html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (21/12/2010)


Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 έγινε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» η χριστουγεννιάτικη γιορτή των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η γιορτή είχε ως γενικό θέμα: «Χριστούγεννα: από την κρίση στην ελπίδα». Με θεατρικά δρώμενα, πολυμέσα, τραγούδια και με στοιχεία από την υμνογραφία της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, οι νέοι από τις ενορίες Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου, Αγίων Πάντων πόλεως, Ελεούσης Ποταμού, Αγίας Σοφίας Πόλεως, Υπεραγίας Θεοτόκου Κοινοπιαστών, Αγίας Κυριακής Χρυσηίδος περιέγραψαν τα αδιέξοδα της εποχής μας, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που η κρίση δημιουργεί και κατέδειξαν τον Γεννηθέντα Κύριο ως την μοναδική ελπίδα του κόσμου και του καθενός ανθρώπου. Η πίστη δίνει ασφάλεια, η πίστη δίνει νόημα και η Εκκλησία συνδράμει τον άνθρωπο υλικά και πνευματικά. Κάνει τον καθέναν μας να είναι έτοιμος να προσφέρει από το περίσσευμα ή το υστέρημά του , αλλά ταυτόχρονα, καταθέτει την πρόταση και το βίωμα της σωτηρίας του κόσμου, γιατί δεν αρκεί η υλική ανακούφιση, εάν δεν υπάρχει και πνευματική αναγέννηση.

Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα που συνόψισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, σε σύντομη παρέμβασή του, ζητώντας από όσους κατέκλυσαν το αμφιθέατρο να συσπειρωθούν γύρω από την Εκκλησία και να μην αποκάμουν στις δύσκολες περιστάσεις. «Η Εκκλησία», είπε ο Σεβασμιώτατος, «στηρίζεται στους νέους και εργάζεται μ’ αυτούς. Έτσι, αποδέχεται τους προβληματισμούς τους και καταξιώνει τη ζωή τους προσφέροντάς του τον Χριστό. Ο Χριστός είναι το μήνυμα της σωτηρίας και της ελπίδας», επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.

Την εκδήλωση άνοιξε με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα η χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη, ενώ την γιορτή παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, και ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννης.


«ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ»

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριου, αλλά και πλήθους κληρικών και λαϊκών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του Κλάους Κένεθ: «Χιλιάδες μίλια προς τον τόπο της καρδιάς: από το σκοτάδι του μίσους στον Γέροντα Σωφρόνιο», στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2).

Το βιβλίο περιγράφει την συγκλονιστική επιστροφή στην Ορθοδοξία του συγγραφέα που είναι Γερμανός στην καταγωγή και οποίος δοκίμασε να βρει την αλήθεια σε πολλές θρησκείες, περιπλανώμενος στον κόσμο. Μετά την αποδοχή της ορθόδοξης πίστης έχει θέσει ως στόχο της ζωής του να ενημερώσει κι άλλους ανθρώπους για το που βρίσκεται η Αλήθεια. Στην εκδήλωση μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, τον οποίο παρουσίασε ο Πρωτ. Ευάγγελος Κούτρας, υπεύθυνος του Γραφείου επί των Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ ο συγγραφέας θα δέχθηκε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούρργησε στον Ιερό Ναό Υ. Θ. Οδηγητρίας Λευκίμμης, όπου κατά την Θεία Λειτουργία τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Φίλιππου Κοτινά.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΩΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου το πρωί στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Παναγία η Οδηγήτρια» Λευκίμμης οι νέοι των ενοριών της περιοχής παρουσίασαν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους.

Στην εορτή παραβρέθηκε και ομιλήσει επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.


ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

· Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010, εορτή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στην εορτάζουσα ενορία των Λιαπάδων.

· Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010 στις 5 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος θα τελεστεί ο Εσπερινός των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.

· Την Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010, εορτή των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

· Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριος θα τελέσει την πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Ι. Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, αναβιώνοντας το αρχαίο χριστιανικό ήθος.

· Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει εις τον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Σκριπερού, όπου κατά την Θεία Λειτουργία θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του κ. Νικολάου Μοναστηριώτη, έγγαμου και πατέρα ενός τέκνου.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος, εν όψει των Χριστουγέννων, επικεφαλής κλιμακίου της Ιεράς μας Μητρόπολης, θα επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας το Ψυχιατρείο, το Δημοτικό Γηροκομείο, το Γηροκομείο των Καθολικών, την Πολυκλινική μεταφέροντας τις ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας αλλά και γλυκίσματα σε όλους τους περιθαλπόμενους, ενώ το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ι. Μητροπόλεως «Η Πλατυτέρα» και το ΝΑΣΚΕ θα το επισκεφθεί το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2010

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ» (Λουκ. 2, 11)! Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα το οποίο έφερε ο Άγγελος στους ποιμένες της Ιουδαίας γεμίζει την καρδιά μας ελπίδα και την παρηγορεί σε μία εποχή κρίσεως, κοπώσεως από το πλήθος των κακών ειδήσεων, απογοητεύσεως από την αποτυχία μας να ευτυχήσουμε στηριγμένοι στα υλικά αγαθά. Ο Χριστός «εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λαβών». Χωρίς να αφήσει την θεότητά Του, δέχθηκε να γίνει και άνθρωπος, καθώς προσέλαβε την φύση μας «ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως και αχωρίστως». Αυτά τα τέσσερα επιρρήματα, τα οποία κατέγραψαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας στην Τετάρτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στην Χαλκηδόνα της Μικράς Ασίας το 451 μ. Χ., αναδεικνύουν το μεγάλο αυτό μυστήριο και μας δείχνουν πως μπορεί να δώσει νόημα και στην δική μας ζωή.

«Ασυγχύτως» η ενσάρκωση. Ο Χριστός δεν έχασε την ταυτότητά του, είχε πάντοτε επίγνωση του ποιός είναι και ποιά ήταν η αποστολή Του. Ήταν άνθρωπος κατά πάντα τέλειος. Υφίστατο τα λεγόμενα «αδιάβλητα πάθη». Πεινούσε. Διψούσε. Κουραζόταν. Είχε συναισθήματα. Χαιρόταν με την χαρά των άλλων και λυπόταν με την λύπη τους. Όμως δεν έπαψε να είναι και Θεός τέλειος. Κανείς δεν μπόρεσε να τον κατηγορήσει για αμαρτία, να του προσάψει ότι βρέθηκε δόλος στο στόμα του (Α’ Πέτρ. 2, 22). Και είχε πάντοτε επίγνωση της αποστολής Του, που ήταν να φανερώσει το όνομα του Θεού Πατρός στους ανθρώπους (Ιωάν. 17, 6), να πιεί το ποτήριον του σταυρού, του πάθους, του θανάτου και να γίνει για τον κάθε άνθρωπο η αρχή της αναστάσεως, δηλαδή της σχέσεως με τον Θεό η οποία δεν γνωρίζει θάνατο και τέλος. Αυτή η επίγνωση τον έκανε να μην υποκύψει στην ανθρώπινη δίψα για ζωή, αλλά να προτιμήσει να δώσει ζωή στον άνθρωπο δια του δικού Του θανάτου.

«Ατρέπτως» η ενσάρκωση. Στο πρόσωπο του Χριστού δεν μεταβλήθηκε η θεία Του φύση, δεν χάθηκε, αλλά ενώθηκε με την ανθρώπινη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο Θεάνθρωπος Κύριός μας, δεν είναι ένας σπουδαίος διδάσκαλος, προφήτης, φιλόσοφος, επαναστάτης, αλλά το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Θεός που τιμά την ανθρώπινη φύση τόσο, ώστε να την προσλαμβάνει.

«Αδιαιρέτως» η ενσάρκωση. Στο πρόσωπο του Χριστού δεν διαιρέθηκε, δεν χώρισε ποτέ πια η θεία από την ανθρώπινη φύση. Αυτό σημαίνει ότι ο Χριστός ανέβηκε και εκάθισε «εκ δεξιών του Πατρός» και με την ανθρώπινη φύση, ανεβάζοντας έτσι τον άνθρωπο στον Θεό και δείχνοντας το αληθινό νόημα της ζωής που είναι να μην μένουμε εξαρτημένοι από την θέα αυτού του κόσμου, από τα πάθη και τις κακίες η τις μικρές χαρές της ζωής, αλλά να έχουμε το βλέμμα, την καρδιά και τον νου στραμμένα στον Θεό.

«Αχωρίστως» η ενσάρκωση. Ο Χριστός παρέμεινε ενωμένος και με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, όπως ήταν πριν την ενσάρκωση, αλλά παραμένει ενωμένος και με τον κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί. Είναι παρών στη ζωή μας κάθε φορά που Τον αναζητούμε σε κάθε μικρότερη η μεγαλύτερη δοκιμασία μας. Είναι παρών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κάθε φορά που ζητούμε να κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα Του. Είναι παρών κάθε φορά που δείχνουμε αγάπη στον πλησίον μας, συγχωρώντας, συμπαραστεκόμενοι, παραιτούμενοι από το το «εγώ» μας, όταν νικούμε το φρόνημα της αμαρτίας, της εξαπατήσεως του άλλου, της κακίας έναντί του, της ιδιοτελούς χρήσεώς του. Είναι παρών στην ίδια την ζωή και την ιστορική συνέχεια της Εκκλησίας μας, όχι μόνο ως απλή «παράδοση», αλλά ως βίωμα και στάση ζωής.

Τα τέσσερα αυτά σημεία λοιπόν δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον Χριστό, αλλά και με μας τους ανθρώπους. Καλούμαστε στη ζωή μας να πιστέψουμε τον Χριστό ως Θεάνθρωπο. Να έχουμε επίγνωση ποιός είναι ο σκοπός και η αποστολή στη ζωή μας, που είναι να αναζητούμε τον Χριστό στα πρόσωπα των αδελφών μας, να δίνουμε σ’ αυτούς χαρά με την αγάπη μας, να επιδιώκουμε την ενότητα και την γνήσια κοινωνία τόσο με τον Ίδιο όσο και μεταξύ μας. Και να ανεβαίνουμε πνευματικά, αποτινάσσοντας το σαρκικό φρόνημα που μας κρατά προσκολημμένους στον κόσμο τούτο. Αυτό συνεπάγεται και την δική μας κένωση από τα πάθη, από τον εγωκεντρισμό, από την αδιαφορία για τον Θεό και τον πλησίον.

Ζούμε σε μία εποχή μεγάλης κρίσεως. Για τους πολλούς τα Χριστούγεννα δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσουν πηγή χαράς και ελπίδας, γιατί είναι τόσες πολλές οι δυσκολίες εξαιτίας του εσφαλμένου προσανατολισμού ζωής που είτε επιλέξαμε είτε μας επέβαλαν όλοι εκείνοι που διαχειρίζονται τον πολιτισμό, την οικονομία, τις προτεραιότητες του βίου, ώστε να είναι αδύνατον να παραμείνουμε αυτό που ήμασταν. Ας γίνει όμως η κρίση αυτή αφορμή για αυτοκριτική. Ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων μέχρι σήμερα, ο οποίος στηριζόταν σε περισσότερο στην κατανάλωση και λιγότερο η καθόλου στον Χριστό, απεδείχθη αδιέξοδος. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην Βηθλεέμ της Εκκλησίας, ας απαντήσουμε τον σαρκωθέντα Θεό και ας επιλέξουμε πορεία πνευματικής ανόδου δια των μυστηρίων της Εκκλησίας, δια της αγάπης προς τον κενώσαντα εαυτόν και τον πλησίον, δια της προσευχής και της αποδοχής του θείου θελήματος, που είναι η επιθυμία Του για σωτηρία μας. Για να έχουν τελικά νόημα και ο τρόπος εορτασμού και ο λόγος για τον οποίο εορτάζουμε.

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να δίδει υγεία, φωτισμό και την χάρη Του σε όλους!

Μετά πατρικών ευχών και θερμής εν Κυρίω γεννηθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Εκ του Γραφείου Τύπου
Εκ του Γραφείου Τύπου