Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (21/02/2012)


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

       

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το πρωί, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Σαγιά, των υπευθύνων ιερέων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιερά Μητροπόλεως Κερκύρας. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος λόγω κάποιου κρυολογήματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της περιοχής.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί την Νότια Κέρκυρα και βρίσκεται στην Λευκίμμη πλησίον του Ι. Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναγνώστηκε χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου:

Με μεγάλη συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο νότιας Κέρκυρας, το οποίο έχει ως στόχο την ανακούφιση οικογενειών που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα για την επιβίωσή τους.

Σήμερα που διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που πλήττει βάναυσα κυρίως τους φτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη δράσεις όπως αυτή που εγκαινιάζουμε. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Εκκλησία μας δίνει δυναμικά το παρόν κινητοποιώντας το σύνολο των διαθεσίμων δυνάμεών της στην διακονία και την εφαρμογή της χριστιανικής αγάπης που δεν νοείται ως απλή συναισθηματική εκδήλωση, αλλά ως ανταπόκριση στην αγάπη του Θεού, που έγινε άνθρωπος και ως οφειλή προς τον συνάνθρωπο, που εικονίζει το Θεό. Η αγάπη αυτή αναφέρεται σε ολόκληρο τον άνθρωπο. Γι' αυτό και η συμπαράσταση στις πνευματικές και τις υλικές ανάγκες του συνανθρώπου αποτελεί αυτονόητη εκδήλωση της χριστιανικής αγάπης.

Θεωρούμε ότι η στήριξη της σημαντικής αυτής, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλίας, από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, και παράλληλα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της πείνας και της ανέχειας, το οποίο, δυστυχώς, έχει αγγίξει και τον τόπο μας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους Κληρικούς, αλλά και τους λαϊκούς συνεργάτες, οι οποίοι με προθυμία, χαρά και αγάπη προς τους αδελφούς τους στήριξαν, υλοποίησαν και ανέλαβαν την σημαντική αυτή διακονία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και αυτή η νέα προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας στην περιοχή της νότιας Κέρκυρας θα βοηθήσει στην ανακούφιση της κρίσης που γίνεται ολοένα και πιο έκδηλη στην εποχή μας, με την συμπαράσταση όλων, κλήρου και λαού.


Στη συνέχεια ο π. Σεραφείμ συνεχάρει όσους με συγκινητικό τρόπο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως και βοήθησαν στην λειτουργία του Παντοπωλείου, τους κατοίκους της περιοχής, τους Ιερείς και τις επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Εκκλησία μας είναι η παγκόσμια κοινωνία αγάπης, ενώ το αντίδοτο στην σημερινή κρίση είναι η αλληλεγγύη, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.

Τον λόγω έλαβε εκ μέρους της διαχειριστικής επιτροπής ο π. Φώτιος Ασπιώτης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο της λειτουργίας του Παντοπωλείου. Τον Δήμαρχο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Σαγιάς, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως και τόνισε ότι και η δημοτική αρχή θα βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή.

Στόχος του Παντοπωλείου είναι οικογένειες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας ανά τρίμηνο να βοηθιούνται με την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.

Για την επιλογή των οικογενειών που θα βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους ιερείς των ενοριών της νοτίου Κέρκυρας (Αρχιερατικών περιφερειών Λευκίμμης, Κορισσίων και Μελιτειέων).

Για το Παντοπωλείο δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά είδη πρώτης ανάγκης.

Τα είδη τα οποία συγκεντρώνονται είναι αρχικά τα εξής:

ρύζι, μακαρόνια, λάδι, όσπρια, ζάχαρη, γάλα παιδικό σε κουτιά, φρυγανιές, κονσέρβες τροφίμων, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, πράσινα σαπούνια, απορρυπαντικά για πιάτα, απορρυπαντικά για ρούχα.


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

   

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως(Ακαδημίας 2), πραγματοποιήθηκε το πέμπτο φροντιστηριακό μάθημα του Φροντιστηρίου Στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας με θέμα «Η κατηχητική αξιοποίηση της ασκητικής παράδοσης της πίστης μας. Ο Άγιος Ησύχιος». Εισηγήτρια ήταν η Γερόντισσα Ευφημία, Καθηγουμένη Ι. Μονής Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού.


ΒΕΝΕΤΙΑ & ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια του Ελευθέρου Πανεπιστημίου έτους 2011-2012, διοργανώνει την τρίτη ομιλία με θέμα « Η Βενετία των Ελλήνων. Η σχέση με την Κέρκυρα» την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας κ. Αθανάσιος Καραθανάσης. Της ομιλίας θα ακολουθήσει διάλογος.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.
Η είσοδος είναι για όλους ελεύθερη.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 5.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), με εισηγητική ομιλία από την κα Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή, Παιδίατρο, με θέμα: «Ατυχήματα στα παιδιά, πόσο είναι ευαισθητοποιημένοι οι γονείς».


Ο ΚΥΚΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Συνεχίζονται την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 οι συναντήσεις του Εαρινού Εξαμήνου του Κύκλου Φοιτητών, Νέων επιστημόνων και εργαζομένων που λειτουργεί για 9η χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κέρκυρας στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2). Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 9.15 το βράδυ.

Το θέμα του Εαρινού Εξαμήνου είναι: " Η ψυχή στην ασκητική παράδοση και στη σύγχρονη πραγματικότητα" . Βάση των συζητήσεων είναι το ασκητικό έργο " Βίβλος Βαρσανουφίου και Ιωάννου" και ο διάλογος περιλαμβάνει σειρά θεμάτων που αναφέρονται στην καλλιέργεια του ανθρώπινου κόσμου, στην ψυχική πορεία και αναζήτηση νοήματος, πάντοτε σε σχέση με το Θεό και τον ανθρώπινο εαυτό. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν και αναφορές στη σύγχρονη ψυχολογία και ψυχοθεραπεία.
Το θέμα της δεύτερης συνάντησης θα είναι: " Η ολιγοψυχία"


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως