ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - Μηνύματα

Προηγούμενη σελίδα

Ομιλία του Μακαριωτάτου εις το προς τιμήν του γεύμα υπό του Εξοχωτάτου Έλληνος Πρέσβεως εν Φινλανδία κ. Δημητρίου Λούνδρα

7/8/2006

Εξοχώτατε κ. Πρέσβυ,
Σεβασμιώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χαράς και τιμής προς το πρόσωπό Σας κ. Πρέσβυ, βρίσκομαι ανάμεσά Σας εις το προς τιμήν μου επίσημον γεύμα και επιθυμώ βαθύτατα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τούτο, τόσον εμού προσωπικώς, όσον και των μελών της τιμίας Συνοδείας μου.

Ήδη συνεπληρώθησαν οι ημέρες της ειρηνικής επισκέψεώς μου εις την αδελφήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Φινλανδίας και μπορώ να ομολογήσω την ιδιαίτερη χαρά που αισθάνομαι για την μέχρι τώρα πορεία του ταξιδίου μου και για την κοινωνία αγάπης που εβίωσα την περίοδο αυτή με τον αδελφό εν Χριστώ, Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λεοντα.

Δια πρώτη φορά επισκέπτομαι την χώραν της Φινλανδίας και διεπίστωσα ευθύς αμέσως την άρτια οργάνωσίν της και το υψηλό βιωτικό επίπεδο που προσφέρει στούς πολίτες της. Η με τόσο προσοχή αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων αποδεικνύει το ικανοποιητικό επίπεδο της Δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα και τον σεβασμό που δείχνει προς κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής πολιτισμού και γλώσσας.

Παρ' ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας αποτελεί μειονότητα σε σχέση με τη Λουθηρανική, διεπίστωσα πως γίνεται απόλυτα σεβαστή από τούς κυβερνητικούς παράγοντες και διατηρεί άριστες σχέσεις συνεργασίας τόσο με την Πολιτεία, όσο και με τις διάφορες χριστιανικές και μη παραδόσεις. Το μοντέλο αυτό κ. Πρέσβυ, διατρανώνει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και ενισχύει μέσα μας τις ιδέες και τις αξίες που τον χαρακτηρίζουν, ενώ ταυτόχρονα μας προσκαλεί να τον μιμηθούμε, όσοι δεν τον βιώνουμε, και γιατί όχι, να τον διδάξουμε προς πάσα κατεύθυνση. Η Ευρώπη προσπαθεί από την ίδρυσή της να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, να προφυλάξει τον αδικούμενο πολίτη και να προωθήσει την ολοκλήρωση των πολιτών - μελών της μέσα στα πλαίσια του πολιτεύματος και του πολιτισμού, ξέχωρα από τις οικονομικές συμφωνίες και διεκδικήσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να σταθώ εδώ για λίγο και να εκφράσω λίγες σκέψεις για την πορεία αυτής της ποθητής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των λαών και των πολιτισμών.

Γνωρίζετε ότι η Εκκλησία μας είναι αντίθετη στην έλλειψη σεβασμού της διαφορετικότητας κάθε προσώπου η θεσμού της κοινωνίας και υπεραμύνεται του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και των αρχών της πλειοψηφίας μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Αναγνωρίζουμε ως Εκκλησία της Ελλάδος, την επιθυμία να εκφράζονται και άλλες φωνές, πολλές φορές αντίθετες με την Εκκλησία μας, διότι προωθούμε τον ειλικρινή διάλογο, χωρίς φόβο η και κομπλεξισμό της υπεροχής του άλλου.

Κοντολογίς κ. Πρέσβυ, πρεσβεύουμε τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές που διδάσκει ο Ιησούς Χριστός, για άλλους ίσως μία μορφή ηθικής, που είναι απαραίτητες για τη συνοχή κάθε κοινωνίας που σέβεται και τιμά το ανθρώπινο πρόσωπο. Η άριστη λοιπόν σχέση και συνεργασία όλων των κοινωνικών εκπροσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας, προωθεί και ενδυναμώνει τη συμβίωση των λαών μέσα από τις αρετές της αγάπης, της καταλλαγής και του ειλικρινούς διαλόγου.
Η χάρις του Θεού, τέλος, δημιούργησε τις συγκυρίες να επισκεφθούμε αυτή τη χώρα και κατά την περίοδο της προεδρείας της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι θα έλεγα μία ευκαιρία ακόμα για περαιτέρω συνεργασία και συναντίληψη επάνω στα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μέσα από την κοινή πορεία των δύο Εκκλησιών Φινλανδίας και Ελλάδος και την κοινή προσευχή μας στον Θεο για την επίλυση όλων των ακανθωδών προβλημάτων της ευρωπαϊκής κοινωνίας μας. Εύχομαι, ολόψυχα, η επίσκεψή μου αυτή να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων όχι μόνον των δύο Εκκλησιών μας, αλλά και των δύο λαών μας. Και εις τούτο η ιδική σας προσφορά είναι όντως πολύτιμος επειδή είσθε πολύπειρος και βαθύς γνώστης των εξελίξεων εις παγκόσμιον επίπεδον.

Με αυτές τις σκέψεις, υψώνω το παρόν κύπελλο κ. Πρέσβυ, και σας εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σας φωτίζει στο δύσκολο έργο που επιτελείτε για την Ελλάδα στο εξωτερικό και να σας διαβεβαιώσω ότι η Εκκλησία μας θα προσεύχεται και θα ίσταται πάντοτε βοηθός στο πλευρό σας.ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενη σελίδα