Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (20/04/2011)

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΩ ΑΓΙΩ ΠΑΣΧΑ 2011

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Μηδείς θρηνείτω πενίαν. εφάνη γαρ η κοινή βασιλεία» (Κατηχητικός λόγος Αγίου Ιωάννου του Χρυστοστόμου). Ζούμε σε μία εποχή μεγάλης κρίσεως, στην οποία η φτώχεια του κόσμου και των ανθρώπων ολοένα αυξάνεται. Και δεν είναι μόνο η υλική, αυτή που έχει ως αιτίες της την οικονομική κρίση, τις αποτυχημένες επιλογές μας, την αμαρτία και την διαφθορά. Η φτώχεια σήμερα είναι κυρίως πνευματική. Έχει να κάνει με την απουσία του Θεού από τη ζωή μας και με την άρνησή μας να δούμε στην πίστη κάτι περισσότερο από μία παράδοση που είναι αρκετή για να μας ξεκουράζει, αλλά δεν την θέλουμε να αλλάζει, να μεταμορφώνει τη ζωή μας. Έχει να κάνει με την αδιαφορία μας να κρίνουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, τα όσα ο πολιτισμός μας μας προσφέρει, που αναστέλλουν, αλλά δεν νικούν τον θάνατο στην ζωή μας. Έχει να κάνει με την άρνησή μας να κρίνουμε τον εαυτό μας, να δούμε τι μας χωρίζει αληθινά από τον συνάνθρωπό μας, τι μας κάνει να δικαιολογούμε τα πάθη μας, να παραμένουμε ευχαριστημένοι στον δικό μας κόσμο και στον δικό μας τρόπο ζωής, ενώ βλέπουμε ότι η πνευματική φτώχεια θα οδηγήσει το σύνολο της κοινωνίας, άρα και εμάς, σε κατάρρευση.

«Νυν κρίσις εστί του κόσμου τούτου, νυν ο άρχων του κόσμου τούτου εκβληθήσεται έξω», μας είπε ο Κύριός μας λίγο πριν το Πάθος του (Ιωάν. 12, 31). Κρίθηκε και κρίνεται συνεχώς η δαιμονική μας προσήλωση στα αγαθά και στην ύλη. Κρίνεται ο εγκλωβισμός της ζωής μας στο σήμερα, στην αγωνία για την επιβίωση, στην υποταγή στον κόσμο της τηλεοράσεως, στην αδιαφορία μας να υπερβούμε την μοναξιά μας και να συναντήσουμε τον συνάνθρωπό μας, στο ότι αφήνουμε τα παιδιά μας χωρίς καθοδήγηση και αξίες, στο ότι διαλύουμε τις οικογένειες χάριν του εγωισμού και της φιληδονίας, στο ότι οι ψυχές μας υποτάσσονται στους πειρασμούς της παντογνωσίας και της ψεύτικης ευτυχίας. Ας μην θρηνούμε όμως. Υπάρχει ελπίδα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον Αναστημένο Κύριό μας, ο Οποίος μας φωτίζει γνήσια στη ζωή της Εκκλησίας και αίρει την φτώχεια, φέρνοντάς μας τον αληθινό πλούτο της δικής Του παρουσίας, η οποία νικά κάθε θάνατο.

Η Εκκλησία μας, προβάλλοντας και ζώντας τον Αναστημένο Χριστό, μας υπενθυμίζει ότι η Ανάσταση είναι και δική μας και μας καλεί να μην θρηνούμε για την φτώχεια που υπάρχει γύρω μας και στις καρδιές μας, διότι φανερώθηκε η βασιλεία του Θεού, η οποία χωρά όλους μας. Μέσα από τον Πανάγιο Τάφο ανέτειλε η συγγνώμη που παρέχει ο Θεός στον καθέναν μας για το ότι επιλέξαμε να είμαστε φτωχοί μακριά Του και παραδοθήκαμε στον θάνατο του υλικού πλούτου και της αμαρτίας. Ανέτειλαν και οι τρόποι εκείνοι με τους οποίους η βασιλεία Του μπορεί να μεταμορφώσει την δική μας ζωή. Είναι η αγάπη που γίνεται προσευχή και συγχώρεση για τον συνάνθρωπό μας. Είναι η δικαιοσύνη, που γίνεται προσφορά του περισσεύματος η του υστερήματός μας, όχι μόνο του υλικού αλλά και της διαθέσεως της ψυχής μας. Είναι η ασκητικότητα, που γίνεται ο Σταυρός της νεκρώσεως των παθών και της εκζητήσεως της αρετής, η οποία δυστυχώς περιφρονείται στη ζωή μας.

Ας θυμηθούμε λοιπόν και πάλι ότι η Ανάσταση δεν περιορίζεται μόνο στον λόγο των χειλέων μας η στα εορταστικά έθιμα, αλλά δίδει τον πνευματικό πλούτο σε όποιον την ζήσει εντός του. Και μόνο εάν επενδύσουμε σε αυτόν τον πλούτο τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, θα μπορέσουμε να αποδιώξουμε κάθε κρίση στον τόπο και στην κοινωνία μας, να ξαναβρούμε γνήσια χαρά και νόημα στα έργα της ζωής μας.

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα σε όλες και όλους σας! Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη!

Ευχέτης σας προς τον Αναστάντα Κύριό μας,

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ & Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ

†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΕκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Μητροπόλεως