html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (23/09/2010)

ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ


Με συμμετοχή πλήθους λαού συνεχίζεται στη Ρωσία το προσκύνημα του λειψάνου της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο μετέφερε στην Μόσχα, κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Το προσκύνημα συνεχίζεται. Μετά το Ναό του Σωτήρος, το χέρι του Αγίου μετέβη στο Ναό της Αναλήψεως στην Μόσχα και τώρα βρίσκεται στην Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Σπυρίδων», 91,1 FM, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, μίλησε στην εκπομπή «Ματιές στα Γεγονότα» και μετέφερε το κλίμα του προσκυνήματος. Παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξης:

«Είναι γεγονός ότι οι αδελφοί μας ομόδοξοι Ρώσοι, ορθόδοξοι χριστιανοί, με περισσή ευλάβεια προσκυνούν τον Άγιο. Αυτό το ζήσαμε από την πρώτη στιγμή και την πρώτη φορά που είχαμε έρθει το 2007. Αυτό το ζούμε και τώρα με την παρουσία αυτών των ανθρώπων που δίπλα στον Άγιο μας περιμένουν ουρές, προσκυνούν με ευλάβεια και διηγούνται θαύματα στη ζωή τους από τον Άγιό μας. Αυτό μας δίνει κι εμάς και την χαρά αλλά και την πεποίθηση ότι ο Άγιός μας βρίσκεται παντού. Είναι οικουμενικός άγιος, τρέχει σε όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν τον αναζητήσουν, κι αυτό ιδιαίτερα με χαροποιεί εμένα ως Επίσκοπο της τοπικής μας Εκκλησίας που διακονούμε τον Άγιό μας.

Διαπιστώνουμε ότι εδώ, στην Μόσχα, αλλά και σε όλη τη Ρωσία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πνευματικοί, άνθρωποι που αγαπούν τον Θεό. Οι ίδιοι μάλιστα μιλούν για την ιστορία των ημερών της Σοβιετικής Ένωσης και λένε πάντοτε: «στις ημέρες των σοβιετικών». Αυτό το λένε χωρίς καν να θέλουν να υπήρχε αυτή η παρένθεση στη ζωή της Ρωσίας, στη ζωή αυτών των ανθρώπων, διότι τότε πραγματικά καταπιέστηκαν και η πίστη και η θρησκεία.

Ζήσαμε αυτές τις ημέρες πολλά παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι είναι κοντά στην Κυβέρνηση είναι αυτοί οι οποίοι κατέβαλαν προσπάθειες για να έρθει ο Άγιός μας εδώ προκειμένου να τον προσκυνήσουν. Ένας ιδιαίτερα πλούσιος άνθρωπος ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για τον ερχομό του ιερού λειψάνου. Είχα την ευκαιρία να πάω στο γραφείο του εδώ στη Μόσχα και να δω ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ένα τεράστιο εικονοστάσιο μέσα στο γραφείο του. Μια πολύ μεγάλη εικόνα της Παναγίας μας από το Άγιο Όρος, όλους τους αγίους και είναι άνθρωπος 43 ετών οικογενειάρχης και μου είπε ότι όλοι οι κρατούντες είναι άνθρωποι της πίστεως, είναι άνθρωποι ορθόδοξοι, κοντά στην Εκκλησία, είναι άνθρωποι που αγαπούν τον Πατριάρχη Μόσχας, που κι εκείνος αισθάνεται την παρουσία αυτών των ανθρώπων να βοηθούν πολύ την τοπική Εκκλησία της Ρωσίας».


Σε ερώτηση για την φιλοξενία του Πατριάρχη και την παρουσία του αυτό το διάστημα, ο Σεβασμιώτατος είπε τα εξής:

«Είναι ένας άνθρωπος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης πολύ δυναμικός, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που απολαμβάνει και τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και όλων των κρατούντων. Είναι πραγματικά μια ηγετική προσωπικότητα. Ο ίδιος με πολλή ευγένεια, με πολλή αγάπη μας υποδέχτηκε. Ο ίδιος μας προσεφώνησε από τον Μεγάλο Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, ανταπάντησα εγώ στις σκέψεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου και πραγματικά η ανταλλαγή και των απόψεων και της καρδιάς μας και της αγάπης είναι μια υπόθεση ζωής. Όχι τόσο για την προσωπική μας πορεία, διότι εμάς μόνο ο Χριστός και οι Άγιοί μας είναι εκείνοι που μας αναπαύουν, αλλά είναι μια υπόθεση ζωής για τον τόπο μας και για την Κέρκυρά μας».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που η επίσκεψη αυτή θα έχει στην Κέρκυρα, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που είχαμε μεταβεί στην Ρωσία με το λείψανο με την δεξιά του Αγίου Σπυρίδωνος γέμισε ο τόπος μας από την παρουσία των Ρώσων προσκυνητών και πραγματικά θα μπορούσα να πω ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας η παρουσία τόσων αναρίθμητων ανθρώπων είτε από την Ουκρανία, είτε από την Ρωσία, είτε από όλα αυτά τα σλαβικά κράτη που ευλαβούνται τον Άγιο Σπυρίδωνα. Δεν είναι μόνο το προσκύνημα που ωφελεί πνευματικά εκείνους, αλλά και εμάς που παραδειγματιζόμαστε. Είναι και η ενίσχυση του νησιού και των ανθρώπων μας, μέσα από τον ερχομό των προσκυνητών. Σήμερα είχα μια συνομιλία με τον Δήμαρχο της πόλεως. Παράλληλα, σε συνομιλίες που θα έχουμε στην Αγία Πετρούπολη θα συζητήσουμε για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων, της Αγίας Πετρούπολης και της πόλεως της Κέρκυρας. Κι αυτό είναι μια επιτυχία. Έχουν γίνει πολλές διαβουλεύσεις και με το δήμαρχό μας και με όλους εδώ τους εκπροσώπους από το Νομάρχη της Πετρούπολης για την υπόθεση αυτή.

Επομένως, αυτές οι κινήσεις βοηθούν το νησί μας, ο Άγιός μας με την παρουσία του προστατεύει και βοηθά το νησί μας για μια ακόμη φορά, σε περίοδο μάλιστα μεγάλης κρίσεως.

Αυτό φάνηκε και από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ. Ήταν επίσημη η υποδοχή στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Δώσαμε συνέντευξη τύπου. Η Κέρκυρα διαφημίζεται μέσα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εδώ σε αυτή την αχανή χώρα της Ρωσίας».


Σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που διερχόμαστε στην Ελλάδα, αν συμβαίνει το ίδιο και στη Ρωσία, ο Σεβασμιώτατος έδωσε την εξής απάντηση:

«Η Ελλάδα μας περνάει κρίση ηθική και πνευματική, επειδή όλοι μας αποπροσανατολιστήκαμε από την αληθινή πίστη στο Θεό και όλοι μας δώσαμε την προτεραιότητά μας στα υλικά πράγματα. Είναι επόμενο να ταλανιζόμαστε οι άνθρωποι χωρίς πυξίδα, χωρίς νόημα, χωρίς ελπίδα στη ζωή μας. Εφόσον λοιπόν αποδιώξαμε τον Θεό και την πίστη μας είμαστε αναγκασμένοι χωρίς Εκείνον να πορευόμαστε στη ζωή μας, αλλά χωρίς Εκείνον δεν έχουμε προσανατολισμό. Μόνον Εκείνος, ο Κύριός μας ο αληθινός μας Θεός θα μας δώσει δύναμη, θα μας σκεπάσει, θα μας παρηγορήσει, θα μας δώσει ελπίδα για να πορευτούμε στη ζωή μας με ασφάλεια.


Στη Ρωσία πάντως, τουλάχιστον όσο είδαμε, είναι αμείωτο το ενδιαφέρον των ανθρώπων και η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στον Άγιό μας. Μας ευχαριστούν όλοι και κλαίνε για το ότι κάναμε αυτή την προσπάθεια να φέρουμε εδώ ξανά το άγιο λείψανο. Αυτό σημαίνει ότι η πίστη είναι το κλειδί για τους ανθρώπους εδώ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο για όλους μας. Μέρα και νύχτα είναι ανοιχτός ο ναός, τώρα αυτή την ώρα φιλοξενείται ο Άγιος στη μεγάλη Μονή που εκεί είναι και η έδρα του Πατριαρχείου, στη Μονή του Αγ. Δανιήλ μέσα στη Μόσχα. Από κει θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να προσκυνήσουν κι εκεί οι άνθρωποι, κατόπιν αιτήματος του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου, ενός δυναμικού και χαρισματικού ανθρώπου».

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την συνέντευξη με την ευχή «ο Άγιος να πρεσβεύει και να φροντίζει τόσο την Κέρκυρα όσο και οπουδήποτε οι άνθρωποι τον αποζητούν».
ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Υ. Θ. Μυρτιδιωτίσσης.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Απολλοδώρου Κέρκυρας. Στη συνέχεια στις 11.00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει Αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκετε στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35


Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια της προσπάθειας συνάντησης και επικοινωνίας με τους νέους του τόπου μας, συνεχίζει για όγδοη χρονιά την λειτουργία συνάξεως για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τους εργαζομένους νέους και νέες, όπως επίσης και για τους Αποφοίτους Λυκείου. Οι συναντήσεις θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη και ώρα 9 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) και η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010. Το θέμα της χειμερινού Εξαμήνου είναι «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ» και θα προσεγγισθεί υπό το πρίσμα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου της Εκκλησίας, αλλά και με σύγχρονο πνεύμα και προβληματισμό. Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.


ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ»
Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει ότι συνεχίζονται οι εγγραφές στη ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ». Από 27ης Σεπτεμβρίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως ( Ακαδημίας 2), θα λειτουργήσουν τμήματα της σχολής που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και είναι και για άνδρες και για γυναίκες. Οι μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται τόσο την Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση όσο και την ντόπια, αλλά και στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα έχει την παροχής αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων, οι κάτοχοι των οποίων θα μπορούν να διδάξουν σε Ωδεία και άλλες σχολές, όπως επίσης και να αναλάβουν ιεροψάλτες ή χοράρχες σε ναούς. Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά έως 24 Σεπτεμβρίου 2010. Η σπουδή της εκκλησιαστικής μας μουσικής αποτελεί ευκαιρία πνευματικής και εσωτερικής καλλιέργειας για τον καθέναν μας, όπως επίσης διασώζει αξίες, ιδανικά και την εθνική και τοπική μας ταυτότητα.


ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Η Ιερά Μητρόπολις θα λειτουργήσει και φέτος στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών.

Δημοτικού (ηλικία 6 έως 12 ετών)
Εφήβων – Γυμνασίου, Λυκείου (ηλικίας 13 έως 18 ετών)
Ενηλίκων
Προχωρημένων.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και.θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Οι εγγραφές άρχισαν από 1ης Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται καθημερινά από 6 έως 9 η ώρα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιερά Μητροπόλεως (υπεύθυνος εγγραφών π. Σπυρίδων Γαρνέλης τηλ. 26610 27185).Υπεύθυνος του προγράμματος θα είναι ο Ιεροδιάκονος Δανιήλ Γκαμουλάκος.


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΙΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Η Ιερά Μητρόπολις ανταποκρινόμενη στην επιθυμία πολλών συμπολιτών μας, διοργανώνει μεγάλη προσκυνηματική και πλούσια σε περιεχόμενο εκδρομή 7 ημερών στους ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ, από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2010.

Η εκδρομή τελεί υπό την αιγίδα και την πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Πληροφορίες καθημερινά από τον Πρωτοπρ. π. Αθανάσιο Κοκκινόπουλο εις τον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Πόλεως τηλ. 2661039316 – και 6943448615
Εκ του Γραφείου Τύπου