html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (10/11/2010)

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις για το Πρωτοκύριακο, ημέρα ανάμνησης της θαυματουργικής διάσωσης της νήσου από την πανώλη, την οποία έκανε ο Πολιούχος και προστάτης του Νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, επίσκοπος Τριμυθούντος ο Θαυματουργός, με την παρουσία σύσσωμου του λαού του νησιού, των Αρχών, των επισκεπτών που ήρθαν να προσκυνήσουν τον Άγιο, αλλά και των προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ. Παύλου και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο επισημαίνοντας ότι οι Άγιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους ο Θεός αναπαύεται και αποτελούν τους οδοδείκτες της πνευματικής μας πορείας. Στην εποχή μας καλούμαστε να στρέφουμε το βλέμμα μας σ' αυτούς, για να αλλάξουν οι προτεραιότητές μας και να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τα προβλήματά μας.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο κατά το οποίο μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Ό Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος είναι η απτή απόδειξη πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος σε σχέση με το Θεό, δηλαδή να ενωθεί μαζί Του μέσα από τον δρόμο της αγιότητας, μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας. Και η αγιότητα αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πανώλη, τόσο την σωματική που θεράπευσε ο Άγιος, όσο και στην πνευματική που χαρακτηρίζει την εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία καρδιακής επικοινωνίας με το Θεό, τους Αγίους και την Εκκλησία, ενώ το Ευαγγέλιο δεν είναι ο γνώμων της πορρείας του λαού, με αποτέλεσμα το Γένος μας να μην έχει ηγέτες που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για πνευματική ανόρθωση του τόπου.

Ακολούθησε η Παράκληση στον Άγιο Σπυρίδωνα, παρουσία των Αρχών και πλήθους κόσμου, και η έξοδος του ιερού Σκηνώματος του Αγίου από την λάρνακα, και εν συνεχεία η λιτάνευση αυτού στους δρόμους της πόλεως.

Μετά το πέρας της λιτανεύσεως του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος ακολούθησε η εναπόθεση του και πάλι στην μεγάλη ασημένια λάρνακα, εντός του Ι. Βήματος.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ


Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ταξιαρχών στα Δραγωτινά, όπου κατά την Θεία Λειτουργία τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Φιλίππου Κοτινά, εγγάμου και πατέρα δύο παιδιών.


ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, ήγε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων κ. Νεκτάριος. Η Ιερά Μητρόπολις κατήρτισε πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε την παραμονή της εορτής στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

 
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο ομιλητής επεσήμανε το γεγονός ότι ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε μάρτυρας της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο, τόσο με την επισκοπική του διακονία, όσο και με την διδασκαλία και την συγγραφή, που ήταν πλούσια και αποτέλεσε αναβάπτιση του κλήρου και του λαού στην πατερική παράδοση. Η μαρτυρία του Αγίου όμως έγινε και με την πνευματική του στάση έναντι των δοκιμασιών της ζωής του, τόσο με την σιωπή του μπροστά στην συκοφαντία, όσο και με το γεγονός ότι εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του για να δείξει στον κόσμο τι σημαίνει αρετή.

Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ Νεκτάριος, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας.

   
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος μίλησε για το πώ ο Άγιος Νεκτάριος αντιμετώπισε τη κρίση όχι μόνο της εποχής του, αλλά και της ζωής του, έχοντας εμπιστοσύνη στο Θεό, αλλά και διακονώντας με ταπείνωση και αγάπη την Εκκλησία, η οποία αποτέλεσε για τον ίδιο το κέντρο της ζωής του και για την οποία εργάστηκε, ώστε να οδηγηθούν οι άνθρωποι στο αληθινό φως που είναι ο Χριστός, αντιμετωπίζοντας πνευματικά κάθε κρίση και δοκιμασία, κάτι που έχει ιδιαιτέρα αξία και για την εποχή μας. Η Εκκλησία αποτελεί την βάση για να στηριχτεί ο λαός στην κρίση που αντιεμτωπίζει και οι Άγιοι το υπόδειγμά μας.

Και οι δύο ομιλητές, τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κερκύρας να έχει στη ζωή του πλούσια την ευλογία του Αγίου Νεκταρίου και να συνεχίζει να ποιμαίνει εν αγάπη το λαό της Μητροπόλεώς του, αποτελώντας συνεχή μαρτυρία Χριστού στην σύγχρονη εποχή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε θερμά τους Μητροπολίτες, τον κλήρο και τον λαό που κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ναό, αλλά και τις αρχές του τόπου που παρεβρέθησαν στην Θεία Λειτουργία, δοξάζοντας το Θεό για την αγάπη την οποία απολαμβάνει ο ίδιος από όλους και παρακαλώντας για την προσευχή τους για το πρόσωπό του.

Καθόλη την διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές κλήρου, αρχών και πλήθους λαού στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στην περιοχή Πλατυτέρα.

 
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Σεβασμιώτατος αντιλαμβανόμενος την δεινή κοινωνική κατάσταση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως δεν παρέθεσε επίσημο γεύμα και πρότεινε αντί δώρων τα χρήματα να διατεθούν στα συσσίτια απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως, τα οποία καθημερινά ανακουφίζουν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινούν οι συναντήσεις των Σχολών Γονέων στην Νότια Κέρκυρα την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το απόγευμα. Στον Πετριτή και ώρα 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου και στην Λευκίμμη και ώρα 7 στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιερατικής περιφέρειας Λευκίμμης «Παναγία Οδηγήτρια», θα τελέσει αγιασμό και εισηγητική ομιλία ο Υπεύθυνος των Σχολών στη Νότια Κέρκυρα, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Λινοσπόρης, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως με θέμα «Η πρόταση της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων».
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Συνεχίζονται την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου οι συναντήσεις που διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2). Τις συναντήσεις πραγματοποιεί για όγδοη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας και αφορά φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης Αποφοίτους Λυκείου.

Το θέμα της χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ» και προσεγγίζεται υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ξεκινούν από την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 6 το απόγευμα, τα Εσπερινά Κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Των Ομιλιών προηγείται η Ακολουθία του Εσπερινού. Θέμα των φετινών Ομιλιών του Σεβασμιωτάτου είναι: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας: Θεολογία και Πράξη».
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως(Ακαδημίας 2), θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο φροντιστηριακό μάθημα του Φροντιστηρίου Στελεχών της τοπικής μας Εκκλησίας με θέμα «Χριστιανική Ηθική. 4. Ζητήματα Βιοθηκής (ευθανασία, τεχνητή αναπαραγωγή, εκτρώσεις)», με εισηγήτρια την πρεσβυτέρα Ιλιάνα Σκούλικα εκπαιδευτικό, και στη συνέχεια θα γίνει υποδειγματικό μάθημα για ζητήματα βιοηθικής για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου από τον Θεολόγο κ. Στρατή Σημαντήρη.


Εκ του Γραφείου Τύπου