html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (17/03/2010)


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε την ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μαντουκίου.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Κυριακή 14 Μαρτίου, Κυριακή Δ’ Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Απολοδώρου Παγκρατέικων, ενώ το απόγευμα χοροστάτησε και ομίλησε στον κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος.
Την Δευτέρα 15 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ», τελέσθηκε το μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Τιμοθέου.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το πρωί τελέσθηκε η ακολουθία της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το Αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

Την Δευτέρα 15 Μαρτίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η λήξη των μαθημάτων των στελεχών της Σχολής Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την ιεραποστολική χρονιά 2009-2010, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Αγίων Πάντων πόλεως, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απηύθυνε λόγο επίκαιρο.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στο τέλος της Λειτουργίας, ακολούθησε συζήτηση-απολογισμός της Σχολής Κατηχητών από τον υπεύθυνο της Σχολής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κουτσούρη και την εκπροσωπούσα τα μέλη της Σχολής κα Αναστασία Μιχαλάκη- Βουκελάτου, Δικηγόρο.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στον απολογισμό του ο π. Χρυσόστομος τόνισε ότι:
«…Ταπεινά θεωρώ ότι οι συνάξεις αυτές, αποτελούν για μας την πληρέστερη δυνατότητα και αφορμή:

Α). Για ενημέρωση όλων μας σχετικά με τη ζωή και την πράξη της Αγίας μας Εκκλησίας.

Β). Για μύηση στην αγιαστική, δηλαδή πνευματική ζωή της Ορθοδόξου πίστεως μας.

Γ). Για συνειδητοποίηση της βασικής θεολογικής αρχής, ότι όλοι όσοι έχουμε το θείο ζήλο να διακονήσουμε την Εκκλησία μας ως κατηχητές και κατηχήτριες, δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε μόνο γι αυτήν αλλά να ζούμε μέσα σε αυτήν και σύμφωνα με αυτήν.

και Δ). Η συμμετοχή μας είναι μια ευκαιρία να συναχθούμε, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις, να βιώσουμε το «αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος ως πόλη οχυρά», ιδιαίτερα σε μια εποχή αφόρητης μοναξιάς και απογοήτευσης και σε μια κοινωνία αφιλίας και ατομίκευσης.


Έχουμε λοιπόν την ανάγκη για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμη περισσότερους, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, να ευχαριστήσουμε τον Πνευματικό Πατέρα και Επίσκοπο μας, για τις ευκαιρίες τις πνευματικές που δίνει απλόχερα και με αγάπη σε όλους μας. Ακόμα για τους υψηλότερους στόχους και προοπτικές, οι οποίες ανεδείχθησαν μέσα από τις πνευματικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Επίσης εκ μέρους των υπευθύνων του Φροντιστηρίου των Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους εισηγητές των θεμάτων που συζητήθηκαν αυτή την Ιεραποστολική χρονιά, για την ουσιαστική συμβολή τους, για την κατάθεση της γνώσης και των εμπειριών τους, στα στελέχη της Εκκλησίας μας. Κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες αδελφούς μας κληρικούς και λαϊκούς για την παρουσία τους, για τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους και ιδιαίτερα για την πολύτιμη αρωγή τους στο νεανικό έργο της Εκκλησίας μας. Και βέβαια εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων στο Φροντιστήριό μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό για την πολύ μεγάλη του προσφορά στις εργασίες του Φροντιστηρίου μας, για τα θέματα που εισηγήθηκε, για τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του και για τις ευκαιρίες που μας έδωσε ώστε να αναπτύσσεται πάντοτε εποικοδομητικός διάλογος.»


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ακολούθως η κα Αναστασία Μιχαλάκη- Βουκελάτου τόνισε στην ομιλία της:
«Η κατήχηση είναι μία θεμελιώδης λειτουργία της πνευματικής αποστολής της Εκκλησίας για τη σωτηρία του ανθρώπου και του κόσμου, αφενός μεν γιατί προσφέρει την αυθεντική πρόταση στο περί Θεού ερώτημα, αφετέρου δε γιατί αποτελεί την αυθεντική απάντηση του ανθρώπου για την έμφυτη ροπή του προς μία υπερβατική θεία δύναμη, η οποία καθόρισε την αρχή της υπάρξεώς του και την ενδελέχεια της όλης θείας δημιουργίας. Το όλο κατηχητικό έργο έχει ως αποστολή να οδηγεί στην Αγία Τράπεζα, όπου ο ίδιος ο Χριστός προσφέρεται στον καθένα ως «φάρμακον αθανασίας» και «αντίδοτον του μη αποθανείν», διότι μόνο η μετοχή στην εν Χριστώ καινή ζωή δίνει νόημα στην οποιαδήποτε διδασκαλία των αληθειών της πίστεως, αφού ο Χριστός είναι η μόνη οδός, η μόνη αλήθεια και η μόνη ζωή για κάθε πιστό. Είναι λοιπόν προφανές ότι η συμμετοχή στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας είναι όχι βεβαίως ανάθεση καθηκόντων, αλλά κυρίως ανάληψη ευθυνών για την αξιόπιστη μαρτυρία της πίστεως σε μία περίοδο πολλαπλών ιδεολογικών, πνευματικών και κοινωνικών συγχύσεων, οι οποίες συντηρούνται από θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες του δημοσίου βίου των λαών και απειλούν τα ιερά και τα όσια της πνευματικής τους κληρονομιάς.». «Τα παιδιά αυτά κάθε Κυριακή επιλέγουν (και τονίζω τη λέξη αυτή) να βρεθούν γύρω από εμάς τους κατηχητές και διψούν να ακούσουν κάτι ανώτερο και ουσιαστικό. Διψούν να συναντήσουν στο πρόσωπό μας το δάσκαλο, το φίλο, το στήριγμα στον καθημερινό τους αγώνα. Οφείλουμε να μην τα θεωρούμε δεδομένα και να επιβεβαιώνουμε συνεχώς την ορθότητα της επιλογής τους αυτής. Τα παιδιά αυτά δεν αποζητούν γενικόλογες θεωρίες και μεγαλόσχημες εκφράσεις. Διψούν για μια σανίδα σωτηρίας να τους ανασηκώσει από το βούρκο στον οποίο παλεύουν καθημερινά και τους τραβάει προς τα κάτω και να τους πείσει ότι αυτό που οι γύρω τους θα χαρακτηρίσουν γραφικό και άξιο εμπαιγμού και αστεϊσμών είναι η μόνη ορθή επιλογή ως τρόπος ζωής.».
Εν συνεχεία ακολούθησε η επίδοση αποφοιτηρίων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο.

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Εν όψει του Πάσχα η Ιερά Μητρόπολις διοργάνωσε Γενική Ιερατική Σύναξη την Τρίτη 16 Μαρτίου.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα».


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Κατά την σύναξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έδωσε ποιμαντικές οδηγίες εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και ενημέρωσε για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία μας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνάξεως, έγινε ενημέρωση για τα πορίσματα του 2ου συνεδρίου των υπευθύνων εφημερίων στα νοσοκομειακά ιδρύματα, από τον εντεταλμένο εκπρόσωπο της Μητροπόλεώς μας, , Αιδεσιμότατο Πρωτοπρεσβύτερο Διονύσιο Καρύδη, ο οποίος είναι υπεύθυνος εφημέριος του Γενικού Νοσοκομείου Κερκύρας,.

ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010, θα πραγματοποιηθεί η λήξη των μαθημάτων των Σχολών Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την ιεραποστολική χρονιά 2009-2010, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου. Στο τέλος της Λειτουργίας, θα ακολουθήσει συζήτηση-απολογισμός της Σχολής Γονέων, καθώς θα γίνει και επίδοση αναμνηστικών δώρων και βεβαιώσεων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Συνεχίζονται στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, με την ευκαιρία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου το απόγευμα, η σειρά των επίκαιρων εκδηλώσεων-αφιερωμάτων με θέμα αυτήν την Τετάρτη «ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ». Συμμετέχει ο Απόστολος Καράμπελιας, ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο Διάκονος Δανιήλ.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Συνεχίζονται την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), οι συναντήσεις των φοιτητών και νέων 18-35 ετών του εαρινού εξάμηνου. Στις φετινές συνάξεις εαρινού Εξαμήνου κεντρικό θέμα είναι «ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ», ένας διάλογος μέσα από σύγχρονα κείμενα και τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λατρευτικά οι εργαζόμενοι. Έτσι ο Ιερός Ναός της Υ. Θεοτόκου Στερεωτών στις 8.15 το βράδυ, θα τελέσει και δεύτερη ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολις ξεκίνησε τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων. Για το τρέχον έτος μπορούν να εγγραφούν από μαθητές Λυκείου και άνω. Μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 1 στην πόλη της Κέρκυρας). Υπεύθυνος του προγράμματος θα είναι ο Ιεροδιάκονος Δανιήλ Γκαμουλάκος.Εκ του Γραφείου Τύπου