html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Κεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (14/12/2010)

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κέρκυρα εόρτασε τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα, με τριήμερες εκδηλώσεις στο Ιερό Προσκύνημα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την παραμονή της εορτής Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 με Παράκληση και ‘Εξοδο του ιερού σκηνώματος, ενώ το απόγευμα τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπσερινός χορστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντιών Νήσων κ. Νεκταρίου.

   
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, ενώ την αγιώνυμο ημέρα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντιών Νήσων κ. Νεκταρίου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Βασίλκοβο, βικάριο Μητροπόλεως Κιέβου κ. Λουκά. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, οπότε και τελέστηκε η Ακολουθία των Μπασμάτων, δηλαδή της επανατοποθέτησης του ιερού λειψάνου στη Λάρνακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος παρέμεινε ανοιχτός επί τριήμερο όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ με υπομονή εκατοντάδες πιστοί περίμεναν για να χαιρετήσουν το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, το οποίο παρέμεινε όρθιο «στην θύρα» του τέμπλου.


ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Συνεχίζεται έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2010 η διεξαγωγή του Εράνου της Αγάπης της Εκκλησίας, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού της έργου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Εράνου της Αγάπης απέστειλε το εξής μήνυμα:


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2010

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σε μία περίοδο μεγάλης κρίσεως, η οποία θυμίζει καταστάσεις παλαιότερων εποχών, η Εκκλησία μας καλείται για μία ακόμη φορά να δώσει την μαρτυρία της. Όλοι μας είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού. Και κανείς από εμάς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος, όταν γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι στερούνται βασικών αγαθών για την ζωή τους.

Ο Μέγας Βασίλειος, σε αντίστοιχη περίοδο τον 4ο αιώνα στην Καισάρεια, προέτρεψε τους φτωχούς χριστιανούς να προσφέρουν από το υστέρημά τους στους φτωχότερους και τους πλουσίους να μοιράσουν ό,τι τους περίσσευε, για να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση της κρίσεως. Οι χριστιανοί είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Η ζωή του ενός συνδέεται με τη ζωή του άλλου και όπου υπάρχει η ανάγκη, η αγάπη προς το Θεό και τον συνάνθρωπο μας καλεί να μοιραστούμε ό,τι είναι απαραίτητο. Η άσκηση της φιλανθρωπίας άλλωστε, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας προς τον πλησίον και της υπακοής μας στον λόγο του Θεού «εφόσον ποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25, 40).

Γι’ αυτό και για μία ακόμη χρονιά η τοπική μας Εκκλησία χτυπά την πόρτα σας, για να ζητήσει την συμπαράστασή σας στα έργα της αγάπης που απευθύνονται όχι μόνο στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες, αλλά σε όλους μας, καθώς αγάπη είναι και η διάδοση του Λόγου του Θεού, η ιεραποστολή η οποία φανερώνει την μαρτυρία του Ευαγγελίου.

Και φέτος, λοιπόν, θα διεξαχθεί ανά Ενορία από τις 14 ως τις 17 Δεκεμβρίου 2010 ο καθιερωμένος Έρανος της Αγάπης. Η κάθε δική σας προσφορά γίνεται έργο αγάπης και ζωής, καθώς αποδεικνύεται και μ’ αυτό τον τρόπο ότι όλοι μας βλέπουμε τον διπλανό μας που έχει ανάγκη, πρωτίστως ως εικόνα Θεού. Ας ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή και όταν το συνεργείο της Ενορίας χτυπήσει την πόρτα μας, ας ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Εκκλησίας μας.

Το περίσσευμα η το υστέρημα της καρδιάς μας ας είναι το καλύτερο δώρο στον

Κύριό μας που έγινε άνθρωπος για μας!
Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Συνεχίζονται την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 οι συναντήσεις που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Τις συναντήσεις πραγματοποιεί για όγδοη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας και αφορά φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης Αποφοίτους Λυκείου.

Το θέμα της χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ» και προσεγγίζεται υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΩΝ

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», στις 6 το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση των νέων της Μητροπόλεώς μας για τα Χριστούγεννα, με θέμα: «Χριστούγεννα: Από την κρίση στην ελπίδα».

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν παιδιά και νέοι από ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, θα βοηθήσει όλους, όσους παραβρεθούν, να συνειδητοποιήσουν πτυχές της μεγάλης εορτής της πίστεώς μας μέσα από την νεανική όψη.

Επίκαιρα θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος


«ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:
ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ»

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ» διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κλάους Κένεθ: «Χιλιάδες μίλια προς τον τόπο της καρδιάς: από το σκοτάδι του μίσους στον Γέροντα Σωφρόνιο», στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 7 το απόγευμα. Το βιβλίο περιγράφει την συγκλονιστική επιστροφή στην Ορθοδοξία του συγγραφέα που είναι Γερμανός στην καταγωγή και οποίος δοκίμασε να βρει την αλήθεια σε πολλές θρησκείες, περιπλανώμενος στον κόσμο. Μετά την αποδοχή της ορθόδοξης πίστης έχει θέσει ως στόχο της ζωής του να ενημερώσει κι άλλους ανθρώπους για το που βρίσκεται η Αλήθεια. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, τον οποίο θα παρουσιάσει ο Πρωτ. Ευάγγελος Κούτρας, υπεύθυνος του Γραφείου επί των Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ ο συγγραφέας θα δεχθεί ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Εκ του Γραφείου Τύπου