Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (24/11/2011)

«ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

   
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου το απόγευμα, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), ξεκίνησε η υλοποίηση ενός νέου θεσμού, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, κατά το οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες, με την μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων, θα ενημερώνουν για θέματα που άπτονται της Ιστορίας και της παράδοσης του Ελληνισμού, καθώς και της παρουσίας της Εκκλησίας στη ζωή της πατρίδας μας.

Την πρωτοβουλία αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας βοηθάει η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας και διακεκριμένοι επιστήμονες που έχουν ήδη προσκληθεί και έχουν αποδεχθεί να είναι εισηγητές στον κύκλο μαθημάτων του Ελευθέρου Πανεπιστημίου.

Στη πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η Εκκλησία και η επιβίωση του Γένους κατά την Τουρκοκρατία». Ο ομιλητής επεσήμανε ότι αν το Γένος μας κρατήθηκε ζωντανό κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας οφείλεται στην Εκκλησία και στην θεσμικό της ρόλο. Η Εθναρχούσα Εκκλησία κράτησε τη γλώσσα, την ιστορία, την παράδοση, την ταυτότητα του Ελληνισμού, μέσω των κοινοτήτων, της Θείας Ευχαριστίας, του κηρύγματος, ακόμη και του "κυρυφού χολειού", του οποίου κακώς αμφισβητείται η ύπαρξη, διότι μέσα στους ναούς και τα μοναστήρια οι Έλληνες μάθαιναν τα γράματα επί μακρόν χρονικό διάστημα, και μάλιστα το βράδυ κάθε ημέρας, μετά τον εσπερινό. Χρησιμοποιώντας πηγές και μαρτυρίες επιφανών ιστορικών, όπως του Ράνσιμαν, ο ομιλητής τόνισε ότι χωρίς επίγνωση της ορθόδοξης συνείδησης , ο Ελληνισμός θα είχε καταρρεύσει και ότι στις ημέρες μας αλλοτριωθήκαμε από το δυτικό πνεύμα, το οποίο τελικά μας οδήγησε σε αδιέξοδα κρίσης και διαλυσης. Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει τελειώσει. Όμως οι Έλληνες δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να ξαναχτίσουν μία νέα πορεία εάν ακουμπήσουν στην Εκκλησία και την παράδοσή μας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο θεσμός του Ελευθέρου Πανεπιστημίου αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας με σκοπό να υπάρξει υπεύθυνη πνευματική ενημέρωση και ακλλιέργεια γόνιμου προβληματισμού σε μία δύσκολη πραγματικότητα. Ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία λειτούργησε προφητικά εν όψει της κρίσεως, η οποία ήταν αναμενόμενη με τον τρόπο ζωής τον οποίο είχαμε επιλέξει άκριτα να εφαρμόζουμε. Έφερε ως παράδειγμα τους λόγους και τα κείμενα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος είχε καταδείξει τα αδιέξοδα και τόνισε ότι και σήμερα η Εκκλησία κάνει το καθήκον της έναντι του λαού, τόσο υλικά, όσο και πνευματικά, αλλά πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και να δούμε διαφορετικά τη ζωή. Αλλιώς, στη νέα κατοχή την οποία βιώνουμε δεν θα υπάρξει διέξοδος ελευθερίας και αλλαγής.

Της ομιλίας ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ

Συνεχίζονται την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 οι συναντήσεις για φοιτητές, εργαζομένους και νέους επιστήμονες που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2).

Το θέμα του χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ» και προσεγγίζεται υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Αυτή την Πέμπτη αφορμή διαλόγου θα δοθεί από το θέμα: «Η εκδίκηση στο όνομα του Θεού (Οι διατάξεις του Νόμου-ο προφήτης Ηλίας σφάζει τους ιερείς του Βάαλ) ».
Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, εορτή της Αγίας Αικατερίνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα ιερουργήσει στην ενορία των Κανακάδων.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα ιερουργήσει εις την ενορία των Σιναράδων, ενώ το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα συνεχίσει τα Εσπερινά Κηρύγματα του, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Θέμα των φετινών Ομιλιών του Σεβασμιωτάτου είναι:«Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως