Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (23/12/2011)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου το απόγευμα, τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Πανηγυρικό εις την Γέννηση του Χριστού εκφώνησε ο Πρωτ. Σπυρίδων Προβατάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Κερκυραίων.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

 
 

Εν συνεχεία, το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα».

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα αγιώνυμο Ι. Ναό στους Βαρυπατάδες, παρουσία πλήθους πιστών, του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Γιάννη Τρεπεκλή, του Βουλευτή κ. Νικολάου Δένδια και του πολιτευτή κ. Στεφάνου Γκίκα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Οδηγητρίας Λευκίμμης και ώρα 6 απογευματινή θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή νέων από τα κατηχητικά σχολεία των Ενοριών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λευκίμμης, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου. Στην εκδήλωση θα ακουστούν τραγούδια από την παιδική χορωδία Λευκίμμης, ποιήματα και θεατρικά δρώμενα με θέμα την γιορτή των Χριστουγέννων. Στην γιορτή θα λάβη μέρος η φιλαρμονική Εταιρία Λευκίμμης με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες ενώ επίκαιρους ύμνους θα αποδώσει η μικτή λαϊκή χορωδία Περιβολίου.

Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011, στις 12μ.μ. στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για τον κλήρο, το λαό και τις Αρχές της Κέρκυρας.


ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

• Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 6 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πόλεως.

• Τη Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα ιερουργήσει στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πόλεως, όπου η λειτουργία θα ψάλει κατά το Κερκυραϊκό ύφος, «ντόπια». Εν συνεχεία στις 11.30 π.μ. θα τελέσει την Δοξολογία Επί τη πρώτη του Νέου Έτους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπερ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ 2012

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η είσοδός μας στον νέο χρόνο μας βρίσκει προβληματισμένους για την πορεία της ζωής μας, για την κρίση την οποία διερχόμεθα, για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε και να αντέξουμε στις ποικίλες δοκιμασίες του παρόντος αιώνος. Παράλληλα, καθώς αισθανόμαστε τον χρόνο να περνά, καλούμαστε να δούμε το βαθύτερο νόημα της ζωής μας, ώστε να γνωρίζουμε γιατί ζούμε και που πορευόμεθα στον κόσμο αυτό, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε αληθινό προσανατολισμό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε την ζωή μας, να γνωρίσουμε τι μας δίδει αληθινή χαρά, αλλά και πως δεν θα καταβληθούμε από τα βάρη της πορείας και της εποχής μας.

Σε ένα από τα πιο ωραία βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, τον σοφό Εκκλησιαστή, βρίσκουμε κάποιες ωραίες σκέψεις, οι οποίες πηγάζουν από την σχέση του ιερού συγγραφέα με τον αληθινό Θεό και τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας ως όπλο πνευματικό, μεταξύ άλλων, για τη νέα χρονιά:

«Τοις πάσι χρόνος και καιρός τω παντί πράγματι υπό τον ουρανόν. Για όλα όσα γίνονται στον κόσμο υπάρχει ο ορισμένος χρόνος και σε κάθε τι το οποίο γίνεται κάτω από την σκέπη του ουρανού πρέπει να δοθή η ευκαιρία να πραγματοποιηθή. Υπάρχει ο καιρός της δημιουργίας και ο καιρός του θανάτου. Καιρός για να γκρεμίσουμε ο,τι είναι άχρηστο και να χτίσουμε ο,τι μας χρειάζεται. Καιρός που πρέπει να κλάψουμε και καιρός για να χαρούμε. Καιρός για να φροντίσουμε να ζητήσουμε και καιρός που θα χάσουμε. Καιρός που θα διακόψουμε τις σχέσεις μας και καιρός που θα επανασυνδεθούμε με τους ανθρώπους, καιρός που πρέπει να σιωπήσουμε και καιρός που μπορούμε να μιλήσουμε. Καιρός να δείξουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους και καιρός να μισήσουμε τα έργα της αμαρτίας, καιρός να πολεμήσουμε και καιρός να ειρηνεύσουμε. Όλα όσα δημιούργησε ο Θεός τα έκαμε «καλά λίαν» και το καθένα στον καιρό του και έβαλε την έννοια του χρόνου στην σκέψη των ανθρώπων. Δεν μπορεί όμως ο άνθρωπος να κατανοήσει το έργο του Θεού από την αρχή μέχρι το τέλος, να συλλάβει στην πληρότητά του το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο, αλλά και το νόημα της ιστορίας μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά της. Όσα εποίησε ο Θεός αυτά θα είναι αιώνια και αμετακίνητα. Στα έργα του Θεού δεν μπορεί κανείς να προσθέσει η να αφαιρέσει, όμως τα πάντα ο Θεός τα δημιουργεί η τα επιτρέπει, ώστε οι άνθρωποι να φοβούνται Αυτόν και να υποτάσονται στο θέλημά Του» (Εκκλησ. 3, 1-14).

Ας είμαστε λοιπόν βέβαιοι ότι ο Θεός μας αγαπά. Για μας άλλωστε έγινε άνθρωπος. Για μας σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Για μας θα ξαναέρθει στο τέλος του χρόνου και της Ιστορίας. Κι εμάς δεν θα μας εγκαταλείψει, αν εμείς Τον ζητούμε στον καιρό, στον χρόνο που μας δίδεται για να Τον συναντήσουμε μέσα από κάθε έργο που γίνεται κατά το θέλημά Του, όπως και μέσα από κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, στο οποίο Εκείνος αναπαύεται. Και ας μην φοβηθούμε τις δυσκολίες. Ας γκρεμίσουμε ο,τι μας αποξένωσε από την αλήθεια, νοοτροπίες αμαρτωλές, τρόπους ζωής που μας ξεγέλασαν, ιδέες που μας απογοήτευσαν. Και ας εργαστούμε για να οικοδομήσουμε, στην σιωπή της προσευχής και στον φωτισμό που μας δίδει ο λόγος και η ζωή της Εκκλησίας μας. «Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο που είναι αγαθός ενώπιόν Του, σοφία και γνώση και χαρά» (Εκκλησ. 2,26). Ας βυσσοδομούν οι αντίθετες και αντίθεες δυνάμεις. Με εμπιστοσύνη στον Δωρεοδότη Κύριο θα αντέξουμε!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως