html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (07/10/2010)

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Ι.Σ.Ι. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έχει μεταβή στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδος, όπου λαμβάνει μέρος στις εργασίες της τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από την 4η Οκτωβρίου 2010, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος παρέστη την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 στην Στοά του Βιβλίου, όπου παρουσιάστηκε η τρίτομη συλλογή του συγγραφικού έργου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου που περιλαμβάνει τα εγκύκλια κείμενά που απέστειλε ως Μητροπολίτης Δημητριάδος και αργότερα ως Αθηνών και πάσης Ελλάδος.


Η ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, αναχώρησε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου από την Μόσχα για την Αγία Πετρούπολη.

Να σημειωθεί, ότι την δεξιά του Αγίου Σπυρίδωνα μετέφερε στην Ρωσία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος στις 15 Σεπτεμβρίου του 2010.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες πιστοί σχημάτισαν μια ατελείωτη ουρά έξω από το Μοναστήρι του Αγίου Δανιήλ για να ασπαστούν το χέρι του Αγίου μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τέλος, το χέρι του Αγίου Σπυρίδωνα θα παραμείνει στην Αγία Πετρούπολη έως τις 15 Οκτωβρίου.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 θα ιερουργήσει στην ενορία των Βαρυπατάδων.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας, συνεχίζει για όγδοη χρονιά την λειτουργία συνάξεως για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους Αποφοίτους Λυκείου. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) και η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010. Το θέμα της χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ» και θα προσεγγισθεί υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, η οποία είναι αφιερωμένη από την τοπική μας Εκκλησία στο νεανικό έργο, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων και Νεανικών Συντροφιών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεώς Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, αφού προηγουμένως με το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί Αγιασμός και θα διαβαστεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, γονείς, παιδιά,

Με τη χάρη του Θεού ξεκινούν και πάλι οι κατηχητικές συναντήσεις. Σε μία εποχή μεγάλης κρίσεως, όχι μόνο οικονομικής, αλλά κυρίως πνευματικής και ηθικής, όπου οι άνθρωποι αναζητούμε τρόπους για να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη εξ αιτίας των διογκωμένων κοινωνικών προβλημάτων, της ανεργίας και της φτώχειας, των ναρκωτικών και της απαξιώσεως των πάντων, η Εκκλησία αποδεικνύει όχι μόνο στους νέους μας, αλλά και σε όλη την κοινωνία ότι υπάρχει ελπίδα.

Και η ελπίδα βρίσκεται στην σχέση του ανθρώπου με το Χριστό, στην γνώση του θελήματος του Θεού, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Ευαγγέλιο, στην συνάντηση όλων στη ζωή της πίστεως. Γιατί μόνο εκεί ο άνθρωπος μοιράζεται την λύπη του και διπλασιάζει τη χαρά του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη λαϊκή σοφία. Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν άνθρωποι μόνοι τους. Στην Εκκλησία οι πραγματικές ανάγκες του καθενός γίνεται προσπάθεια να ανακουφιστούν από όλους. Στην Εκκλησία συναντούμε το αληθινό νόημα της ζωής, που έχει να κάνει με την πνευματικότητα. Στην Εκκλησία δεν λησμονούμε απλώς την απαισιοδοξία την οποία μας προσφέρει η εποχή μας, αλλά ξαναβρίσκουμε την αληθινή χαρά μέσα στην αγάπη και την λατρεία του Θεού. Και από εκεί ξεκινώντας, μεταφέρουμε αυτό το ήθος στην καθημερινή μας πορεία.

Γι’ αυτό και καλούμε όλους σας, τόσο τους μεγαλυτέρους όσο και τους νεώτερους, να αξιοποιήσουμε κάθε πνευματική ευκαιρία που τόσο η Ιερά Μητρόπολη όσο και η κάθε ενορία προσφέρουν όχι μόνο σε όσους πιστεύουν, αλλά και σε όλους όσους προβληματίζονται και έχουν την διάθεση να γνωρίσουν, ακόμη και αν δεν θελήσουν να αποδεχτούν την αλήθεια του Χριστού.

Αυτό το έργο επιτελεί η κατήχηση στη ζωή της Εκκλησίας. Και αυτό είναι και το μήνυμα φέτος: «Η ελπίδα είναι η Εκκλησία». Ελάτε λοιπόν όλοι, ιδίως εσείς, αγαπητά μου παιδιά, να χαρούμε τον Χριστό που μας ελευθερώνει από τα αδιέξοδα, να γνωρίσουμε τι πιστεύουμε και να συναντήσουμε τον συνάνθρωπο στην ζωή της πίστεως.

Καλή ιεραποστολική και κατηχητική χρονιά!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Με γνώμονα την επιμόρφωση των στελεχών που διακονούν εθελοντικά στον ευαίσθητο τομέα της διαπαιδαγωγήσεως των νέων μας λειτουργεί και εφέτος το Φροντιστήριο Στελεχών και υποψηφίων κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως. για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Η επίσημη έναρξη των συναντήσεων θα γίνει την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριο με την τέλεση του Αγιασμού και επίδοση διοριστηρίων.

Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο φροντιστηριακό μάθημα «Χριστιανική Ηθική. 1. Ηθος και ηθική στην χριστιανική παράδοση», με εισηγητή τον Αδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό δρ. Θεολογίας-Φιλόλογο. Θα ακολουθήσει Υποδειγματικό Μάθημα για την Μεταμόρφωση του Χριστού από την πρεσβυτέρα Μαρία Κυτιλή-Μουτζανού εκπαιδευτικό.

Τα μαθήματα του Φροντιστηρίου και φέτος θα περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα, για περαιτέρω κατάρτιση στις μεθόδους και το περιεχόμενο της κατήχησης.


ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολις λειτουργεί και φέτος στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.

Δημοτικού (ηλικία 6 έως 12 ετών)
Εφήβων – Γυμνασίου, Λυκείου (ηλικίας 13 έως 18 ετών)
Ενηλίκων
Προχωρημένων.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΙΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Η Ιερά Μητρόπολις ανταποκρινόμενη στην επιθυμία πολλών συμπολιτών μας, διοργανώνει μεγάλη προσκυνηματική και πλούσια σε περιεχόμενο εκδρομή 7 ημερών στους ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ, από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2010.

Η εκδρομή τελεί υπό την αιγίδα και την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Πληροφορίες καθημερινά από τον Πρωτοπρ. π. Αθανάσιο Κοκκινόπουλο εις τον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Πόλεως τηλ. 2661039316 – και 6943448615


Εκ του Γραφείου Τύπου