html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01/04/2010)


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΕΠΙ ΤΩ ΆΓΙΟ ΠΑΣΧΑ 2010Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Ζούμε σε μία εποχή στην οποία τα γεγονότα της πίστεώς μας , ενώ παραμένουν ζωντανά στις καρδιές όλων μας, εντούτοις δεν αγγίζουν εύκολα την καθημερινότητά μας. Λησμονούμε ποιο είναι το βαθύτερο πνευματικό τους περιεχόμενο, καθώς μέσα στη δίνη των βιοτικών μεριμνών, αλλά και στην ποικίλη κρίση την οποία η κοινωνία μας διέρχεται, άλλες είναι οι προτεραιότητές μας. Ωστόσο, χωρίς την πίστη κινδυνεύουμε να συμπνιγούμε στα πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά αδιέξοδα του κόσμου μας, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε απάντηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα πού αντιμετωπίζουμε οι άνθρωποι: το γεγονός του θανάτου.

«Αν ο Χριστός δεν έχει Αναστηθεί, τότε το κήρυγμά μας είναι χωρίς νόημα, το ίδιο και η πίστη μας. Και αν η χριστιανική ελπίδα μας περιορίζεται μόνο σ’ αυτή την ζωή, τότε είμαστε οι πιο αξιοθρήνητοι απ’ όλους τούς ανθρώπους» (Α’Κορ. 15, 14 - 19), διακηρύσσει ο Απόστολος Παύλος δίδοντάς μας την μαρτυρία της Εκκλησίας. Ζούμε πιστεύοντας σ’ έναν Χριστό επαναστάτη, κοινωνικό αναμορφωτή, ξεχωριστό άνθρωπο, τον οποίο όμως κατάπιε ο θάνατος, όπως και κάθε άνθρωπο. Αυτό διαφαίνεται από την αδιαφορία για την αιωνιότητα, από το υλιστικό πνεύμα πού μας διακατέχει, από την αγωνία μας για τον επιούσιο άρτο και τα αγαθά μας, από την άρνησή μας να ξεφύγουμε από τον θρίαμβο της εικονικής πραγματικότητας πού μονοπωλεί τον χρόνο και την σκέψη μας. Άλλοτε πάλι αποδεχόμαστε τον Χριστό ως τον Θεό πού πήρε το σχήμα του ανθρώπου και πού βρίσκεται τώρα στον ουρανό, μακριά από εμάς. Τον θυμόμαστε όταν έχουμε ανάγκη και απευθυνόμαστε σ’ εκείνον για να του ζητήσουμε ό,τι θεωρεί ? καθένας μας πολύτιμο.

Όμως ο Χριστός δεν είναι ένας θεός πού εμφανίστηκε ως άνθρωπος ή ένας άνθρωπος πού μας απηύθυνε κάποια ωραία μηνύματα και πού ηττήθηκε από τον θάνατο. Είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος, Αυτός πού απέδειξε την αγάπη του Θεού προς το πρόσωπο του καθενός από εμάς και πού «αναστήθηκε από τούς νεκρούς, κάνοντας την αρχή για την ανάσταση όλων όσων έχουν πεθάνει και θα πεθάνουν» (Α’Κορ. 15, 20). Είναι εκείνος ο οποίος μας δείχνει άτι υπάρχει η άλλη οδός για να αποκτήσουμε νόημα στη ζωή μας κι αυτή είναι η σχέση μαζί Του, η ανταπόκριση στην αγάπη Του και το μοίρασμα αυτής της αγάπης με τούς συνανθρώπους μας. Είναι η προτεραιότητα της πίστεως, η οποία μας βγάζει από το ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτό μας και μας οδηγεί σ’ ένα ήθος πιο συλλογικό, πιο κοινοτικό, πού συμπεριλαμβάνει στον αγώνα για ευτυχία και τον πλησίον μας. Είναι η βεβαιότητα της Αναστάσεως, την οποία συναντούμε στα λείψανα των Αγίων μας, αλλά και στην επιβίωση της Εκκλησίας μας επί τόσους αιώνες, παρά την εχθρότητα και την κακία του κόσμου, παρά το αίμα των μαρτύρων της, το οποίο θα ήταν αρκετό για να την εξαλείψει από προσώπου γης.

Η Ανάσταση είναι προσωπική για τον καθέναν από εμάς. ο Χριστός συνανιστά όποιον αποδέχεται να ζήσει κατά το δικό Του παράδειγμα. Όποιον δεν λησμονεί την παρουσία Του. Όποιον εντάσσεται μέσα στην Εκκλησία Του και δεν φοβάται τον θάνατο, όχι μόνο τον σωματικό, αλλά και τις άλλες μορφές του, πού καθημερινά συναντούμε στην πραγματικότητά μας: το μίσος και την αδικία, την διάσπαση και την διάλυση, την εχθρότητα εναντίον του άλλου, την υποταγή στον υλισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον ανταγωνισμό πού οδηγεί στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, την έλλειψη σεβασμού προς τις αξίες, τα σύμβολα, το ήθος πού μας γαλούχησε. Και αν νικήσουμε τον θάνατο σ’ αυτήν την ζωή, τότε θα γνωρίσουμε άτι και το σωματικό τέλος είναι Πάσχα, πέρασμα στην αιώνια κοινωνία με τον Αναστάντα και προσδοκία και της Αναστάσεως των νεκρών, η οποία θα καταργήσει τον φαινομενικά ανίκητο εχθρό της υπάρξεώς μας οριστικά (Α’ Κορ. 15, 26).

Καθώς θα ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη», ας θυμόμαστε άτι σε όλους όσους Τον πίστεψαν και πού φάνηκε άτι νικήθηκαν από τον θάνατο, ? Κύριός μας χάρισε τη ζωή. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς. αρκεί να θέλουμε να Τον συναντήσουμε ας τον Θεάνθρωπο Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Να Τον κοινωνήσουμε στην Θεία Λειτουργία της Εκκλησίας μας. Και να μοιραστούμε το Φως της Αγάπης Του με τούς συνανθρώπους μας, φίλους και εχθρούς, για να μπορέσουμε να πορευθούμε προς την αφθαρσία της Βασιλείας Του, η οποία ξεκινά, εάν το θελήσουμε, από το νυν και προχωρά στο «αεί και εις τούς αιώνας». Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα σε όλες και όλους σας! Χριστός Ανέστη!


Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω Αναστάντι Αγάπης,


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Εκ του Γραφείου Τύπου