html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2010

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (01/02/2010)Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών εορτάστηκε στην Μητρόπολη Κερκύρας το τριήμερο 29-31 Ιανουαρίου 2010.
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου με θεία λειτουργία για τα σχολεία του νομού τις δύο πρώτες σχολικές ώρες. Ο επίσημος εορτασμός έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, με ιερουργούντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαοπόντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, ενώ ομιλία εξεφώνησε ο Θεολόγος κ. Δημήτριος Μπότσης. Στην Λειτουργία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές αρχές του τόπου και μαθητές των Λυκείων και του 2ου Δημοτικού της πόλεως.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 το απόγευμα με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας προς τιμήν των εκπαιδευτικών του Ν. Κερκύρας.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στην εκδήλωση, κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λόγιος, συγγραφέας, άνθρωπος πνευματικός, με θέμα «Η απόρριψη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην ιστορία και στο παρόν».


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Εκκλησία, προβάλλοντας τις μορφές των Τριών Ιεραρχών, υπενθυμίζει τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους νέους μας την αξία της πνευματικής ελευθερίας, ότι η γνήσια παιδεία, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια του ήθους, οδηγεί στην εσωτερική ελευθερία, έργο σπουδαίο και αναγκαίο για την εποχή μας. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι για όγδοη συνεχόμενη χρονιά η τοπική Εκκλησία τιμά τους εκπαιδευτικούς, αναγνωρίζοντας στα πρόσωπά τους αυτούς που δίνουν τον καθημερινό αγώνα για την παιδεία.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Στην ομιλία του ο π. Γεώργιος επεσήμανε ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο στην εποχή του, όσο και σήμερα. Κατηγορήθηκε ως ανθέλληνας και ως άνθρωπος ο οποίος έζησε φαύλη ζωή. Ο ομιλητής με την χρήση ιστορικών μαρτυριών, τόνισε ότι ο Χρυσόστομος ήταν κάτοχος της αρχαίας ελληνικής παιδείας, όμως την έβλεπε ως βάση για την χριστιανική πορεία της ζωής. Ουδέποτε στον στοχασμό του υπήρξε μίσος κατά των αρχαίων Ελλήνων, αλλά άρνηση της ειδωλολατρίας. Με το ιεραποστολικό του έργο, μάλιστα, διέδωσε το χριστιανισμό ακόμη και σε λαούς που ήταν απολίτιστοι. Μαζί όμως με το χριστιανισμό διαδόθηκε και το ελληνικό υπόβαθρό του.


Παράλληλα, ο Χρυσόστομος υπήρξε ιδιαίτερα ελεγκτικός ως προς τις παρανομίες της εξουσίας και γι’ αυτό κατηγορήθηκε. Η εξουσία κατασκεύαζε κατηγορίες για να μπορεί να τον απομακρύνει. Όμως, η αγάπη του λαού και η μαρτυρία περί του προσώπου του Αγίου αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση σε τέτοιες κατηγορίες.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Ο ομιλητής τόνισε πως το παράδειγμα του Χρυσοστόμου αποτελεί σημείο αναφοράς και για την εποχή μας. Όλοι όσοι θέλουν να αποδιώξουν την Εκκλησία όχι τόσο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά από τη συνείδηση του λαού, κατασκευάζουν κατηγορίες κατά των προσώπων που διακονούν την πίστη, προκειμένου να δημιουργούν κλίμα απαξίωσης και να προχωρήσουν στη συνέχεια στον λεγόμενο χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Κατέληξε, επισημαίνοντας, ότι οι Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας δεν διέσωσαν απλώς τον Ελληνισμό, ούτε δημιούργησαν μία ισότιμη σύζευξή του με το χριστιανισμό. Χρησιμοποίησαν την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφία ως βάση για να γίνει κατανοητό το μήνυμα και η εμπειρία της χριστιανικής παράδοσης και το βίωμα αυτό παραμένει επίκαιρο και αναλλοίωτο σήμερα, σε μία εποχή πνευματικής κρίσης.

 
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δ. Κάφιρη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουρής και ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς. Παρόντες ήταν ακόμη εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του τόπου, αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε τον εναρκτήριο αγιασμό για την λειτουργία του ΠΑΝΕΛ/ΙΚΟΥ ΟΜΟΡ/ΚΟΥ ΑΝΘΡ/ΚΟΥ & ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΣΥΝΔ/ΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣ. ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «Ο ΦΕΡΕΛΠΙΣ».


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην ενορία των Νυμφών, όπου κατά την Θεία Λειτουργία απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον εφημέριο της ενορίας, Αιδεσιμότατο Πρεσβύτερο Αρσένιο Στραβοράβδη.


ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΆΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ»


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου το απόγευμα πραγματοποιηθήκε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου «Παναγία η Οδηγήτρια» Λευκίμμης.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Την εκδήλωση πλαισίωσε η ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ με Μαέστρο τον Μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη.


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Παρέστη και ομίλησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ελληνισμός και Χριστιανισμός στο έργο των Τριών Ιεραρχών».


(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Η ομιλία εντάσεται στα πλαίσια των επετειακών ετήσιων εκδηλώσεων για τα 500 χρόνια ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Υ. Θ. Οδηγήτριας (1510-2010).
Ακολούθησε δεξίωση.


ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στην εορτάζουσα ενορία των Καστελλάνων Μέσης.
Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010, εορτή της Αγίας Αγάθης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στην εορτάζουσα ενορία του Ζυγού.


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις των Σχολών Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας την Τετάρτη 3 Φεβουαρίου 2010 το απόγευμα.
Στην πόλη της Κέρκυρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), με εισηγητική ομιλία από τον ο Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Δρ. Θεολογίας -Φιλόλογος, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Έφηβοι και σύγχρονα πρότυπα. Μιμητισμός ή επιλογή;».
Στην Νότια Κέρκυρα, στον Πετριτή ώρα 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου και στην Λευκίμμη ώρα 7 στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιερατικής περιφέρειας Λευκίμμης «Παναγία Οδηγήτρια», ομιλήτρια είναι η κα Κουρή Φωτεινή, Σχολική Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με θέμα: «Ο ρόλος των γονέων στην προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο».
Επίσης την ίδια ημέρα. στην Βόρεια Κέρκυρα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολικού Κέντρου του Δήμου Αγίου Γεωργίου με θέμα: «Παιδιά και κομπιούτερς. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου» και με ομιλητή τον Πυροσβέστη Γεώργιο Δρακόπουλο, Τεχνικό – Προγραμματιστή Υπολογιστών.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερηΕκ του Γραφείου Τύπου