Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (09/09/2011)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 6.30 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα χοροστατήσει στο Αρχιερατικό Εσπερινό στην Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Παρασκευής Κυνοπιαστών, ενώ κατά τη διάρκεια του Εσπερινού θα τελέσει την ενθρόνιση της Καθηγουμένης Νυμφοδώρας μοναχής.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα ιερουργήσει στην ενορία της Κασιώπης.

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς και τέλεσης των αγιασμών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, θα τελέσει τον Αγιασμό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας στις 8.30 το πρωί, στο 2ο Γυμνάσιο στις 9 το πρωί και στο 4ο Λύκειο στις 9.30 το πρωί.ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012

Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες,

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει την κοινωνία μας να πορεύεται σ’ ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Δεν είναι μόνο η έξοδος από την οικονομική κρίση που μας προβληματίζει, αλλά, κυρίως, η αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας ως κοινωνία, να πορευθούμε με διαφορετική νοοτροπία και να επιδιώξουμε ένα μέλλον στο οποίο εσείς οι νέοι θα μπορείτε να έχετε ελπίδα ότι θα βρείτε εργασία, ότι θα έχετε την δυνατότητα να χαρείτε αληθινά τις σχέσεις σας με τους άλλους, ότι θα είστε αληθινά ελεύθεροι.

Για να επιτευχθεί όμως αυτή η αλλαγή νοοτροπίας κλειδί είναι το σχολείο και η παιδεία. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι δεν αρκούν οι γνώσεις. Δεν αρκεί να μένουμε στο χρήσιμο η στους καλούς βαθμούς. Χωρίς πνευματικές αξίες δεν καλλιεργούνται προσωπικότητες. Χωρίς κριτική σκέψη, δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Εάν δεν μάθουμε να δίνουμε και όχι μόνο να παίρνουμε, θα συνεχίσει να μας καταπίνει η έγνοια μόνο για τον εαυτό μας, η οποία θα συντηρήσει τα αδιέξοδα στα οποία ζούμε και για τα οποία εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε υπεύθυνοι.

Η Εκκλησία μας ζητά από εσάς μέσα από την παιδεία να αφήσετε τον εαυτό σας να ονειρευτεί ένα μέλλον πιο συλλογικό. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, επειδή περνάμε καλά, όταν πολλοί άλλοι δυσκολεύονται. Δεν αρκεί η μάθηση, εάν δεν συνδυάζεται με την αγάπη για τον συνάνθρωπο και τον αγώνα για ελευθερία από κάθε δέσμευση, είτε από όσους θέλουν η αφήσαμε να ελέγχουν τη ζωή μας, είτε από τα πάθη και τα λάθη μας. Και σ’ αυτόν τον αγώνα η Εκκλησία είναι έτοιμη να συμβάλει οπλίζοντάς σας με την πίστη στο Χριστό, τον Θεό της αγάπης, της θυσίας, αλλά και της ελευθερίας!

Είμαστε κοντά σας! Προσευχόμαστε στο Θεό να σας φωτίζει να προοδεύετε στα μαθήματά σας, αλλά και να γεννήσετε μέσα σας το όνειρο για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ελεύθερο. Καλή κι ευλογημένη σχολική χρονιά και σε εσάς και στους καθηγητές και τους γονείς σας, αλλά και σε όλους όσους αγωνίζονται μαζί σας!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων Πόλεως. Ο Ιερός Ναός αυτός καταστράφηκε κατά τον βομβαρδισμό της Πόλεως το έτος 1943 και αναστηλώθηκε εκ βάθρων από την Ιερά Μητρόπολη. Στον ναό στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιερά Μητροπόλεως με πλήθος αξιόλογων εκθεμάτων.


ΓΕΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Το 9ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011, με θέμα «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως».

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, στο τέλος της οποίας θα τελεσθεί μνημόσυνο για του ιερείς, τους διακόνους και τους μοναχούς που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη. Κατόπιν, θα επακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου με θέμα «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως», του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με θέμα «Η διακονία του λόγου του Θεού στην λατρεία της Εκκλησίας και τα προβλήματά της», του κ. Νικολάου Ξιώνη, καθηγητού Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα « Ο λόγος του Θεού: θεολογία και ηθική» και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού με θέμα «Ο λόγος του Θεού στην κατήχηση και την καθημερινότητα των ανθρώπων». Κατόπιν, οι ιερείς θα συζητήσουν κατά Αρχιερατικές περιφέρειες, ενώ το απόγευμα θα εκδοθεί ψήφισμα με τα πορίσματα του Συνεδρίου.


Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως