html> Holy Metropolis of Kerkyra, Paxoi and Diapontioi Nisoi

Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚεντρική σελίδα Μητροπόλεως

Αρχείο Ειδήσεων 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


- Δελτίο τύπου 14/6/2001

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/12/2009)


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, εν όψει των Χριστουγέννων, θα επισκεφθεί, το Ψυχιατρείο, το Δημοτικό Γηροκομείο, το Γηροκομείο των Καθολικών, την Πολυκλινική και την Μονάδα Απο-ασυλοποίησης «Κλίμακα».
Εξάλλου ανήμερα των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, επικεφαλής κλιμακίου της Ιεράς Μητροπόλεως, θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο και το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ι. Μητροπόλεως «Η Πλατυτέρα», μεταφέροντας τις ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας αλλά και γλυκίσματα σε όλους τους περιθαλπόμενους.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009 στις 5 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος θα τελεστεί ο Εσπερινός των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου.
Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009, εορτή των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.
Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009, εορτή της Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων.
Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριος θα τελέσει την πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Ι. Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, αναβιώνοντας το αρχαίο χριστιανικό ήθος.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΩΝ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ


Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009 στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου «Παναγία η Οδηγήτρια» Λευκίμμης οι νέοι των ενοριών της περιοχής παρουσιάζουν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους «Χριστός γεννάται Χαρά στον κόσμο».
Το πρόγραμμα της εορτής περιλαμβάνει απαγγελίες παιδιών και επίκαιρα χριστουγεννιάτικα δρώμενα.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορωδίες της περιοχής, ενώ θα συμμετάσχει και η παιδική ενοριακή χορωδία Κοινοπιαστών η οποία θα τιμηθεί για την προσφορά της.
Στην εορτή θα ομιλήσει επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ
ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2009

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Στην εποχή μας, ίσως περισσότερο παρά ποτέ, έχει μεγαλώσει η απόσταση που χωρίζει τον ανθρωπο από το Θεό. Στην καθημερινότητά μας βιώνουμε την αδιαφορία για τον Θεό, διότι θεωρούμε ότι δεν μας χρειάζεται, από την στιγμή που αποκτήσαμε δύναμη χάρις στα επιστημονικά επιτεύγματα, την πρόοδο της ιατρικής, τα πολλά αγαθά που ο κόσμος μας προσφέρει. Ο Θεός γίνεται το καταφύγιό μας μόνο όταν η ζωή μας δοκιμάζεται, όταν ταυτίζονται το συμφέρον και η ανάγκη.
Ο Χριστός όμως έγινε άνθρωπος για να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στον άνθρωπο και το Θεό. Και είναι η φύση μας, η αμαρτία και ο θάνατος που μας χωρίζουν από τον Θεό. Ο Χριστός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και την ένωσε με τη θεότητα, για να δείξει ότι ο προορισμός μας είναι να γίνουμε καθ’ ομοίωσιν του Θεού. Με την ταπείνωσή Του, η οποία φάνηκε στο ίδιο το γεγονός της καθόδου Του στη γη, αλλά και τον τόπο όπου επέλεξε να γεννηθεί, όπως και στον τρόπο της επιγείου δράσεώς Του με αποκορύφωμα το Σταυρό, μας έδειξε ότι ο δρόμος για να νικηθεί η αμαρτία δεν είναι η αίσθηση της δυνάμεως, αλλά η αγάπη που γεννά την υπακοή στο θέλημα του Θεού και την θυσία για τον συνάνθρωπο. Και, κατόπιν, με την ανάστασή Του μας έδειξε ότι ούτε ο χρόνος ούτε ο θάνατος μπορούν να χωρίσουν τον άνθρωπο από την αγάπη του Θεού και ότι η εικόνα του Θεού, η οποία είναι ο καθένας από εμάς, όσο και αν αμαυρωθεί από το κακό, μπορεί να το νικήσει με-σα από την πίστη και την σχέση με τον Χριστό.
Η εκκοσμικευμένη εποχή μας λατρεύει τον άνθρωπο ως θεό. Θεωρεί την αμαρτία ως δικαίωμα. Αρνείται την αιωνιότητα και πιστεύει ότι η ζωή σταματά στον θάνατο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, δεν θέλει να περάσει από τις γέφυρες της Ενανθρωπήσεως, της Ταπεινώσεως και της Αναστάσεως, βλέπει τη Βηθλεέμ μόνο συναισθηματικά και εθιμικά και δεν ξεκινά από αυτήν για να βαδίσει προς τον Γολγοθά και την Ανάσταση. Έτσι κάνει την απόσταση και πάλι να μεγαλώνει, μη βλέποντας ότι η σχέση με τον Θεό γίνεται σωτηρία και ζωή για τον άνθρωπο, όχι όμως από ανάγκη και συμφέρον, αλλά από ελεύθερη επιλογή.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία διατρανώνει: «Χριστός εγεννήθη! Αληθώς εγεννήθη!» (π. Ιουστίνος Πόποβιτς). Ο Χριστός είναι κοντά μας! Έγινε άνθρωπος και μας δείχνει το δρόμο για τον Θεό. Κι αυτός ο δρόμος περνά μέσα από τη ζωή της πίστεως. Περνά μέσα από την κοινωνία με το Χριστό στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Μέσα από την ασκητικότητα, με την οποία μαθαίνουμε να χαιρόμαστε κάθε τι στη ζωή μας ως ευλογία Θεού και, ταυτόχρονα, να μην νικιόμαστε από την ανάγκη και το συμφέρον. Μέσα από την συνάντηση με τον αδελφό μας, στον οποίο καλούμαστε να ανοιχτούμε, να δώσουμε και να μοιραστούμε. Μέσα από τον αγώνα να ελευθερωθούμε από τα πάθη και την αμαρτία και να ζήσουμε την χαρά της παρουσίας του Χριστού!
Η θεώρηση της πίστεως υπερβαίνει όλα τα αισιόδοξα μηνύματα και τις ευχές που ακούμε αυτές τις ημέρες. Γιατί τα Χριστούγεννα χωρίς τον Χριστό δεν έχουν βαθύτερο νόημα. Είναι μία γιορτή η οποία δίνει χαρά και ξεκουράζει, αλλά δεν λυτρώνει. Μόνο η κατάργηση της αποστάσεως ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό λυτρώνει αληθινά. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν αυτήν την πορεία συναντήσεως με τον γεννηθέντα Χριστό στην Εκκλησία και με πίστη, ταπείνωση και αναζήτηση καρδιας ας συναναφωνήσουμε: «Χριστός επί γης. υψώθητε»!
Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να δίδει υγεία, φωτισμό και την χάρη Του σε όλους!

Μετά πατρικών ευχών και θερμής
εν Κυρίω γεννηθέντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Εκ του Γραφείου Τύπου