Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (08/12/2011)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, εορτή της αγίας Βαρβάρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ιερούργησε εις την εορτάζουσα ενορία των Σινιών.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, την μεν παραμονή το απόγευμα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στην Ενορία των Μπενιτσών, ενώ την επομένη, ημέρα της εορτής ιερούργησε εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου των Γερόντων πόλεως.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων Νότιας Κέρκυρας (Λευκίμμης-Κορισσίων) την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της ενόριας Βιταλάδων, με εισηγητική ομιλία: «Ο ρόλος των γονέων στη μόρφωση των νέων» από τον κ. Δημήτριος Μεταλληνού, Ιστορικό-Θεολόγο.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ

Συνεχίζονται την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 οι συναντήσεις για φοιτητές, εργαζομένους και νέους επιστήμονες που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2).

Το θέμα του χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ» και προσεγγίζεται υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Αυτή την Πέμπτη αφορμή διαλόγου θα δοθεί από το θέμα: «Οι βουλές Αχιτόφελ- η κακία των λογισμών, η πρόοδος των πονηρών και γοήτων και ο πειρασμός για όλους (Δαβίδ, Αβεσσαλώμ, Χουσιί, Αχιτόφελ)».
Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ


Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού και προστάτη του Νησιού μας. Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη, έχει ως εξής:


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου:

7.15 π.μ.:
Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, ο οποίος θα τελέσει και την χειροτονία σε διάκονο του εγγάμου κ. Χρήστου Καραφωτιά.

11 π.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, παρουσία των Αρχών και στρατιωτικού αγήματος, έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από τη λάρνακα και τοποθέτηση «στη θύρα».

6 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού θα ακολουθήσει η ανάγνωση από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλεί, η Παράκληση και τα Εγκώμια στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια και ώρα 1 π.μ. θα ακολουθήσει ολονύκτια Αγρυπνία με Όρθρο και Θεία Λειτουργία.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου:

7.45 π.μ.: Καταβασίες και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.

6 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Μετά το πέρας του Εσπερινού θα ακολουθήσει η ανάγνωση από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλεί, η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια ώρα 1 π.μ. θα ψαλεί ο Όρθρος.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου:

8 π.μ.: Καταβασίες και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

4 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, παρουσία των Αρχών, στρατιωτικού αγήματος και Φιλαρμονικών, λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του Ι. Ναού και επανατοποθέτησή του στην ιερά λάρνακα του. («μπάσματα»).


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ 12Ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες, γινόταν ο Έρανος της Αγάπης, το προϊόν του οποίου ενίσχυε το φιλανθρωπικό έργο τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως όσο και των Ενοριών. Προβληματιστήκαμε πολύ φέτος. Πως να χτυπήσουμε τις πόρτες των ανθρώπων, όταν γνωρίζουμε τη δυσκολία; Πως να ζητήσουμε την αλληλεγγύη από αυτούς που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα η από αυτούς που έχουν χρέη και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις; Πως να κρατήσουμε ζωντανό έναν θεσμό, ο οποίος στηρίζεται στο περίσσευμα της αγάπης που δίδεται όμως με καθαρό και νηφάλιο μυαλό, κάτι που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φέτος, μέσα στο ορυμαγδό της προπαγάνδας, της καταθλίψεως, της αγωνίας για το αύριο;

Συμμεριζόμενοι λοιπόν την αγωνία όλων, αποφασίσαμε, με συνοχή καρδίας, να μην πραγματοποιήσουμε φέτος τον Έρανο της Αγάπης με το σύστημα πόρτα-πόρτα, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Εάν οι περιστάσεις το επιτρέψουν, θα επανέλθουμε τον επόμενο χειμώνα. Όμως αυτό το οποίο δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείψουμε είναι το έργο της φιλανθρωπίας. Και γι’ αυτό το λόγο και για να ενισχυθεί η συνδρομή στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας, τόσο μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όσο και μέσω των συσσιτίων, των επιδομάτων, των βοηθημάτων, της παροχής φαρμάκων, της ενισχύσεως των νεωτέρων, των ηλικιωμένων, των ασθενών, των φυλακισμένων, θα περιαχθή σήμερα, εορτή του Αγίου μας, δίσκος υπέρ του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 θα διεξαχθή τηλεμαραθώνιος μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡΤ, ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει ανιδιοτελώς στην προσπάθεια αυτή. Όλη την ημέρα θα καταγράφονται προσφορές μέσω του καναλιού και το ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί, θα προσφερθεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, στα Ιδρύματα και τις φιλανθρωπικές προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας.

Κάνουμε λοιπόν έκκληση στην αγάπη σας από το υστέρημα της καρδιάς μας να κάνουμε ένα μικρότερο η μεγαλύτερο δώρο στον Κύριό μας που έγινε άνθρωπος για μας!
Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
(Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως