html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/02/2010)


Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ
& ΜΕΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟ

Με κορυφαία στιγμή του εορτασμού την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε χθες 21 Φεβρουαρίου 2010 στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως, λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει. Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η κρίση της εποχής μας είναι πρωτίστως πνευματική και έπειτα έπεται η οικονομική. Θεραπεία δεν θα βρεθεί αν σε κοινωνικό επίπεδο δεν επιστρέψουμε στις αξίες της Ορθοδοξίας, διότι μόνο έτσι θα αλλάξει η νοοτροπία μας και θα αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου με πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ενώ ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέτζας, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Κλήρου. Ο ομιλητής επεσήμανε τις θεολογικές αλήθειες για την προσκύνηση των ιερών εικόνων και τόνισε ότι στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί η τηλεοπτική και κάθε είδους εικόνα, η θέση της Ορθοδοξίας ότι πρέπει να κοιτούμε το πρωτότυπο, αποτελεί το σημείο που μας βοηθά να κρίνουμε κάθε τι που βλέπουμε. Το νόημα για την Ορθοδοξία βρίσκεται στο πρόσωπο που απεικονίζεται και όχι στο ξύλο ή στα χρώματα ή στην ύλη.

Η εορτή της Ορθοδοξίας έκλεισε με Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. Κατ’ αυτόν ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βραχνιώτης, εφημέριος του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσευχή κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία αποτελεί πολυτιμότατο όπλο για τον χριστιανό, αν συνδυάζεται με την σιωπή της αγρυπνίας και την μελέτη του λόγου του Θεού και εντάσσεται στα πλαίσια της ζωής της Εκκλησίας. Η προσευχή αποτελεί την πρόσκληση του ανθρώπου προς το Θεό για συνάντηση και ταυτόχρονα την απάντηση του ανθρώπου στο Θεό που τον αναζητεί ως το πλανηθέν πρόβατο.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο π. Ιωακείμ επεσήμανε ότι η Ορθοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί τον άνθρωπο στην Ανάσταση από αυτήν εδώ τη ζωή και σε μία εποχή κρίσης, θορύβου, βουής, καλούμαστε να κάνουμε στροφή στην καρδιά, για να μπορέσουμε να συναντήσουμε αληθινά τόσο το Θεό όσο και τον συνάνθρωπο.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε την ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα, ενώ νωρίς το απόγευμα είχε τελέσει τους Α’ Χαιρετισμούς στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς Γαρίτσας. Την επομένη ημέρα, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, εορτή του θαύματος του Αγίου Θεοδώρου, λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Θοεδώρων Καμάρας.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, ξεκίνησαν με την ευκαιρία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την περασμένη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου το απόγευμα, σειρά εκδηλώσεων επίκαιρων ως προς το κλίμα των ημερών και θα συνεχιστούν καθ’ όλες τις Τετάρτες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ώρα 7.30 το απόγευμα.

Έτσι την περασμένη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου το απόγευμα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα: «ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ». Συμμετείχε η ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Ιεροδιάκονος Δανιήλ.


(Επιλέξτε τη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα: «ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ». Συμμετέχουν οι ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΨΑΛΤΕΣ, ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις των Σχολών Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 το απόγευμα.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στην πόλη της Κέρκυρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), », με εισηγητική ομιλία από την ιατρό Γυναικολόγο κα Κοντοστάνου Σοφία με θέμα: «Η αναγκαότητα των προληπτικών εξετάσεων στην γυναίκα ανάλογα με την ηλικία»

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στην Νότια Κέρκυρα, στον Πετριτή ώρα 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου και στην Λευκίμμη ώρα 7 στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιερατικής περιφέρειας Λευκίμμης «Παναγία Οδηγήτρια», με εισηγητική ομιλία από την ιατρό Μικριοβιολόγο κα Φατούρου Βασιλική, Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, με θέμα: «Επιδημίες γρίπης».
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ 18-35

Συνεχίζονται την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), οι συναντήσεις των φοιτητών και νέων 18-35 ετών του εαρινού εξάμηνου. Στις φετινές συνάξεις εαρινού Εξαμήνου κεντρικό θέμα είναι «ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ», ένας διάλογος μέσα από σύγχρονα κείμενα και τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
Η συμμετοχή των νέων είναι ελεύθερη.