφερομένων, με θέμα « Η τέχνη της ζωής». Ο π. Ελισαίος τόνισε ότι η τέχνη της ζωής είναι να συναντήσει κανείς το Χριστό και να τον κάνει το νόημα της ύπαρξής του. Όσο κι αν φαίνεται αυτό θεωρητικό, αποτελεί την πηγή επίλυσης όλων των υπαρξιακών ανησυχιών και προβληματισμών του ανθρώπου, ο οποίος σήμερα λειτουργεί μηχανικά, χωρίς επίγνωση του οντολογικού νοήματος, χωρίς χρόνο για το Θεό και τους γύρω του, χωρίς χαρά. Η πίστη δίνει νόημα. Και η γνώση τόσο η επιστημονική όσο και η πνευματική μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο ώστε να πορευτεί από τον άνθρωπο στον Θεάνθρωπο, να αγωνιστεί για έναν άλλο πολιτισμό, που θα έχει ως κέντρο του τον Χριστό και την αγάπη.

Η παρουσία του ηγουμένου της Σιμωνόπετρας στην Κέρκυρα περιελάμβανε και ομιλία του σε παμμοναστική σύναξη που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού το πρωί της Τρίτης 13 Μαρτίου 2012, με την συμμετοχή των μοναχών και των μοναστριών της τοπικής Εκκλησίας. Ο γέροντας Ελισαίος μίλησε για το πώς ο μοναχός μπορεί να διατηρήσει ακμαίο το ζήλο και το κάλλος της σχέσης του με τον Χριστό, επιλέγοντας την υπακοή στην μοναχική του διακονία, την προσευχή μέσα στην υπομονή του, αλλά και την με χαρά συνεχή συμμετοχή του στις ιερές ακολουθίες, δια των οποίων θα νικά τον πόλεμο των λογισμών που το πονηρό πνεύμα φέρει.(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Μετά το τέλος της ομιλίας τόσο ο Σεβασμιώτατος , όσο και ο γέροντας Ελισαίος απάντησαν σε προβληματισμούς των μοναχών σχετικά με δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πνευματική ζωή, ενώ και ο δύο τόνισαν τους βαθύτερους δεσμούς που τους συνδέουν με σημείο αναφοράς τον λόγο και την βιωτή του προηγουμένου της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτη Αιμιλιανού.(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την ερχόμενη Κυριακή Γ’ Νηστειών και ώρα 6 το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, στον Κατανυκτικό Εσπερινό, θα ομιλήσει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγιώργος με θέμα «Ζωή πλήρης σταυρού».


ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων πόλεως, όπου τέλεσε και την χειροθεσία σε αναγνώστη του κ. Αλεξάνδρου Κολουρίδη, εγγάμου, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος με ιδαίτερο ζήλο διακονεί την τοπική Εκκλησία.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκάριος:

Το πρωί της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2012 θα τελέσει ετήσιο μνημόστυνο στην μνήμ του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Τιμοθέου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων « Η Πλατυτέρα».

Τη Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 θα τελέσει την ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Υ. Θ. Ελεούσης Κοινοπιαστών.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 της Σταυροπροσκυνήσεως, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Κουλίνες, ενώ το απόγευμα θα χοροστατήσει στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 θα επιδώσει τα αποφοιτήρια του Ιερατικού Σεμιναρίου με θέμα το κήρυγμα σε 35 νέους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας.


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΣΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας από τις 10.30 το πρωί έως την 1.30 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου πόλεως, για να ενισχύσει την Τράπεζα Αίματος που διαθέτει, από την οποία εξυπηρετούνται πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 στον κύκλο φοιτητών, νέων επιστημόνων και εργαζομένων, που γίνεται στις 9.15 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), με γενικό θέμα « Η ψυχή στην ασκητική παράδοση και στη σύγχρονη επιστήμη» θα συζητηθεί το θέμα: «Λογισμοί Θεού, λογισμοί ανθρώπων και λογισμοί δαιμόνων». Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Ακολουθία Χαιρετισμών για τους εργαζμένους διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας στο Ναό της Παναγίας των Ξένων στο πλακάδο του Αγίου κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 8.30-10 το βράδυ.


ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος μαθημάτων Ελευθέρου Πανεπιστημίου που διοργάνωσε με επιτυχία η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Το τελευταίο μάθημα θα γίνει την Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) με θέμα «Η Εκκλησία στον Αγώνα του 1821- Γρηγόριος ο Ε’ και Αλέξανδρος Υψηλάντης». Ομιλητής θα είναι ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, ιστορικός μελετητής, δημοσιογράφος και άνθρωπος που μάχεται για έναν υγιή πατριωτισμό.Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως