Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2012

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (27/01/2012)

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις των Σχολών Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου το απόγευμα.

Στην πόλη της Κέρκυρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), με εισηγητική ομιλία από την κα Μαρία Κάλλου, Δασκάλα , με θέμα: «Μάθηση και δημιουργικότητα, ελεύθερος χρόνος».


ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου πόλεως.

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου και των μαθητών του Νησιού μας.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2012

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και μαθητές, αγαπητοί μου αδελφοί,

Στην μεγάλη κρίση, την οποία διερχόμαστε, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι, είτε δημόσια είτε κατ’ ιδίαν, αναφέρονται στην ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία, για να μπορέσουμε να αντέξουμε στις δυσκολίες της εποχής μας. Ελάχιστοι όμως επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο, για να γίνει εφικτό, προϋποθέτει την ύπαρξη υγιών προτύπων και μία παιδεία η οποία θα υποστηρίξει συνειδητά και σε βάθος χρόνου την καλλιέργεια των νέων ανθρώπων με βάση αρχές και αξίες που δεν θα στοχεύουν μόνο στην ατομική επιβίωση, αλλά θα αποσκοπούν στην αλληλεγγύη όλων των ανθρώπων, την προσφορά στην κοινωνία και τον λειτουργία της γνώσεως προς όφελος των πολλών.

Τέτοια πρότυπα υπήρξαν οι Τρεις Ιεράρχες. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν σε εποχές όπου υπήρχε φτώχεια, εκμετάλλευση, εξαθλίωση των ανθρώπων. Υπήρχε όμως και μία κοινωνία η οποία είχε χαραγμένους προσανατολισμούς και η οποία ήθελε να λειτουργήσει όχι με σκοπό το συμφέρον και την ιδιοτέλεια, αλλά με γνώμονα το κοινό καλό. Και γνώριζε αυτή η κοινωνία ότι χωρίς αξίες δεν μπορούσε να προχωρήσει. Και εμπιστεύθηκε το ήθος, την παιδεία και τον πολιτισμό που χάραξαν οι Τρεις Ιεράρχες εκ προσώπου της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να χτιστεί ένα κράτος το οποίο άντεξε επί 1000 και πλέον έτη και στις εξωτερικές και στις εσωτερικές επιβουλές. Γιατί το κράτος απαρτίζεται από ανθρώπους, οι οποίοι όσο περισσότερο καλλιεργούνται, τόσο στην παιδεία της γνώσεως, όσο και στην παιδεία του ήθους και της αγάπης, μπορούν να λειτουργούν για το σύνολο και όχι μόνο για τον εαυτό τους.

Η εορτή των προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων ας μας κάνει περισσότερο ευαίσθητους σ’ αυτή την μεγάλη αλήθεια: ότι για να αλλάξει η νοοτροπία μας, χρειάζεται να αλλάξουμε εντός μας. Και δεν αλλάζουμε χωρίς παιδεία ήθους και αγάπης, χωρίς πίστη, χωρίς Χριστό!

Αυτήν την οδό θα θέλαμε και σας προτείνουμε να την γνωρίσετε πρώτα, χωρίς προκαταλήψεις, να την δοκιμάσετε και να την ζήσετε στην πορεία σας. Και να γνωρίζετε ότι η Εκκλησία μας είναι κοντά σας. Προσεύχεται, στηρίζει, αγαπά και ελπίζει ότι η αλλαγή των καρδιών μας θα γίνει στάση ζωής!

Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων διοργανώνει εόρτια εκδήλωση την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα και ώρα 6 το απόγευμα, με την ευκαιρία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, προστατών της παιδείας και των Γραμμάτων.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ», επίσημοι ομιλητές θα είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφείς και διαπρεπείς αστρονόμοι κ. κ. Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου με θέμα «Βυζάντιο, Εκκλησία και Θετικές Επιστήμες». Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται και στο πρόγραμμα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα Εσπερινά Κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου στον Άγιο Σπυρίδωνα θα συνεχισθούν την ερχόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως