html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (23/04/2010)


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου στις ΗΠΑ.


Μετά την συνάντηση που ο Σεβασμιώτατος είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, όπου, μεταξύ άλλων, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κέρκυρα και εκείνος ευχαρίστως απεδέχθη την πρόσκληση, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει το Διοικητικό Συμβούλιο των εξ Οθωνών Ελλήνων που κατοικούν στην Νέα Υόρκη, το οποίο παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.


Κατόπιν, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Σικάγο. Εκεί φιλοξενήθηκε από την κοινότητα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σικάγου, στην οποια προϊσταται ο εκ Κερκύρας καταγόμενος κληρικός Πρωτ. Νικόλαος Νικοκάβουρας. Ο κ. Νεκτάριος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ιάκωβο, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με το μέλλον της Εκκλησίας όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Σικάγου παρουσίασε στον Σεβασμιώτατο το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σικάγο, το οποίο συντηρείται αποκλειστικά από τη συνδρομή των ομογενών. Η Εκκλησία στις ΗΠΑ δεν φορολογείται από το κράτος, το οποίο αναγνωρίζει και σέβεται τον κοινωνικό και πνευματικό της σκοπό, δίδοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να κρατήσει ακέραιο το φρόνημα των ανθρώπων.


Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου στο Pallos Hills, προάστιο του Σικάγου, όπου θαύμασε το έργο της κοινότητας, η οποία συντηρεί σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο) και ο κτηριακός χώρος περιλαμβάνει εκτός από τον Ναό και τα προσκτίσματά του, Κλειστό Γυμναστήριο, γήπεδα, εργαστήρια και ό,τι είναι απαραίτητο για ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, με πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της παράδοσης και της ιστορίας. Ο κ. Νεκτάριος έτυχε θερμής υποδοχής από τον προϊστάμενο της ενορίας Πρωτ. Βύρωνα Παπανικολάου, καθώς και τον συνεργάτη του εξ Άνω Κορακιάνας καταγόμενο π. Νικόλαο Ιωνά, την διευθύντρια του σχολείου, τους δασκάλους, αλλά, κυρίως, τα παιδιά, με τα οποία μίλησε επισκεπτόμενος κάθε τάξη και προσφέροντάς τους μικρές ευλογίες.


Το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ιάκωβο, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα σύνορα μεταξύ Ιλλινόις και Ουισκόνσιν. Εκεί ο Μητροπολίτης Κερκύρας θαύμασε το πώς στην καρδιά της Αμερικής θάλλει ο ορθόδοξος μοναχισμός, όχι μόνο ως κτήρια και υποδομές, αλλά κυρίως ως πρόσωπα, καθότι περί τις 20 μοναχές, οι περισσότερες αμερικανικής καταγωγής, στελεχώνουν το μοναστήρι και δίδουν μεγάλη μαρτυρία πίστης και ορθόδοξης ζωής, η οποία βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση ανάμεσα στους Αμερικανούς αναζητητές της αλήθειας.


Την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σικάγου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μωκησσού κ. Δημήτριο, βοηθό του Μητροπολίτου Σικάγου, αλλά και από τον Κερκυραίο κληρικό π. Νικόλαο Νικοκάβουρα, καθώς και από άλλους ομογενείς καταγόμενους από την Κέρκυρα. Ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους ομογενείς να κρατήσουν ζωντανή την μαρτυρία του Αναστάντος Χριστού, να μην επιτρέψουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να αποχωριστούν από την πίστη, την παράδοση, την ιστορία, τις ρίζες του Ελληνισμού, αλλά και να κρατηθούν κοντά στην Εκκλησία, η οποία αποτελεί παντού τον συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Επεσήμανε τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική, την συστηματική απαξίωση την οποία τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί επιφυλάσσουν στην Εκκλησία, για να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις ευθύνες τους σχετικά με την χρεωκοπία, υλική και πνευματική, του συστήματος, όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Εκκλησίας στην Ελλάδα να αντισταθεί στην απαξίωση και την αλλοτρίωση, όχι επικαλούμενη μόνο το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά, κυρίως, τις αξίες που μπορούν να οδηγήσουν την κοινωνία σε εσωτερική πρώτα ανάκαμψη και μετά σε οικονομική. Τόνισε ότι διδάχθηκε πολλά για τον τρόπο ζωής, για την οργάνωση του ενοριακού έργου, αλλά και για την αγάπη που οι Έλληνες δείχνουν προς την Εκκλησία τους στην Αμερική.


Μετά την λειτουργία η κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Κερκύρας, συνοδευόμενος από στελέχη της ελληνικής κοινότητας, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλία που έδωσε στο Σικάγο ο γνωστός τενόρος Μάριος Φραγκούλης με κεντρικό άξονα: « Το Φως της Ελλάδας» , την οποία ο έχων ρίζες κερκυραϊκές διάσημος τραγουδιστής απέδωσε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου και Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους Ελλήνων ποιητών.
Ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην Κέρκυρα την Τρίτη 20 Απριλίου 2010.
Εκ του Γραφείου Τύπου