Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (13/02/2012)

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρά την κακοκαιρία, πλήθη χριστιανών τίμησαν την συμπολιούχο της Κέρκυρας Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2012 τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την υπακοή της Αγίας στο θέλημα του Θεού που την βοήθησε να μην νικηθεί στα εμπόδια, τους πειρασμούς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όχι μόνο ως αυτοκράτειρα, αλλά και ως σύζυγος και μητέρα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέλημα του Θεού δεν μας κάνει μοιρολάτρες, αλλά αληθινά ελεύθερους, γιατί μας βοηθά να αντέχουμε στις δυσκολίες μας, να έχουμε το νου και την καρδιά μας προς Εκείνον και να αποδιώχνουμε πειρασμούς και το κοσμικό φρόνημα, όσο κρίσιμη και αν είναι η ζωή μας. Παρατήρησε ακόμη ότι επί τόσα χρόνια η κοινωνία μας πορεύθηκε περιφρονώντας στην πλειοψηφία της το Θεό και το θέλημά Του, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας ήταν τελικά η κρίση την οποία βιώνουμε.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ζήτησε από τους πιστούς να μην απογοητεύονται και να επικαλούνται τις πρεσβείες της Αγίας, όμως τόνισε ότι εάν αυτή η στάση ζωής, δηλαδή της υπακοής στο θέλημα του Θεού, δεν συνέχει τις καρδιές όσων κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ζωής μας, η όποια λύση στην κρίση θα είναι πρόσκαιρη. Έκλεισε την ομιλία του ζητώντας αλληλεγγύη για όσους δυσκολεύονται και αγάπη, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία υπακούοντας στο θέλημα του Θεού κάνει ήδη ό,τι μπορεί και έτι περισσότερο, για να ανακουφίσει από τις δυσκολίες που ο λαός αντιμετωπίζει.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Η πανήγυρις ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράκληση το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2011 και συνεχίστηκε με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο σθένος της πίστης της Αγίας Θεοδώρας και επεσήμανε ότι στην εποχή της απελπισίας την οποία ζούμε, εάν εμπιστευθούμε το Θεό και ξαναβρούμε τον πνευματικό μας προσανατολισμό Εκείνος δεν θα μας εγκαταλείψει, αλλά θα μας βοηθήσει να αντέξουμε στις δυσκολίες.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν, όπως κάθε χρόνο, με την παράκληση προς τιμήν της Αγίας το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας.


ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ 
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Γενική Ιερατική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου το πρωί, στα πλαίσια των μαθημάτων του σεμιναρίου ομιλητικής κα κηρυκτικής που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη για των καταρτισμό των κληρικών της Μητροπόλεώς μας, με εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Θερμό, Δρ. Θεολογίας, Παιδοψυχίατρο, συγγραφέα και καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Προβληματισμοί πάνω στο κήρυγμα των ημερών». Της εισηγήσεως ακολούθησε γόνιμος διάλογος.


ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 2ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας ολοκλήρωσε τις ετοιμασίες για την λειτουργία του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου, που θα εξυπηρετεί την Νότια Κέρκυρα και βρίσκεται στην Λευκίμμη πλησίον του Ι. Ναού Αγίων Θεοδώρων, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11.00 π.μ. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ.

Στόχος του Παντοπωλείου οικογένειες που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας ανά τρίμηνο να βοηθιούνται με την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.

Για την επιλογή των οικογενειών που θα βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους ιερείς των ενοριών της νοτίου Κέρκυρας (Αρχιερατικών περιφερειών Λευκίμμης, Κορισσίων και Μελιτειέων).

Για το Παντοπωλείο δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά είδη πρώτης ανάγκης.

Τα είδη τα οποία θα συγκεντρώνονται θα είναι αρχικά τα εξής:

ρύζι, μακαρόνια, λάδι, όσπρια, ζάχαρη, γάλα παιδικό σε κουτιά, φρυγανιές, κονσέρβες τροφίμων, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, πράσινα σαπούνια, απορρυπαντικά για πιάτα, απορρυπαντικά για ρούχα.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως