Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (07/11/2011)

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, άγει των ονομαστηρίων του την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, εορτή του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως. Λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται ο λαός μας ο Σεβασμιώτατος αποφάσισε να κρατήσει μόνο το εκκλησιαστικό μέρος της εορτής και να μη δεχθεί επισκέψεις στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, ενώ δεν θα παραθέσει επίσημο γεύμα για την εορτή του στους φορείς του τόπου. Αντί δώρων ο Σεβασμιώτατος παρακαλεί όσους το επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως, από το οποίο βοηθιούνται αυτή τη στιγμή 90 οικογένειες σε μηνιαία βάση. Το ίδιο θα κάνει και εκείνος, προσφέροντας το αντίτιμο του επισήμου γεύματος σε τρόφιμα στο Παντοπωλείο.

Το πρόγραμμα των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων θα έχει ως εξής:

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011, 6 το απόγευμα εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, 7.30-11 το πρωί Όρθρος και θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ο οποίος θα τελέσει και την χειροτονία σε διάκονο του εγγάμου κ. Ιωάννη Σαλβάνου, πατέρα τριών παιδιών.


ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις για το Πρωτοκύριακο, ημέρα ανάμνησης της θαυματουργικής διάσωσης της νήσου από την πανώλη, την οποία έκανε ο Πολιούχος και προστάτης του Νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, επίσκοπος Τριμυθούντος ο Θαυματουργός, με την παρουσία σύσσωμου του λαού του νησιού, των Αρχών, των επισκεπτών που ήρθαν να προσκυνήσουν τον Άγιο.

Στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νοβοσιμπίρσκ κ. Τύχωνας και θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κανόπου κ. Σπυρίδωνας.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το οποίο μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

Ακολούθησε η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα, παρουσία των Αρχών και πλήθους κόσμου, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, και εν συνεχεία η λιτάνευση αυτού στους δρόμους της πόλεως.

Μετά το πέρας της λιτανεύσεως του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ακολούθησε η εναπόθεση του και πάλι στην μεγάλη ασημένια λάρνακα, εντός του Ι. Βήματος.


ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Ξεκίνησαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το απόγευμα, τα Εσπερινά Κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Των Ομιλιών προηγήθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού. Θέμα των φετινών Ομιλιών του Σεβασμιωτάτου είναι: «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».


Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ


Τη Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011, εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ταξιαρχών στους Αυλιώτες.


«ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ»

 

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), η ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κερκύρας, διοργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή τον Λόγιο Κληρικό και Παιδοψυχίατρο πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Θερμό και θέμα: «Εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη».


Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση ενός νέου περιοδικού που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο ΑΡΜΟΣ με τίτλο «Ψυχής Δρόμοι».


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18 ΚΑΙ ΑΝΩ

Συνεχίζονται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 οι συναντήσεις για φοιτητές, εργαζομένους και νέους επιστήμονες που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2).

Το θέμα του χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ» και προσεγγίζεται υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Αυτή την Πέμπτη αφορμή διαλόγου θα δοθεί από το θέμα: « Μπορώ να δω το Θεό; (Η Θεοφάνεια στο Σινά)».
Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως