Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2011

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (28/01/2011)


Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010.
1.252.000 € ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟ 2010

Σε κληρικολαϊκή σύναξη που έγινε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 24 Ιανουαρίου 2011 στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος παρουσίασε στους ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια, καθώς και στα μέλη των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων που παρέλαβαν και τους διορισμούς τους για την τριετία 2011- 2013, τον οικονομικό απολογισμό της τοπικής Εκκλησίας για το 2010.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Εκκλησία διαχειρίζεται με διαφάνεια τα χρήματα των ανθρώπων και ότι μπορεί το κάθε μέλος της να καυχάται εν Κυρίω διότι το έργο της είναι μεγάλο, τόσο στον φιλανθρωπικό όσο και στον κοινωνικό τομέα. Ο αναλυτικός απολογισμός θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Διαδίκτυο, καθώς και στον τοπικό τύπο.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα της Ιεράς Μητροπόλεως ήταν 925.221,20 €, ενώ τα έξοδα 785.173,48 €. Από την χρήση του 2009 είχαν περισσέψει 184.794 €, οπότε το συνολικό πλεόνασμα του έτους 2010, το οποίο μεταφέρθηκε προς νέα χρήση το 2011 είναι 324.842, 33 €. Τα περισσότερα από αυτά θα διατεθούν τα περισσότερα για την ολοκλήρωση της επισκευής του Επισκοπείου στα Μουράγια.

Για την φιλανθρωπία διετέθησαν συνολικά 127.500 € από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο προς αναξιοπαθούντες, φοιτητές, απόρους, φυλακισμένους και άλλες περιπτώσεις, ενώ 1.007.741, 20 € ήταν τα έξοδα λειτουργίας του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων , «Η Πλατυτέρα», στο οποίο διαμένουν 65 ηλικιωμένοι άνθρωποι και συντηρούνται 35 οικογένειες εργαζομένων.

45.789 € ήταν τα έξοδα λειτουργίας του σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

60.000 € ήταν τα όσα δόθηκαν από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος σε 20 πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και σε άλλους εμπερίστατους ανθρώπους.

Τέλος, 19.000 € δαπανήθηκαν από τα δύο συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως στην Μανδρακίνα και τον Ανεμόμυλο, στα οποία σιτίζονται καθημερινά περί τους 200 ανθρώπους.

Ο ¨Έρανος της Αγάπης 2010 συγκέντρωσε το ποσό των 68.594 €, από τα οποία 32.000 € θα διανεμηθούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω των Ενοριών σε αναξιοπαθούντες και τα υπόλοιπα 36.000 € μέσω του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε, τέλος, τους εθελοντές του εράνου, αλλά και τον κερκυραϊκό λαό που σε μια δύσκολη περίοδο εμπιστεύεται την Εκκλησία για το μεγάλο έργο της φιλανθρωπίας, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς.


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως(Ακαδημίας 2), πραγματοποιήθηκε το έβδομο φροντιστηριακό μάθημα του Φροντιστηρίου Στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας με θέμα «Χριστιανική Ηθική 7. Πόνος, θλίψη, δοκιμασία», με εισηγητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Λινοσπόρη Ιεροκήρυκα, εν συνεχεία έγινε υποδειγματικό μάθημα για τον Πόνο και την αρρώστια για παιδιά Δημοτικού από την Διακόνισσα Αντωνία Μάνδυλα-Τριανταφύλλου, εκπαιδευτικό. Των εισηγήσεων ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.


Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), εκδήλωση της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας, η οποία περιελάμβανε την κοπή της πίττας για το νέο έτος και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο. Εν συνεχεία η Πρόεδρος κα Ειρήνη Μαλαχά έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων του 2011.


ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου το πρωί, διοργανώθηκε Ιερατική Σύναξη των αρχιερατικών περιοχών Κορισσίων και Λευκιμμαίων στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Περιβολίου, με συντονιστή των Ιεροκύρηκα της περιοχής Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Λινοσπόρη και ομιλητή τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ιερέας και σύγχρονη πραγματικότητα». Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεχίστηκαν οι συναντήσεις των Σχολών Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου το απόγευμα.

Στην πόλη της Κέρκυρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), με εισηγητική ομιλία από την κα Αναστασία Λίβερη-Καντερέ, Προΐσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων , με θέμα: «Ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια». Προηγήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκταρίου..

Στην Νότια Κέρκυρα, στον Πετριτή και στη Λευκίμμη στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Αγίου Αρσενίου Λευκίμμης. Ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας -Φιλόλογος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Ο διάλογος στη ζωή της οικογένειας». Προηγήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας.


ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υ. Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου και των μαθητών του Νησιού μας.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2011

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,

Καθώς εορτάζουμε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών μέσα σε μία περίοδο μεγάλης κρίσεως, τόσο οικονομικής, όσο, κυρίως, ηθικής και πνευματικής, η Εκκλησία και το σχολείο καλούμαστε να δούμε τι έχει φταίξει και η κοινωνία μας έχει οδηγηθεί σ’ αυτή την δύσκολη κατάσταση. Κι εδώ μπορούμε να αντλήσουμε μηνύματα από τη ζωή και το έργο των τριών μεγάλων διδασκάλων της πίστεώς μας, τους οποίους, εάν μιμηθούμε, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα διαφορετικό μέλλον.

Από τον Μέγα Βασίλειο μπορούμε να κρατήσουμε την αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο, που τον έκανε να χτίσει την Βασιλειάδα και να εργάζεται ο ίδιος ως ιατρός, προσφέροντας υπηρεσίες στους αρρώστους του ιδρύματος. Από τον Άγιο Γρηγόριο την ασκητική ζωή του, που τον έκανε να μην κρατά για τον εαυτό του τίποτα, ακόμη και τον θρόνο του Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, από τον οποίο παραιτήθηκε γιατί κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν αναστάτωση τόσο στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία, επειδή ο Άγιος δεν έκανε αυτό που εκείνοι επιθυμούσαν. Από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την αγάπη του για την αλήθεια που τον έκανε να οδηγεί τους ανθρώπους στη σχέση με τον Χριστό, αλλά και να μην φοβάται κανέναν, ούτε ακόμη και τον αυτοκράτορα.

Αν δούμε την κρίση της εποχής μας, θα διαπιστώσουμε ότι οι κύριες αιτίες που την προκάλεσαν είναι η απουσία της αγάπης για το Θεό και τον συνάνθρωπο, που είχε ως αποτέλεσμα να νοιαζόμαστε όλοι μόνο για τον εαυτό μας και να μην μας ενδιαφέρει το σύνολο. Αυτό οδήγησε στην απάρνηση της λιτής ζωής και την υιοθέτηση ενός τρόπου, ο οποίος έκανε τα υλικά αγαθά και την αμαρτία την κύρια επιδίωξη της ζωής μας. Έτσι, όποιος είχε την δύναμη να πλουτήσει, ακόμη και παραβιάζοντας τους ηθικούς κανόνες, το έκανε, χωρίς να λογαριάζει τι παράδειγμα έδινε για τους υπολοίπους. Τέλος, η κοινωνία μας δεν προσπάθησε να αναπτυχθεί στηριγμένη στην αλήθεια που δίνει η πίστη στο Θεό άλλά και η όποια γνώση που βοηθά τον άνθρωπο να καταλάβει τι τον οδηγεί στην πρόοδο, αλλά στον εύκολο πλουτισμό που γέννησε την ψεύτικη αίσθηση ότι μόνο με το χρήμα μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ας ξανασπουδάσουμε λοιπόν το πρότυπο των Τριών Ιεραρχών και μέσα από το σχολείο ας ζητήσουμε, εκτός από τις γνώσεις, να μάθουμε τι είναι η αγάπη και πως μπορούμε να την ζήσουμε, ότι χρειάζεται να παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, εάν αυτό είναι προς όφελος των πολλών, και ότι το αληθινό είναι που μας καταξιώνει ως ανθρώπους. Στην Εκκλησία βιώνουμε αυτό το πρότυπο μέσα από τη ζωή των Αγίων μας. Ας το επιλέξουμε ο καθένας μας, μικρότερος και μεγαλύτερος και στην δική του ζωή.

Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους και όλες!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει εις το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος όπου θα τελέσει Αρχιερατικό μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, με την ευκαιρία συμπληρώσεως τριών ετών εκ της εκδημίας αυτού.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων διοργανώνει εόρτια εκδήλωση την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα και ώρα 6 το απόγευμα, με την ευκαιρία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, προστατών της παιδείας και των Γραμμάτων.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ», επίσημος ομιλητής θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά Βοιωτίας, λόγιος, συγγραφέας, ο οποίος υπηρέτησε και στην Κέρκυρα, με θέμα: «Μία πρόταση παιδείας μέσα από τη ζωή των Αγίων». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει καλλιτεχνικά η νεανική μπάντα της Φιλαρμονικής ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, υπό την διεύθυνση του κ. Χαραλάμπους Μακρή.
Εκ του Γραφείου Τύπου