Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01/10/2008)

Κέρκυρα, 1 Οκτωβρίου 2008
ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008, η οποία είναι αφιερωμένη από την τοπική μας Εκκλησία στο νεανικό έργο, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων και Νεανικών Συντροφιών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεώς Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, αφού προηγουμένως με το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Αγιασμός και θα διαβαστεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Αγαπητοί μου πατέρες, γονείς, παιδιά,

Η συζήτηση που έγινε τελευταία για το μάθημα των Θρησκευτικών, για το αν θα καταργηεθεί, θα γίνει προεραιτεικό η αν θα αλλάξει κι άλλο, μας υποχρεώνει να δούμε πόση σημασία έχει για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας το θέμα της κατηχήσεώς μας. Και είναι η κατήχηση, η γνώση δηλαδή, η αποδοχή και η βίωση των αληθειών της πίστεώς μας, απαραίτητη για όλους μας, μεγαλύτερους και μικρότερους.
Η κατήχηση είναι, μαζί με την λατρεία του Θεού, η ουσία της αποστολής της Εκκλησίας στον κόσμο. Η κατήχηση είναι έργο ζωής για την Εκκλησία. Μπορεί η Πολιτεία να διατηρεί ακόμη το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, όμως αυτό δεν είναι κατήχηση, αλλά ενημέρωση για την χριστιανική πίστη και διδασκαλία. Εμείς κατηχούμε, το οποίο σημαίνει ότι διδάσκουμε στα παιδιά αυτά τα οποία πιστεύουμε και ζούμε, μέσα από την παράδοσή μας, τα κείμενα της Αγίας Γραφής, τη ζωή των Αγίων και των Πατέρων μας, συνεχίζοντας την Ιστορία της Εκκλησίας μας και γεννώντας πιστούς που είναι εν επιγνώσει ορθόδοξοι.
Γι’ αυτό και σήμερα ξεκινούμε και πάλι την κατηχητική μας προσπάθεια στις Ενορίες μας. Δεν μας φοβίζει να είναι λίγοι η πολλοί αυτοί που συμμετέχουν. Μας στενοχωρεί μόνο η αδιαφορία και η προκατάληψη. Εμείς προσευχόμαστε, μιλούμε για το Θεό, ενισχύουμε κάθε ιεραποστολική προσπάθεια και παρακαλούμε τους γονείς να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στην Εκκλησία. Το κοσμικό πνεύμα μισεί την πίστη, μισεί την οικογένεια, μισεί τις αξίες και το ήθος της παραδόσεώς μας. Εμείς ας μην απογοητευτούμε, αλλά να δηλώσουμε παρόντες στο κάλεσμα της Εκκλησίας μας.
Κι εσείς, αγαπητά μου παιδιά, ελάτε στο Χριστό, μάθετε για την πίστη, ζήστε μέσα στον κόσμο και την πραγματικότητα, αλλά φέρτε σ’ αυτόν τον κόσμο την χαρά και το Φως που ο Χριστός μας προσφέρει. Η Εκκλησία είναι η μεγάλη οικογένειά σας. Σας θέλει κοντά της και σας ανοίγει την αγκαλιά της. Ελάτε και θα δείτε! Αυτός είναι ο λόγος του Χριστού μας. Αυτό είναι και το δικό μας μήνυμα!
Καλή ιεραποστολική και κατηχητική χρονιά!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Με γνώμονα την επιμόρφωση των στελεχών που διακονούν εθελοντικά στον ευαίσθητο τομέα της διαπαιδαγωγήσεως των νέων μας λειτουργεί και εφέτος το Φροντιστήριο Στελεχών και υποψηφίων κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως. για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η επίσημη έναρξη των συναντήσεων θα γίνει την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 6 το απόγευμα, στο ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο με την τέλεση του Αγιασμού και επίδοση διοριστηρίων.
Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο φροντιστηριακό μάθημα «Βιβλική Κατήχηση. 1. Παλαιά Διαθήκη: Δημιουργία του Κόσμου», με εισηγητή τον Πρωτ. Ιωάννη Σκούλικα, και θα ακολουθήσει Υποδειγματικό Μάθημα για την Δημιουργία για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου από τον Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό.
Τα μαθήματα του Φροντιστηρίου και φέτος θα περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα, για περαιτέρω κατάρτιση στις μεθόδους και το περιεχόμενο της κατήχησης.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη στην Αθήνα, όπου λαμβάνει μέρος στις εργασίες της τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την 1η έως τις 4 Οκτωβρίου 2008.
Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου 2008 ο Σεβασμιώτατος θα λάβει μέρος στην υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που έρχονται από την Εκκλησία της Ρωσίας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου κ. Νικολάου. Το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου 2008 θα λάβει μέρος στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στην Παλλήνη, με την ευκαιρία του ερχομού των λειψάνων.
Την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 6 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει τον Αγιασμό για την έναρξη λειτουργίας του Φροντιστηρίου Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως στο ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2), ενώ το πρωί της Τρίτης 7 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου Κέρκυρας.

ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ»

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει την επαναλειτουργία της ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ». Από 1ης Οκτωβρίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ιόνιος Ακαδημία), το οποίο επισκευάσθηκε και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, θα λειτουργήσουν τμήματα της σχολής που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και είναι και για άνδρες και για γυναίκες. Οι μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται τόσο την Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση όσο και την ντόπια, αλλά και στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα έχει την παροχής αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων, οι κάτοχοι των οποίων θα μπορούν να διδάξουν σε Ωδεία και άλλες σχολές, όπως επίσης και να αναλάβουν ιεροψάλτες ή χοράρχες σε ναούς. Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και ώρες 9-1 το πρωί. Η σπουδή της εκκλησιαστικής μας μουσικής αποτελεί ευκαιρία πνευματικής και εσωτερικής καλλιέργειας για τον καθέναν μας, όπως επίσης διασώζει αξίες, ιδανικά και την εθνική και τοπική μας ταυτότητα.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας, συνεχίζει για έκτη χρονιά την λειτουργία συνάξεως για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους Αποφοίτους Λυκείου. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) και η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008. Το θέμα της χειμερινού Εξαμήνου είναι ΕΚΚΛΗΣΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ και θα προσεγγισθεί υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Στα πλαίσια της Ρωσικής Εβδομάδας η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Μόσχας και της Αστρονομικής Εταιρίας Κέρκυρας, διοργανώνει ειδική εκδήλωση την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», με την συμμετοχή των Ρώσων Αστροναυτών Σεργκέι Γκριγκάλιεφ και Αντρέι Λαβέϊκιν, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο διάστημα αρκετές φορές, σε ρωσικούς διαστημικούς σταθμούς. Οι Ρώσοι αστροναύτες θα δείξουν έγχρωμες διαφάνειες από το διάστημα και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία ξεχωριστή ευκαιρία τόσο για τους μεγαλυτέρους όσο και για τους νεωτέρους, για να μοιραστούν τις μοναδικές εμπειρίες ανθρώπων που βγήκαν από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Εκ του Γραφείου Τύπου