Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (24/02/2012)


ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Με επιτυχία και με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων και ιδίως νέων ανθρώπων έγινε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 το τρίτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει φέτος η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, μελετητής και καταγραφέας πλήθους ιστορικών θεμάτων που αφορούν στη συμβολή της Εκκλησίας και των λογίων της στην Ιστορία του Νεώτερου Ελληνισμού.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το θέμα του μαθήματος ήταν «Η Βενετία των Ελλήνων και η σχέση της με την Κέρκυρα». Ο εισηγητής παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες οργάνωσαν την Ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας, την Nazione Greca, όπως αποκλήθηκε. Η Αδελφότητα λειτουργούσε με συνέλευση που αποτελούνταν από εκλεγμένους αντιπροσώπους από όλες τις περιοχές καταγωγής των μελών της, με αναλογική συμμετοχή. Ήταν ουσιαστικά ένα Κοινοβούλιο, το οποίο εξέλεγε την Διοίκηση της Αδελφότητας, με σκοπό την οργάνωση της ζωής της, την παιδεία των μελών της, την λειτουργία της εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής με κέντρο τον Άγιο Γεώργιο της Βενετίας και την συνεργασία με το κράτος της Βενετίας.

Δύο ήταν οι κορυφαίοι θεσμοί στη ζωή των Ελλήνων: ο ναός του Αγίου Γεωργίου και η Φλαγγίνειος Σχολή, η οποία ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Κερκυραίο Θωμά Φλαγγίνη, ο οποίος συγκρότησε Ίδρυμα αφιερώνοντας όλη του τη περιουσία σ’ αυτό. Η Σχολή λειτούργησε για περισσότερους από δύο αιώνες, χάρις στον ευεργέτη Φλαγγίνη και από αυτήν αποφοίτησαν εκατοντάδες στελέχη και προσωπικότητες που αγωνίστηκαν εκτός όχι μόνο για τη δική τους πρόοδο, αλλά και για την ελευθερία της Ελλάδας. Η ελευθερία του Γένους αποτελούσε για τους Έλληνες της Βενετίας καημό και μέριμνα, όπως χαρακτηρίστηκε επεσήμανε ο ομιλητής.

Ο καθηγητής Καραθανάσης τόνισε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η Αδελφότητα των Ελλήνων είχε ως μέλη της πολλούς Κερκυραίους, ενώ επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Ηλίας Μηνιάτης, ο Γεράσιμος Βλάχος, ο Αθανάσιος Κοντοειδής, ο Ευγένιος Βούλγαρης και άλλοι, δίδαξαν στη Σχολή και δραστηριοποιήθηκαν στη Βενετία έχοντας οικονομική ενίσχυση από κερκυραϊκές προσόδους ή έχοντας ζήσει στην Κέρκυρα επί ικανό χρονικό διάστημα και εργαζόμενοι τόσο στην παιδεία όσο και στην εκκλησιαστική κατήχηση και ζωή.

Ο ομιλητής έκλεισε τη εισήγησή του τονίζοντας την αξία άνθρωποι πλούσιοι να μην κρατάνε για τον εαυτό τους τα χρήματά τους, αλλά να τα προσφέρουν στην παιδεία και στην κοινωνίας με σκοπό την μόρφωση αλλά και την πνευματική καλλιέργεια των νεώτερων, τόνισε την σημασία της παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη ζωή τόσο των Ελλήνων της Βενετίας, όσο και στην διαφύλαξη της δίψας για την ελευθερία στο υπόδουλο Γένος και πρότεινε οι αρχές της Κέρκυρας να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση εξασφάλισης υποτροφίας για Κερκυραίους φοιτητές στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών της Βενετίας που αποτελεί συνέχεια ουσιαστικά της Φλαγγινείου Σχολής.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Μετά την εισήγηση έγινε διάλογος με το ακροατήριο, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Αργυρός, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής κ. Δένδιας.

Η επόμενη εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα γίνει την Δευτέρα 5 Μαρτίου με θέμα «Η προσφορά των λογίων της Εκκλησίας στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, Κυριακή της Τυρινής, και ώρα 6 το απόγευμα ξεκινούν στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί που τελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στους εσπερινούς θα χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στον πρώτο κατανυκτικό Εσπερινό, που αποκαλείται και «ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως» γιατί στο τέλος του ο Μητροπολίτης ανταλλάσσει ασπασμό συγνώμης με τον ιερό κλήρο και τον λαό, ενόψει του πνευματικού αγώνα που ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα, θα ομιλήσει με θέμα "Η αληθινή νηστεία" ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως