Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/06/2011)

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ξεκίνησε την λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, το οποίο αποσκοπεί στην ανακούφιση του προβλήματος της φτώχειας στην πόλη της Κέρκυρας. Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 έγινε η ακολουθία των Εγκαινίων, με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Νεκτάριος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία κάνει πράξη τον λόγο του Χριστού «Επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν». Η Εκκλησία δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητη στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες, να στερούνται των απαραίτητων υλικών για την παρασκευή φαγητού. Γι’ αυτό αποφάσισε να κινητοποιήσει όσους φορείς έχουν ευαισθησία, ώστε από κοινού να δώσουν την δυνατότητα σε όσους έχουν ανάγκη, να αισθάνονται την αλληλεγγύη των πολλών.

Δεν είναι δυνατόν, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση, εξαιτίας των κακών επιλογών, αλλά και της απαξίωσης του ήθους που απεργάστηκαν όλοι εκείνοι που με απρονοησία διακυβέρνησαν όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ιδεολογικά τον τόπο μας, να μας καταστήσει ανάλγητους μπροστά στην αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων. Γι’ αυτό η Εκκλησία βγαίνει μπροστά. Διαμαρτύρεται για την κρίση αξιών, για την οποία κανείς δεν μιλά, αλλά και δίνει μαρτυρία φιλανθρωπίας και αγάπης στην κοινωνία».

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, για την λειτουργία του Παντοπωλείου, ζήτησε την συνδρομή και της Αρχιεπισκοπής των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος, η ανάγκη δεν έχει να κάνει με το δόγμα, αλλά με την αγάπη που όλοι καλούμαστε να δείξουμε. Παράλληλα, ζήτησε την συνεργασία των δύο χριστιανικών αδελφοτήτων που δραστηριοποιούνται και αυτές στον τομέα της φιλανθρωπίας στην Κέρκυρα, της «Απολυτρώσεως», με πρόεδρο τον Πρωτ. Αθανάσιο Κοκκινόπουλο, και της «Αγίας Θεοδώρας», με πρόεδρο την κ. Ελένη Φαγογένη. Με συγκίνηση, ακόμη, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την βοήθεια που προσέφερε στην υλοποίηση του εγχειρήματος η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΛΗΣΙΟΝ, με πρόεδρο τον τέως Νομάρχη της Κέρκυρας κ. Γεώργιο Μαχειμάρη, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση της τοπικής Εκκλησίας. Όλοι αυτοί οι φορείς, με πρωτεργάτρια την Ιερά Μητρόπολη, ίδρυσαν τον Σύλλογο «Σύνδεσμος Αγάπης ο Άγιος Σπυρίδων», προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα το εγχείρημα του Παντοπωλείου, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους εκείνους που εθελοντικά ανέλαβαν την οργάνωση του εγχειρήματος, αλλά και τις κυρίες που ετοίμασαν τα ράφια και εργάστηκαν ώστε όλα να είναι έτοιμα.
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σκούρτης και η Αντιδήμαρχος Κερκυραίων κ. Βλάσση.

Ήδη πολλοί Κερκυραίοι έσπευσαν να ενισχύσουν το Παντοπωλείο με τρόφιμα, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στην Ιερά Μητρόπολη ή στον υπεύθυνο του Παντοπωλείου Πρωτ. Σπυρίδωνα Μάνδυλα, στο τηλέφωνο 2661037008. Το Παντοπωλείο λειτουργεί κάθε Τρίτη 10-12 το πρωί και κάθε Τετάρτη 6-8 το απόγευμα και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Αγίων Αποστόλων 3-5. Για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν βοήθεια, μπορούν να απευθύνονται στις Ενορίες τους ή στην Ιερά Μητρόπολη. Τα τρόφιμα διανέμονται δωρεάν.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι στην Κέρκυρα ήδη λειτουργούν με την ευθύνη της Εκκλησίας και τρία δι-ενοριακά συσσίτια στην περιοχή της Μανδρακίνας, στον Ανεμόμυλο και στο Μαντούκι, τα οποία δίδουν περί τις 300 μερίδες καθημερινά.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η σύναξη Πάντων των Αγίων εορτάστηκε και στην Κέρκυρα, καθότι σε αρκετές περιοχές του νησιού υπάρχουν ναοί που τιμώνται εις πάντας τους Αγίους.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στην Κέρκυρα, επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ναός των Αγίων Πάντων πόλεως, ο οποίος χτίστηκε το 1680 και ανήκε στο καθεστώς των συναδελφικών ναών, καθώς ιδιοκτήτης του επί πολλά έτη ήταν η αδελφότητα των κρεοπωλών.

Την αγιώνυμο ημέρα Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο οποίος χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον Διάκονο π. Σπυρίδωνα Τριαντάφυλλο, έγγαμο, πτυχιούχο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς. Σε προσφώνησή του προς τον νεοχειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος του επεσήμανε ότι αναλαμβάνει τον σταυρό της ιερωσύνης σε μία εποχή κατασυκοφάντησης της Εκκλησίας από όλους εκείνους που οδήγησαν την πατρίδα μας σε κατάρρευση, από αυτούς που αμφισβητούν τον Θεό και την παρουσία της πίστης στη ζωή του λαού μας.
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

«Καλείσαι, όπως και όλοι μας, να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή στο λαό μας, με αυταπάρνηση, με πνεύμα δυνάμεως και όχι δειλίας και ήθος ομολογίας», είπε ο Σεβασμιώτατος και στη συνέχεια ενημέρωσε το πλήθος που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για το γεγονός ότι η Εκκλησία η οποία προσέφερε στην Ελλάδα το 96 % της περιουσίας της για να αντιμετωπίσει το κράτος και η κοινωνία τις ανάγκες τους, σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να διορίζει ιερείς, με το πρόσχημα της χρεωκοπίας. Και όχι μόνο αυτό. Τολμούν μερικοί να ισχυρίζονται ότι πρέπει η Εκκλησία να μην έχει ούτε το υπόλοιπο 4% της περιουσίας της με το οποίο συντηρεί εκατοντάδες ιδρύματα και διαφυλάσσονται τα πατροπαράδοτα του λαού μας, ενώ στηρίζονται πολλές οικογένειες, παρότι η φορολόγηση της είναι επαχθής. Η Εκκλησία που δεν χρεωκόπησε, αλλά διαχειρίστηκε με σύνεση ό,τι ο λαός και όχι η πολιτεία, της προσέφερε. «Αρκετά με την συκοφάντηση της Εκκλησίας. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απελπισία που μας προκαλούν όλοι αυτοί που ο λαός τους εμπιστεύτηκε την διαχείριση της πολιτείας. Η Εκκλησία θα συνεχίσει να δίνει την μαρτυρία της αγιότητας, της αλληλεγγύης, της αγάπης για το Θεό και τον άνθρωπο, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος

Πανηγύρεις τελέστηκαν και στους ναούς των Αγίων Πάντων στα Γουβιά, στο Νησάκι, στον Άγιο Προκόπιο, στην Στρογγυλή, στους Αγίους Δούλους και αλλού.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ικανοποιώντας την επιθυμία των κατοίκων της ενορίας του Νεοχωρακίου Αργυράδων, τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής κατά την εκκλησιαστική τάξη και στη συνέχεια ιερούργησε στον εγκαινιασμένο Ιερό Ναό.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ανακοινώνεται ότι λειτουργούν και φέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων στην Κασσιώπη. Μέσα σε μία πανέμορφη περιοχή τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν όμορφα λίγες ημέρες, μαθαίνοντας παράλληλα να ζουν κοινωνικά και χριστιανικά. Ειδικότερα, φέτος θα λειτουργήσουν οι εξής τέσσερεις κατασκηνωτικές περίοδοι:

1η Περίοδος: 27 Ιουνίου - 6 Ιουλίου (Κορίτσια από την δευτέρα έως και την πέμπτη Δημοτικού).

2η Περίοδος: 6-14 Ιουλίου (Αγόρια από την δευτέρα έως και την πέμπτη Δημοτικού).

3η Περίοδος: 14 Ιουλίου-21 Ιουλίου (Αγόρια έκτης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου)

4η Περίοδος: 21-1 Αυγούστου (Κορίτσια έκτης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου)

Για τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες 18-35 ετών θα διεξαχθεί φέτος εκδρομή στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη από τις 17 έως τις 23 Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.
Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως