html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (07/09/2010)

ΤΟ 8ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ι. Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων εν όψει της νέας ιεραποστολικής χρονιάς 2010-2011, διοργάνωσε την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» το 8ο Ιερατικό Συνέδριο, με θέμα του «Η Εκκλησία μπροστά στην κρίση».


Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος του Ιδρύματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκτάριο, στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, τους ιερείς και διακόνους, καθώς και τους μοναχούς και τις μοναχές που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας.


Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος με θέμα «Όψεις ποιμαντικής αλλοτριώσεως και ανανήψεως». Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους ιερείς της τοπικής Εκκλησίας να εργαστούν στην προοπτική της ενότητας, τονίζοντας ότι η Ορθοδοξία δεν μπορεί να καλλιεργεί φανατισμό, ενώ κέντρο της Εκκλησιαστικής ζωής και διακονίας είναι η συνεργασία και η υπακοή στον Επίσκοπο, ενώ παράλληλα, επεσήμανε ότι το φιλότιμο και η έξοδος των ιερέων στο λαό, με την αγάπη, την αναδιοργάνωση των ενοριών και την λειτουργία τους ως μεγάλων οικογενειών, αποτελούν προτεραιότητες της φετινής ιεραποστολικής δράσης της τοπικής Εκκλησίας.


Κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο ο Περιφερειακός Διευθυντής Α’/ θμιας και Β’/ θμιας Εκπαίδευσης κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς, ενώ μήνυμα έστειλε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Γεωργαλίδης. Παρέστη ακόμη ο διοικητής του ΝΑΣΚΕ.


Κύριος εισηγητής του Συνεδρίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος επεσήμανε ότι για να εργαστεί η Εκκλησία προς αντιμετώπιση της κρίσεως, χρειάζεται να πορευθεί σε στέρεες εκκλησιολογικές βάσης, με γνώση του πολιτεύματός της, που είναι επισκοποκεντρικό, αλλά και με στενή συνεργασία του Επισκόπου, των ιερέων και των συνεργατών των Ενοριών. Καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν όσοι στελεχώνουν τη ζωή της Εκκλησίας δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί και πώς υπάρχει αυτή, αλλά και ποια μηνύματα μπορεί να προσφέρει στον κόσμο. Σε μία εποχή κατεξοχήν ατομοκεντρική, όπου ο άνθρωπος έμαθε να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και τις ανάγκες του, η Εκκλησία δίνει το μήνυμα της κοινωνίας, δηλαδή της συνάντησης του Θεού και των ανθρώπων και στο ιερό θυσιαστήριο, αλλά και στην καθημερινή διακονία. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη η Εκκλησία να δώσει μαρτυρία ενότητας και κοινής πορείς στον κόσμο και να καταστήσει πιο ευαίσθητους τους ανθρώπους να υπερβούν την εσωστρέφειά τους και να συνεργαστούν, γιατί καμία κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με οικονομικά μέτρα.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής τόνισε ότι τα οικονομικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν, μαρτυρούν την χρεωκοπία του πολιτιστικού μοντέλου που επικράτησε και στην πατρίδα μας, τον υπερτονισμό για τόσα χρόνια της σημασίας του χρήματος και της κατανάλωσης και υπέδειξε την ανάγκη για λιτότητα και εντοπισμό νοήματος ζωής όχι στα αγαθά, αλλά στην πίστη και την αγάπη. Αυτή είναι και η αποστολή της Εκκλησίας, σε μια εποχή όπου χρειάζεται δυναμική μαρτυρία, με αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων, όπως η τηλεόραση και το Διαδίκτυο.


Μετά το μεσημεριανό γεύμα, έγινε χωρισμός των ιερέων σε ομάδες συζητήσεως ανά αρχιερατικές περιφέρειες, συζητήθηκαν περαιτέρω οι εισηγήσεις και τα πορίσματα ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια του Συνεδρίου το απόγευμα. Σχόλια πάνω στα πορίσματα έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος και έκλεισε το Συνέδριο καλώντας τους ιερείς να αγωνιστούν με δυναμικό τρόπο στην ζωή του τόπου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου έγινε εθελοντική αιμοδοσία με την προσφορά αίματος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Κέρκυρας.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

- Tην Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην Ενορία των Αγίων Πάντων Γουβιών.

- Το απόγευμα της Τρίτης 7 8 Σεπτεμβρίου 2010, ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της Ενορίας Υπεραγίας Θεοτόκου Λαμποβιτίσσης Άφρας, ενώ το πρωί της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου 2010, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει εις τον εορτάζοντα Ιερό Ναό Υ. Θ. Φανερωμένης Των Στερεωτών (Παναγίας των Ξένων).


Εκ του Γραφείου Τύπου